«Η ανακήρυξη ανεξαρτησίας της Καταλονίας ενδέχεται να γίνει τη Δευτέρα»

Η Καταλονία ενδέχεται να ανακηρύξει την ανεξαρτησία της την προσεχή Δευτέρα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του κοινοβουλίου που συγκάλεσε η ηγεσία της περιφέρειας μετά το δημοψήφισμα που απαγόρευσε η Μαδρίτη, ανέφερε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή από τους κόλπους της περιφερειακής κυβέρνησης

Η Καταλονία ενδέχεται να ανακηρύξει την ανεξαρτησία της την προσεχή Δευτέρα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του κοινοβουλίου που συγκάλεσε η ηγεσία της περιφέρειας μετά το δημοψήφισμα που απαγόρευσε η Μαδρίτη, ανέφερε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή από τους κόλπους της περιφερειακής κυβέρνησης.

«Σε συνάρτηση με το πώς θα εξελιχθεί η συνεδρίαση, η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας ενδέχεται να γίνει» εκείνη τη στιγμή, επισήμανε αυτή η πηγή που δεν θέλησε να κατονομαστεί κι ενώ το μπραντ ντε φερ μεταξύ Καταλονίας και της κεντρικής κυβέρνησης έχει βυθίσει την Ισπανία σε μία από τις χειρότερες πολιτικές κρίσεις των τελευταίων 40 ετών.

Σύμφωνα με τον νόμο σχετικά με την οργάνωση του δημοψηφίσματος, που ενέκρινε το καταλανικό κοινοβούλιο και την ισχύ του ανέστειλε το Συνταγματικό Δικαστηρίο, η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας πρέπει να γίνει εντός των δύο ημερών που θα ακολουθήσουν την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος, εφόσον έχει επικρατήσει το «ναι».

Ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν επιβεβαίωσε χθες σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC ότι θα ακολουθήσει αυτή τη διαδικασία κι ότι ανακήρυξη θα γίνει «στα τέλη της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης».

Σύμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα που δημοσιοποίησε σήμερα η καταλανική κυβέρνηση, το «ναι» στην ανεξαρτησία έχει συγκεντρώσει το 90% των ψήφων και η συμμετοχή ανήλθε σε λίγο παραπάνω από 42%.

Δίωξη κατά του αρχηγού της καταλανικής αστυνομίας

Η ισπανική δικαιοσύνη κάλεσε για κατάθεση στο πλαίσιο διαδικασίας άσκησης δίωξης για στασιασμό τον αρχηγό της καταλανικής αστυνομίας και στελέχη αυτονομιστικών ενώσεων της Καταλονίας, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ανωτέρου εθνικού δικαστηρίου της Ισπανίας.

Η δικαστική έρευνα αφορά γεγονότα που συνέβησαν μετά την 20ή Σεπτεμβρίου, όταν η σύλληψη 14 αξιωματούχων της τοπικής κυβέρνησης της Καταλονίας είχε προκαλέσει διαδηλώσεις κατά της ισπανικής εθνοφυλακής στη Βαρκελόνη.

Πρόκειται για τους Χοσέπ Λουίς Τραπέρο, αρχηγό της καταλανικής αστυνομίας, και τους επικεφαλής των ενώσεων Omnium Cultural και ANC Ζόρντι Σάντσες και Ζόρντι Κούσαρτ.

Ο βασιλιάς κατηγόρησε τους καταλανούς ηγέτες ότι απειλούν «τη σταθερότητα» όλης της χώρας

Οι περισσότεροι στην Ισπανία περιμένουν σήμερα ότι θα υπάρξει επέμβαση της κεντρικής κυβέρνησης στην Καταλονία, μία ημέρα αφού ο βασιλιάς Φίλιππος Στ’ τόνισε σε διάγγελμά του ότι το κράτος πρέπει να εξασφαλίσει τη συνταγματική τάξη στην περιοχή αυτή, οι ηγέτες της οποίας έχουν καταστήσει σαφές πως σκοπεύουν να «ανακηρύξουν παρανόμως την ανεξαρτησία» της.

Ενώ εκατοντάδες χιλιάδες Καταλανοί διαδήλωναν εναντίον της αστυνομικής βίας της Κυριακής, όταν η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι προσπάθησε να εμποδίσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την αυτοδιάθεση την οποία είχε απαγορεύσει η ισπανική δικαιοσύνη, ο βασιλιάς κατήγγειλε την Τρίτη την καταλανική κυβέρνηση σε μια ομιλία ο τόνος της οποίας δεν είχε προηγούμενο.

Ο μονάρχης, που μέχρι τώρα ήταν πολύ μετρημένος στις τοποθετήσεις του για τη σοβαρότερη πολιτική κρίση που έχει εκδηλωθεί στην Ισπανία τα τελευταία 40 χρόνια, κατηγόρησε τον πρόεδρο της καταλανικής κυβέρνησης Κάρλες Πουτζντεμόν ότι «καταπάτησε επανειλημμένα (…) και εσκεμμένα» το Σύνταγμα και «έθεσε σε κίνδυνο τη σταθερότητα» της Καταλονίας και όλης της Ισπανίας.

Διαμηνύοντας ότι είναι «ευθύνη των νόμιμων κρατικών αρχών να εγγυηθούν τη συνταγματική τάξη», ο βασιλιάς φάνηκε να ανοίγει τον δρόμο για τη λήψη νέων μέτρων από την κυβέρνηση του Ραχόι εναντίον των αυτονομιστών ηγετών.

Ο Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος δεν αντέδρασε την ομιλία του μονάρχη, ενδέχεται να επικαλεστεί το άρθρο 155 του Συντάγματος, το οποίο δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ, πάντως επιτρέπει στην κεντρική κυβέρνηση να αποσπάσει τον έλεγχο των θεσμών οποιασδήποτε περιοχής καταφέρνει «σοβαρό πλήγμα στο γενικό συμφέρον του κράτους».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy