Εντός των καθορισμένων ορίων οι χάρτες, ενημερώνεται το Εθνικό

Σύντομη συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά, ο οποίος βρίσκεται στη Γενεύη για να συμμετάσχει στη Διάσκεψη για την Κύπρο – που αρχίζει αύριο – είχε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, στην παρουσία του ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη.

Οι δυο άνδρες θα έχουν αύριο εκ νέου συνάντηση στις 0930 το πρωί τοπική ώρα, ενώ αναμένεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να έχει συνάντηση και με τον Βρετανό ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος φθάνει αύριο στη Γενεύη και ο οποίος θα διαμένει στο ίδιο ξενοδοχείο με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, σύμφωνα με πληροφορίες.

Εξ άλλου, νωρίτερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο για την εξέλιξη με την κατάθεση των χαρτών.

Την ενημέρωση γνωστοποίησε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, μέσω του λογαριασμού του στο Twitter

 


 


 

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 

ΠτΔ: Σταθμός στην ιστορία του Κυπριακού η κατάθεση χαρτών

Σταθμό στην ιστορία του Κυπριακού χαρακτηρίζει την κατάθεση χαρτών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασίαδης, υπογραμμίζοντας πως “συνεχίζουμε με συνέπεια την προσπάθεια ικανοποίησης των προσδοκιών του κυπριακού λαού”.

Σε ανάρτησή του στο twitter o Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει: “Σταθμός στην ιστορία του Κυπριακού η κατάθεση χαρτών. Συνεχίζουμε με συνέπεια την προσπάθεια ικανοποίησης των προσδοκιών του κυπριακού λαού”.

 


Εντός των ορίων 28.2% – 29.2% οι χάρτες, σύμφωνα με τον ΚΕ

Σε συνάντηση των δύο ηγετών, παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, όπως είχε συμφωνηθεί, ανταλλάγηκαν οι χάρτες επί του εδαφικού, που κυμαίνονται στο πλαίσιο που είχε συμφωνηθεί στο Μοντ Πελεράν, 28,2% για την ε/κ πλευρά και 29,2%, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, επισημαίνοντας ότι “είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των διαπραγματεύσεων που γίνεται αυτή η ανταλλαγή χαρτών”.

Οι χάρτες ανταλλάγησαν στην παρουσία και τριών χαρτογραφών, από την ε/κ, την τ/κ πλευρά και τα ΗΕ. Από τη μελέτη του τ/κ χάρτη εξετάστηκε αν ανταποκρίνεται στα συμφωνηθέντα, δηλαδή το ποσοστό του 29,2%, “την ίδια στιγμή υπάρχουν πρόνοιες και πτυχές του χάρτη που δεν μας ικανοποιούν, δεν είναι ικανοποιητικός ως τελικό αποτέλεσμα και οι διαφωνίες έχουν υποβληθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και μάλιστα γραπτώς”.

Ερωτηθείς για “την περίπτωση της Μόρφου”, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι δεν θέλει να μπει σε λεπτομέρειες και το περιεχόμενο των γραπτών σχολίων του Προέδρου της Δημοκρατίας, τα οποία είναι πολύ συγκεκριμένα επί του χάρτη που υποβλήθηκε. Σε ερώτηση εάν αποτελεί βάση για τη συνέχεια, ο Εκπρόσωπος είπε ότι “είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι από το 1976 έχουμε μια τέτοια εξέλιξη. Είναι θετικό το γεγονός ότι κυμαίνεται στο πλαίσιο του τι έχει συμφωνηθεί στο Μοντ Πελεράν. Από κει και πέρα δεν είναι το τέλος του δρόμου, είναι η αρχή μιας διαπραγμάτευσης σε ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο του Κυπριακού”.

Ο κ. Χριστοδουλίδης δεν θέλησε να αναφερθεί και στο θέμα του αριθμού των προσφύγων που επιστρέφουν ή άλλα στοιχεία του χάρτη, επαναλαμβάνοντας ότι τα σχόλια του Προέδρου Αναστασιάδη δόθηκαν γραπτώς. Σε ερώτηση πότε θα επιστρέψουν στα σημεία που δεν είναι ικανοποιητικά για συζήτηση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι “από τη στιγμή που έχει ικανοποιηθεί το κριτήριο που ήταν συμφωνημένο, φυσικά και προχωρά η Διάσκεψη. Θα ξεκινήσουμε αύριο τη Διάσκεψη της Γενεύης. Το εδαφικό όπως όλα τα άλλα κεφάλαια που αφορούν την εσωτερική πτυχή, θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευσή τους”.

Απαντώντας δε σε σχετική ερώτηση είπε ότι εξ` όσων γνωρίζει δεν υπήρξε κατάθεση γραπτώς σχολίων του Τ/κ ηγέτη επί του ε/κ χάρτη.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι παράλληλα με την συνάντηση των ηγετών το απόγευμα υπήρχαν άλλες δύο συναντήσεις. Σε επίπεδο διαπραγματευτών, είπε, συζητήθηκαν τα θέματα αποτελεσματικής συμμετοχής των Τ/κ στη διακυβέρνηση και ο διάλογος θα συνεχισθεί. “Όχι αύριο. Η αυριανή ημέρα είναι αποκλειστικά για θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων”. Η δεύτερη συζήτηση το απόγευμα αφορούσε συνάντηση εμπειρογνωμόνων για θέματα ΕΕ. “Όλα τα θέματα που άπτονται των εσωτερικών πτυχών ο διάλογος θα συνεχισθεί, όχι αύριο”.

Ερωτηθείς ποιος έχει τους χάρτες, απάντησε ότι έχουν κρατηθεί από τα ΗΕ.

Σε ερώτηση εάν μπορεί να συνεχισθεί η διαπραγμάτευση μετά τη Διάσκεψη για θέματα εκκρεμοτήτων και το εδαφικό, είπε “φυσικά, αυτός είναι ο στόχος”. Ερωτηθείς εάν αυτό θα γίνει εδώ στη Γενεύη, είπε ότι αυτό το θέμα δεν έχει συζητηθεί.

Αυτό που υπάρχει ενώπιόν μας είναι ότι αύριο το πρωί ξεκινά η Διάσκεψη της Γενεύης με αποκλειστικό αντικείμενο συζήτησης την ασφάλεια και εγγυήσεις, πρόσθεσε, λέγοντας ότι ολοκληρώθηκε απόψε η συζήτηση επί των εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού. “Αύριο είναι μια σημαντική μέρα για το Κυπριακό και επικεντρωνόμαστε στην αυριανή Διάσκεψη”.

Ερωτηθείς πότε θα επιδιώξουν βελτίωση των θέσεων στις πτυχές που δεν ικανοποιούν την ε/κ πλευρά στο εδαφικό, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι αυτό θα γίνει όταν οι δύο ηγέτες συμφωνήσουν την επανέναρξη του διαλόγου για τα θέματα των εσωτερικών πτυχών. Δεν έχει γίνει οποιασδήποτε συζήτηση για το πώς θα συνεχίσει ο διάλογος, συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για την έλευση του Έλληνα ΥΠΕΞ στη Γενεύη, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι ο κ. Κοτζιάς επικοινώνησε ήδη με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και απόψε θα έχουν οι δύο τους συνάντηση.

Κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση των ΗΕ για το τελετουργικό της αυριανής Διάσκεψης όπου δεν γίνεται αναφορά σε Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και οι δύο ηγέτες αναφέρονται ως αυτού εξοχότητες, ενώ η ΕΕ αναφέρεται ως παρατηρητής, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε “να αναμένετε αύριο να δείτε το που θα ειναι η κάθε πλευρά και ποιος θα έχει το λόγο. Το θέμα αυτό έχει λήξει, αύριο μιλάμε για μια πολυμερή διάσκεψη στην οποία θα είναι και η ΕΕ ως ενδιαφερόμενο μέλος”. Η ΕΕ, είπε, δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στη Συνθήκη Εγγυήσεων αλλά η ΕΕ θα είναι παρούσα και θα εκπροσωπηθεί στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο από τον Πρόεδρο της Επιτροπής”.

Η ΕΕ έχει υποχρέωση να είναι παρούσα βάσει του άρθρου 42, παράγραφος 7 της σχετικής Συνθηκης της ΕΕ.

Κατάλληλοι οι χάρτες δηλώνει ο Μπουρτζού

Κατάλληλοι είναι οι χάρτες που κατέθεσαν οι δύο πλευρές σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου της τ/κ πλευράς Μπαρίς Μπουρτζού ο οποίος είπε ότι είναι στο πλαίσιο των ποσοστών που πρότειναν οι δύο πλευρές.

Ο Μπαρίς Μπουρτζού είπε ότι στην παρουσία έξι ατόμων μελετήθηκαν οι χάρτες που κατατέθηκαν, προσθέτοντας ότι ήταν παρόντες οι δύο ηγέτες, ο ειδικός για τον χάρτη των ΗΕ, οι ειδικοί των δύο πλευρών και ο ειδικός εκπρόσωπος του ΓΓ.

Ανέφερε ότι οι ηγέτες είδαν ο ένας τον χάρτη του άλλου και ο ειδικός των ΗΕ μαζί με τους ειδικούς των δύο πλευρών έκαναν μια εργασία και μελέτησαν αν οι δύο χάρτες είναι στο πλαίσιο της συμφωνίας που έγινε στο Μοντ Πελεράν.

Όπως είπε, διαπίστωσαν ότι είναι κατάλληλοι οι χάρτες με την πρόταση για ποσοστό της ε/κ πλευράς για 28,2% και της τ/κ 29.2%. Οι χάρτες παραδόθηκαν στα Ηνωμένα Έθνη και με την συνοδεία φρουράς κλειδώθηκαν στη θυρίδα των Ηνωμένων Εθνών, ανέφερε.


ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 

Κατατέθηκαν οι χάρτες

Η συνάντηση άρχισε γύρω στις 19.25 (ώρα Κύπρου) με την ενημέρωση από τους δύο διαπραγματευτές, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί για τις διαβουλεύσεις που είχαν νωρίτερα για το θέμα της αποτελεσματικής εκπροσώπησης των Τ/κ.

Από ε/κ πλευράς συμμετέχουν εκτός από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο διαπραγματευτής, Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης και τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας, Κύπρος Χρυσστομίδης και Πόλυς Πολυβίου.


ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 

Μπουρτζού: Οι χάρτες που θα κατατεθούν θα είναι μεταξύ 28.2% – 29,2% 

Δεν είναι απαραίτητο να υπάρξει ημερομηνία για δημοψήφισμα για την επιτυχία της διεθνούς διάσκεψης, το σημαντικό είναι να υπάρξει ένα πολιτικό πλαίσιο ή να φτάσουμε σε ένα σημείο που να μπορεί να υπάρξει πολιτικό πλαίσιο, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Τ/κ πλευράς Μπαρίς Μπουρτζού στη Γενεύη.

Ο Μπαρίς Μπουρτζού ανέφερε ακόμη ότι η κατάθεση των χαρτών θα γίνει σήμερα και θα διαπιστωθεί αν οι δύο πλευρές υποβάλουν χάρτη στο πλαίσιο της συμφωνίας τους για ποσοστά χαρτών μεταξύ 28,2% και 29,2%.

Αναφέρθηκε επίσης στα θέματα που θα έρθουν ενώπιον των ηγετών στην απογευματινή τους συνάντηση και χρειάζονται πολιτική απόφαση για να μετατραπούν σε συγκλίσεις έπειτα από τις εργασίες των ειδικών.

Συγκεκριμένα, ο Μπαρίς Μπουρτζού είπε ότι σήμερα συζητήθηκαν το θέμα μεταχείρισης Τούρκων υπηκόων και Ελλήνων υπηκόων, οι ομοσπονδιακές αρμοδιότητες και αρμοδιότητες πολιτειών.

Όπως είπε έγινε εργασία για το ποιες θα είναι οι ομοσπονδιακές αρμοδιότητες και η τροποποίηση του συντάγματος στο πλαίσιο ποιων κανόνων θα μπορεί να γίνει.

Είπε ακόμη ότι ανώτατη δικαστική εξουσία στην Ενωμένη Κύπρο θα είναι το Ομόσπονδο Ανώτατο δικαστήριο και πως στο δικαστήριο αυτό η εκπροσώπηση θα είναι ίση. Όπως είπε θα υπάρχει ίσος αριθμός Ε/Κ και Τ/Κ δικαστών.

Συζητήσαμε, ανέφερε, τι μπορεί να είναι ο μηχανισμός διεξόδου σε περίπτωση αδιεξόδου καθώς και για την οικονομία και τα θέματα ΕΕ.

Όπως είπε, σήμερα μετά το μεσημέρι στις 17.45 ώρα Γενεύης θα ξεκινήσει διαπραγμάτευση ηγετών αλλά πριν από αυτό οι ειδικοί συνεχίζουν τις εργασίες τους. Για παράδειγμα, ανέφερε, σχετικά με τη δικαστική εξουσία οι ειδικοί έχουν ξεκινήσει την εργασία τους και συνεχίζουν. Συνεχίζει την εργασία της και η ομάδα για το περιουσιακό.

Άλλη ομάδα κάνει τεχνικές εργασίες για το θέμα της μεταχείρισης Τούρκων υπηκόων και Ελλήνων υπηκόων.

Μετά από όλα αυτά οι ηγέτες θα συναντηθούν στις 17.45 και μπροστά τους θα έχουν την αποτελεσματική συμμετοχή Τ/Κ στις αποφάσεις, “κάτι που είναι πολύ σημαντικό” για τη πολιτική ισότητα που αναζητά τη Τ/κ πλευρά.

Πρόσθεσε ότι γι αυτό έγιναν διάφορες ασκήσεις για το πως επιτευχθεί σε τεχνικό επίπεδο και στόχος είναι αυτό το αποτέλεσμα να μετατραπεί σε κατάληξη με πολιτική βούληση. “Θα δούμε αν θα γίνει ή όχι αυτό αλλά θέλω να πω ότι οι κ.κ. Ναμί και Μαυρογιάννης έχουν κάνει μια σημαντική εργασία σε αυτό και θα υπάρξει συνέχεια της εργασίας αυτής σε επίπεδο ηγετών”, ανέφερε.

Όπως είπε και στο θέμα της μεταχείρισης των Τούρκων και Ελλήνων υπηκόων έχει διανυθεί απόσταση σε επίπεδο τεχνικό και θα μεταφερθεί και αυτό το θέμα σε επίπεδο ηγετών. Πρόσθεσε ότι ενώπιον των ηγετών θα έρθουν και σημεία του περιουσιακού που δεν έχουν ολοκληρωθεί και θα προσπαθήσουν να τα ολοκληρώσουν απόψε. Επίσης ενώπιον των ηγετών θα έρθει και το θέμα των ομόσπονδων αρμοδιοτήτων.

Ο Μπαρίς Μπουρτζού είπε ότι ενώ συνεχίζονται αυτές οι εργασίες σε κάποια συγκεκριμένη στιγμή θα έρθουν οι ειδικοί για χάρτες και μαζί θα υποβάλουν τους χάρτες παραδίδοντάς τους στον ειδικό σύμβουλο ΟΗΕ. “Γνωρίζετε ότι στο θέμα του ποσοστού, από την Τ/κ πλευρά 29,2 % και από την Ε/κ πλευρά 28.2% και οι πλευρές σε αυτό το πλαίσιο θα υποβάλουν τους χάρτες τους. Ο ειδικός του ΟΗΕ και οι ειδικοί δύο πλευρών θα διαπιστώσουν αν αυτοί οι χάρτες είναι στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας”, ανέφερε.

Για το αυριανό πρόγραμμα είπε ότι αύριο θα πραγματοποιηθεί Διεθνή Διάσκεψη ωστόσο δεν υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα αλλά υπάρχει ένα προσχέδιο. Δεν είναι οριστικό, είπε. Ανέφερε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ θα κάνει μια μικρή συνάντηση με τους δύο ηγέτες, μετά οι αντιπροσωπείες εγγυητριών δυνάμεων θα έχουν συνάντηση με αντιπροσωπείες δύο πλευρών και μετά θα υπάρξει δεξίωση. Στη συνέχεια θα ξεκινήσει η Διεθνής Διάσκεψη.

Ο Μπαρίς Μπουρτζού είπε ότι για να υπάρξει επιτυχία δεν σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει ημερομηνία για δημοψήφισμα. “Το σημαντικό είναι να βγει ένα πολιτικό πλαίσιο ή να έρθουμε σε ένα πολύ κοντινό σημείο στο οποίο να μπορεί να βγει ένα πολιτικό πλαίσιο”, ανέφερε.


ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 

Με τ/κ χάρτη πάνω από 29,2% δεν θα γίνει Διάσκεψη, σύμφωνα με πληροφορίες 

Εάν ο χάρτης που η τ/κ πλευρά θα καταθέσει στο εδαφικό είναι πάνω από 29,2% δεν θα πραγματοποιηθεί η Διάσκεψη για την Κύπρο, σύμφωνα με πληροφορίες για τις συνομιλίες.

Οι ίδιες πληροφορίες εκτιμούν ότι μετά την κατάθεση του χάρτη θα χρειαστεί μία ώρα για να μελετηθεί από τους ειδικούς και αυτό που η ε/κ πλευρά θεωρεί σημαντικό είναι ο αριθμός των προσφύγων που θα μπορούν να επιστρέψουν υπό ε/κ διοίκηση, με βάση το χάρτη που θα παρουσιάσει η τ/κ πλευρά.

Επίσης θα διακριβωθεί αν ικανοποιούνται μια σειρά άλλα κριτήρια που είχαν τεθεί, όπως η περίληψη ή όχι της περιοχής της Μόρφου, οι ακτογραμμές, η συνδεσιμότητα κ.α. Η ε/κ πλευρά φέρεται έτοιμη να αντιδράσει με 3-4 επιλογές σε αυτό που θα παρουσιαστεί ενώπιόν της.


ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

«Μετά τις 5.45 η συζήτηση επί του εδαφικού και ανταλλαγή χαρτών»

Nikos XristodoulidesΟ Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί θα συναντηθούν εκ νέου στις 5.45 όπου θα γίνει παρουσίαση από πλευράς διαπραγματευτών των συζητήσεών τους για θέματα διακυβέρνησης, και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η συζήτηση για το εδαφικό και η ανταλλαγή χαρτών, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι θα γίνει συζήτηση επί του εδαφικού και ακολούθως μετά θα υποβληθούν χάρτες που θα εξεταστούν από εμπειρογνώμονες και μετά θα κρατηθούν από τα Ηνωμένα Έθνη.

Ερωτηθείς αν στην περίπτωση που διατηρηθούν οι μέχρι σήμερα θέσεις θα επιχειρηθεί να σμικρυνθεί η διαφορά κατά την παρουσίαση των χαρτών, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η κρισιμότητα των στιγμών δεν του επιτρέπει να απαντήσει “το υποθετικό εύστοχο αυτό ερώτημα. Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε πώς θα είναι τα δεδομένα που θα διαμορφωθούν ενώπιον μας και αναλόγως να είστε σίγουροι ότι έχουμε αρκετές εναλλακτικές επιλογές για το πώς θα συμπεριφερθούμε”.

Ερωτηθείς τι έχει συμφωνηθεί στο θέμα τροποποίησης του Συντάγματος, ο Εκπρόσωπος είπε ότι “έχει συμφωνηθεί ο τρόπος με τον οποίον θα τροποποιείται το Σύνταγμα. Ήταν μια από τις εκκρεμότητες στα θέματα διακυβέρνησης που συζητήθηκε χθες και υπήρξε πρόοδος σήμερα», είπε ο Εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι είναι «ένα θέμα στο οποίο έχει επέλθει σύγκλιση”.

Σε ερώτηση αν συζητήθηκε η εκ περιτροπής προεδρία, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι το θέμα αυτό συζητήθηκε την πρώτη μέρα, υπήρξε διαφωνία και βρίσκεται εκεί. Δεν υπήρξε η οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση υποβολής εναλλακτικών χαρτών, είπε ότι δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο από τη διαδικασία που έχει συμφωνηθεί.

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι «βρισκόμαστε εδώ ως εκπρόσωποι του κυπριακού λαού, ως εκπρόσωποι των Ελληνοκυπρίων, για να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα τους και αν πραγματικά θέλουμε να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα τους, πάνω από όλα πρέπει να είμαστε σοβαροί».

Κληθείς να πει αν η συζήτηση για το Εδαφικό τελειώνει απόψε, απάντησε «αναλόγως των αποτελεσμάτων».

Σε ερώτηση για την αυριανή Διάσκεψη για την Κύπρο, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι η διάσκεψη θα ασχοληθεί με ένα και μοναδικό θέμα, το θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων. Δεν υπάρχει κανένα άλλο θέμα στην ημερήσια διάταξη και ούτε παράλληλα για αύριο δεν υπάρχει η όποια προγραμματισμένη συνάντηση για συζήτηση άλλων πτυχών του Κυπριακού πέραν του συγκεκριμένου κεφαλαίου, πρόσθεσε.

Διαρροή χάρτη

Παράλληλα απηύθυνε έκκληση προς τους λειτουργούς του Τύπου στην Γενεύη να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε όσους επιχειρούν να εκμεταλλευτούν το τί γίνεται στη Γενεύη και τη συγκυρία έτσι ώστε να δημιουργήσουν προβλήματα στον στόχο του τερματισμού της κατοχής και της επανενώσης της Κύπρου.

Ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας μετά την ενημέρωση που έγινε στους αρχηγούς κομμάτων για το εδαφικό, και κάποιους που επιχειρούν να δημιουργήσουν προβλήματα, όταν το εδαφικό βρίσκεται για πρώτη φορά στο παρά ένα της ανταλλαγής χαρτών.

“Επειδή κάποιοι συμπεριφέρονται ανεύθυνα, επειδή κάποιοι προβαίνουν σε ενέργειες που είναι ξεκάθαρο ότι δημιουργούν προβλήματα στην επίτευξη εθνικών στόχων, επειδή κάποιοι προβαίνουν σε ενέργειες που δεν υπάρχει η όποια λογική εξήγηση που να δικαιολογεί τέτοιες ενέργειες, να μου επιτρέψετε να ξεκινήσω με μια έκκληση προς όλους εσάς τους λειτουργούς των ΜΜΕ που βρίσκεστε εδώ για να ενημερώσετε τον κυπριακό λαό για τις εξελίξεις, όπως είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε όσους επιχειρούν να εκμεταλλευτούν το τι γίνεται στη Γενεύη, να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία, έτσι ώστε να δημιουργήσουν προβλήματα σε ένα στόχο που δεν είναι τίποτε άλλο από τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της πατρίδας μας”.

Οι πληροφορίες, πρόσθεσε, που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας μετά την ενημέρωση που έγινε στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων για το Εδαφικό, ένα θέμα για το οποίο από το 1976 που έχουν ξεκινήσει οι συνομιλίες ενδεχομένως να είναι η πρώτη φορά που βρισκόμαστε στο παρά ένα της ανταλλαγής χαρτών, επιχειρούν με αναφορές να δημιουργηθούν προβλήματα, πρόσθεσε.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε επίσης ότι σήμερα, κατά την κατ` ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών έγινε διάλογος στα θέματα διακυβέρνησης και περιουσιακού και υπάρχει πρόοδος σε κάποια που αφορούν την διακυβέρνηση, όπως στο θέμα της αλλαγής του συντάγματος, ενώ σε άλλα θέματα – είπε – έχουν δοθεί πολύ συγκεκριμένες κατευθυντήριες οδηγίες προς τους εμπειρογνώμονες που θα εργαστούν το απόγευμα για μεγαλύτερη πρόοδο.

Τέλος ερωτηθείς αν δημιουργήθηκε πρόβλημα με τις διαρροές, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν θα ήθελα να αναφερθώ σε λεπτομέρειες και στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την εν λόγω συμπεριφορά».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy