Η (ανύπαρκτη) ευθιξία του Ιωνά Νικολάου

«Σκέψεις» της Ελένης Μαύρου

Την περασμένη Τετάρτη, αργά το απόγευμα, απέδρασαν δύο κατάδικοι από τις Κεντρικές Φυλακές.

Ο λαλίστατος (συνήθως) Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης ήταν άφαντος. Αρκέστηκε σε μια γενικόλογη ανακοίνωση του Υπουργείου του με την οποία ενημερωθήκαμε ότι «τα ερωτήματα και οι ευθύνες είναι αρκετά σοβαρές και θα απαντηθούν πλήρως από τις έρευνες που έχουν διαταχθεί».

Συνηθισμένη πρακτική, θα μου πείτε.

Πριν προλάβεις να πεις… αλεύρι, βγήκε και πόρισμα! Η διευθύντρια των Φυλακών ανακοίνωσε ότι «η χθεσινή απόδραση από τις Κεντρικές Φυλακές οφείλεται στον ανθρώπινο παράγοντα… Οι οποιεσδήποτε ευθύνες παραμένουν να είναι αποκλειστικές ευθύνες των μελών, που κατά το δεδομένο χρόνο είχαν την ευθύνη για τη διασφάλιση της λειτουργίας των συστημάτων».

Και μη ρωτήσετε πότε πρόλαβαν και έκαναν έρευνα και έβγαλαν και συμπεράσματα. Δεν θα πάρετε απάντηση. Όπως δεν πήραν απάντηση και όσοι ρώτησαν ποια ώρα έγινε αντιληπτή η απόδραση, πότε ειδοποιήθηκε η Αστυνομία και γιατί υπήρξε καθυστέρηση. Γι’ αυτό άλλωστε πολλοί επιμένουν ότι η Διεύθυνση των Φυλακών προσπάθησε αρχικά να εντοπίσει τους δραπέτες από μόνη της (αν συλλαμβανόταν δηλαδή αμέσως και ο δεύτερος δραπέτης, ούτε γάτα ούτε ζημιά) και μόνο όταν δεν τα κατάφεραν ειδοποίησαν την Αστυνομία.

Για τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης, Ιωνά Νικολάου, όμως, όλα αυτά είναι «κουτσομπολιά» και «ανυπόστατα δημοσιεύματα» και η απαίτηση για παραίτησή του είναι… εκδικητική. Στο ίδιο μήκος κύματος, η Διευθύντρια των Φυλακών δήλωνε ότι «είναι λυπηρό κάποιοι να εκμεταλλεύονται τις φυλακές για πολιτικούς λόγους ή για να εξυπηρετήσουν άλλα συμφέροντα»!

Οι τελευταίες αποδράσεις είναι άλλη μια ένδειξη των σοβαρών προβλημάτων που υπάρχουν στις Κεντρικές Φυλακές. Στα τέσσερα χρόνια που βρίσκεται στο Υπουργείο ο κ. Ιωνάς Νικολάου, έχουν συμβεί πολλά – αυτοκτονίες, βιασμοί κρατουμένων, κινητά τηλέφωνα και ναρκωτικά στις φυλακές κ.ά. Δεν πέρασε πολύς καιρός που είχαμε άλλες δύο αποδράσεις – ο ένας μάλιστα απέδρασε ενώ βρισκόταν στο δικαστήριο και υπό την επίβλεψη αστυνομικών και δεσμοφυλάκων.

Και δεν είναι μόνο αυτά. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης συνηθίζει να αποπροσανατολίζει όταν δέχεται κριτική στους τομείς ευθύνης του. Αυτό έκανε και μετά το πολλαπλό φονικό στην Αγία Νάπα, τα επεισόδια σε γήπεδα (ή έξω από αυτά), τις ρατσιστικές επιθέσεις εναντίον ανυποψίαστων πολιτών. Αυτό έκανε και πρόσφατα με τις προαγωγές στην Αστυνομία (ακόμα δεν έχει δώσει εξηγήσεις για την απόφασή του να προαγάγει μέλος της Αστυνομίας, ενώ εναντίον του συγκεκριμένου προσώπου υπάρχει σε εξέλιξη δικαστική διαδικασία για ποινικά αδικήματα).

Κανείς δεν θεωρεί πως τα προβλήματα στις φυλακές ή την Αστυνομία εμφανίστηκαν επί Ιωνά Νικολάου. Η παραίτηση όμως του Υπουργού Δικαιοσύνης είναι πλέον αυτονόητη πολιτική πράξη – αν όχι ως ελάχιστη ένδειξη ανάληψης ευθύνης έστω ως ένδειξη αυτοσεβασμού (θυμάστε τις διακηρύξεις του όταν ως αντιπολίτευση ζητούσε παραιτήσεις Υπουργών με του ψύλλου πήδημα;).

Και εφόσον ο ίδιος αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες του, τότε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να ζητήσει την παραίτησή του, αν θέλει να είναι συνεπής με την περιβόητη χάρτα δεοντολογίας που εξήγγειλε, όταν αναλάμβανε την προεδρία και τις δεσμεύσεις του για μηδενική ανοχή.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy