Η αναβολή των εκλογών δεν βολεύει…

Του Σάββα Ηλιοφώτου*

«Είναι παραδεκτό ότι οι θεσμοί στην Κύπρο περνούν βαθιά κρίση και ότι οι πολίτες απαξιώνουν, πολιτική και πολιτικούς. Η πραγματικότητα αυτή πρέπει να μας οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι επιβάλλεται να δίνεται ο λόγος στους πολίτες όσο γίνεται πιο συχνά μακριά από τακτικισμούς και κομματικούς υπολογισμούς». Την πρόθεσή του να ζητήσει παράταση της θητείας των τοπικών αρχόντων για τρία χρόνια ανακοίνωσε ο ΔΗΣΥ με στόχο να συμπέσουν οι τοπικές εκλογές με τις εκλογές για το ευρωκοινοβούλιο, μειώνοντας με αυτό τον τρόπο την ταλαιπωρία των ψηφοφόρων και το κόστος διεξαγωγής εκλογών, όπως λέει η ανακοίνωση!

Δύο επιχειρήματα με τα οποία εκ πρώτης όψεως δύσκολο να διαφωνήσει κάποιος. Η πρόθεση αυτή αφέθηκε να αιωρείται στην ατμόσφαιρα από καιρό, έτσι είχα την ευκαιρία να πάρω κάποια δείγματα των απόψεων που επικρατούν στον κόσμο. Η άποψη κάποιων που βρίσκονται σήμερα στην εξουσία και θέλουν επανεκλογή είναι ότι είναι ορθή η πρόθεση του ΔΗΣΥ.

Η άποψη κάποιων που δεν είναι σήμερα στα πράγματα αλλά ενδιαφέρονται να εκλεγούν είτε ως δήμαρχοι είτε ως δημοτικοί σύμβουλοι, είναι ότι αυτό που πάει να γίνει είναι απαράδεκτο, είναι βιασμός της δημοκρατίας και διάφορα άλλα επιχειρήματα που προβάλλονται. Είναι και μια άποψη που λέει ότι επειδή σήμερα η πλειοψηφία αυτών που είναι στην εξουσία είναι του ΔΗΣΥ, κερδίζονται ακόμα τρία χρόνια κυριαρχίας στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Η ίδια άποψη φέρει το ΑΚΕΛ να συμφωνεί στο τέλος ανεξάρτητα από το τι θα λέγεται ενδιάμεσα, καθότι το ΑΚΕΛ χρειάζεται ζωτικό χρόνο για να αναρρώσει πλήρως από το τραύματα και να ξαναπάρει τον κυρίαρχο ρόλο τον οποίο είχε και απώλεσε… Περαιτέρω υπάρχει ο ισχυρισμός ότι αυτό το θέμα ήταν στο πακέτο της συμφωνίας για την αλλαγή του εκλογικού μέτρου και είναι θέμα εφαρμογής επικοινωνιακής τακτικής για να περάσει και στην κοινή γνώμη.

Η αναβολή των τοπικών εκλογών δυνατόν να βολεύει και μικρά κόμματα τα οποία ειδικά στο χρονικό σημείο που θα συζητηθεί το θέμα δεν θα είναι βέβαια για τη δύναμή τους και για το κατά πόσο θα είναι εντός ή εκτός της Βουλής. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι σίγουρα η αναβολή δεν βολεύει τους σκεπτόμενους πολίτες! Κάνω το διαχωρισμό σε σκεπτόμενους και σε ακόλουθους, γιατί εκ των πραγμάτων υπάρχουν τουλάχιστον αυτές οι δύο κατηγορίες πολιτών.

Δηλώνω, για να προλάβω συνειρμούς από κάποιους ότι δυνατόν να έχω οιονδήποτε προσωπικό ενδιαφέρον για επάνοδο στην τοπική αυτοδιοίκηση, ότι αυτό το κεφάλαιο για μένα έχει κλείσει οριστικά και ότι το μόνο που χρωστώ στην κοινωνία είναι να καταθέτω όσο γίνεται πιο αντικειμενικά την άποψή μου για όποια αξία και εάν θα έχει αυτή. Είναι παραδεκτό ότι οι θεσμοί στην Κύπρο περνούν βαθιά κρίση και ότι οι πολίτες απαξιώνουν πολιτική και πολιτικούς.

Η πραγματικότητα αυτή πρέπει να μας οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι επιβάλλεται να δίνεται ο λόγος στους πολίτες όσο γίνεται πιο συχνά μακριά από τακτικισμούς και κομματικούς υπολογισμούς. Είναι γεγονός αναντίλεκτο ότι βιώνουμε ως κοινωνία μια διαφθορά στο δημόσιο βίο που το εύρος και το βάθος της καθημερινά αποκαλύπτεται όλο και μεγαλύτερο. Είναι επομένως επάναγκες να δίδεται ο λόγος στους πολίτες όσο γίνεται πιο συχνά για να καθαρίζουν όσα δεν θα μπορέσουν ο Γενικός Ελεγκτής και ο Εισαγγελέας να καθαρίσουν.

Εάν η δημοκρατία και ο σεβασμός στους πολίτες ήταν βαθιά εδραιωμένα στον κομματικό μας βίο, αυτό που θα έπρεπε να συζητείται σήμερα θα ήταν, είτε εκλογές κάθε τρία χρόνια μέχρι να καθαρίσει ο κομματικός και ο πολιτικός βίος από τα σάπια του, είτε εάν θα παρέμενε η θητεία να είναι πενταετής, στα δυόμισι χρόνια να γίνεται δημοψήφισμα για να αποφαίνεται ο κόσμος εάν θέλει τους εκλεγμένους του να συνεχίσουν ή να πάνε σπίτι τους πριν προκαλέσουν και άλλες συμφορές στη χώρα τους εάν πρόκειται για τη Βουλή ή στην πόλη ή την κοινότητά τους εάν πρόκειται για τοπικούς άρχοντες.

Η σκέψη ή ο πολιτικός σχεδιασμός εάν θέλετε, για παράταση της θητείας των τοπικών αρχόντων, δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πολιτών. Δυνατόν να εξυπηρετεί τα κομματικά ή και τα ατομικά συμφέροντα αυτών που τα σκέφτονται. Μπορεί όμως να μην συμβαίνει ούτε το ένα ούτε το άλλο! Μπορεί απλά να μην σκέφτονται γιατί η ορθή σκέψη στον πολιτικό βίο του τόπου μας ολοένα και σπανίζει… Οψόμεθα.

* Τέως δήμαρχος Στροβόλου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy