Οι άνθρωποι που αγαπούν τη ζωή ν’ αγκαλιάσουν την Παγκύπρια Πορεία Ειρήνης

Πορευόμαστε στο δρόμο της ειρήνης.

 

Όλοι οι άνθρωποι που αγαπούν τη ζωή και την ειρήνη ας αγκαλιάσουν την αυριανή Παγκύπρια Πορεία Ειρήνης, εκφράζοντας την αλληλεγγύη στους λαούς που υποφέρουν από την κατάρα του πολέμου. Αυτό υπέδειξε σε χθεσινή διάσκεψη Τύπου ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ), Στέλιος Σοφόκλη.

 

Ενθαρρυντικά μηνύματα

«Υπερασπιζόμενοι το πανανθρώπινο αγαθό της ειρήνης να βροντοφωνάξουμε όλοι μαζί τα λόγια του ποιητή ”Πόλεμε, δαίμονα, κακόν αξήλειφτον στον κόσμον… κανεί σε πκιον”», πρόσθεσε ο επικεφαλής του ΠΣΕ από τη διάσκεψη στη Δημοσιογραφική Εστία στη Λευκωσία. «Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος δεν θα πάψεις ούτε στιγμή ν’ αγωνίζεσαι για την ειρήνη και για το δίκαιο» έλεγε ο ποιητής Τάσος Λειβαδίτης, είπε ο Σ. Σοφόκλη και συμπλήρωσε: «Ήρθε η ώρα ως κυπριακός λαός να στείλουμε ισχυρό μήνυμα σε αυτούς που αιματοκυλίζουν τους λαούς. Ήρθε η ώρα να απαιτήσουμε να τερματιστούν όλοι οι πόλεμοι, να βροντοφωνάξουμε ενάντια στη σφαγή και τους πνιγμούς αθώων παιδιών και γυναικών, ενάντια στον ξεριζωμό εκατομμυρίων ανθρώπων. Ήρθε η ώρα όλοι μαζί να πορευτούμε στο δρόμο της ειρήνης». Η αναφορά του αυτή για την αυριανή Παγκύπρια Πορεία Ειρήνης προς τις Βρετανικές Βάσεις Ακρωτηρίου συνοδεύτηκε από την ικανοποίησή του για τα μηνύματα συμμετοχής που έρχονται στο ΠΣΕ. «Μέχρι στιγμής τα μηνύματα που έρχονται για τη διοργάνωση της Πορείας Ειρήνης είναι πολύ ενθαρρυντικά. Στην πορεία αναμένεται η συμμετοχή χιλιάδων φίλων της ειρήνης», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΣΕ. Για την καλύτερη οργάνωση της πορείας προέτρεψε τους πεζοπόρους να προσέλθουν στην πορεία με τα λεωφορεία τα οποία θα ταξιδέψουν από όλες τις πόλεις. «Όσοι, δε, θα προσέλθουν με ιδιωτικό αυτοκίνητο, θα πρέπει να σταθμεύσουν στο χώρο του κάστρου Κολοσσίου και από εκεί θα μεταφερθούν στην έναρξη και στην επιστροφή από το τέρμα της πορείας. Συνεργεία θα προμηθεύουν δωρεάν εμφιαλωμένο νερό, συλλεκτική φανέλα και καπελάκι της πορείας», σημείωσε ο Σ. Σοφόκλη.

 

Προσωπικότητες και κινήματα του εξωτερικού στηρίζουν την πορεία

Ο πρόεδρος του ΠΣΕ με ιδιαίτερη συγκίνηση ανακοίνωσε πως την πορεία στηρίζουν με την παρουσία τους προσωπικότητες, οργανώσεις και κινήματα ειρήνης από το εξωτερικό. «Η συμμετοχή τους στέλνει μήνυμα αλληλεγγύης προς τον κυπριακό λαό, ενισχύει τη διεθνιστική πτυχή του μηνύματος της πορείας και στέλνει το μήνυμα για ειρήνη στην Κύπρο και τον κόσμο ακόμη πιο μακριά», είπε χαρακτηριστικά ο Σ. Σοφόκλη. Συγκεκριμένα, πρόσθεσε, «μαζί μας θα βρίσκονται οι Θανάσης Παφίλης, Γενικός Γραμματέας Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης, Ζιναντίν Γιοβάνοβιτς, πρώην ΥΠΕΞ Γιουγκοσλαβίας, Φράνσις Βουρτς, πρώην πρόεδρος ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο (ΕΕΑ/ΒΠΑ, GUE/NGL), Ιάκωβος Τοφαρής, πρόεδρος Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ), Γεώργιος Λαμπράκης, αντιπρόεδρος Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη, Στιβ Τζιόνσον, Βρετανικό Συμβούλιο Ειρήνης, Χασάν Μαχαρέκ, Παλαιστινιακή Επιτροπή για Ειρήνη και Αλληλεγγύη, Άιντα Τούμα-Σλίμαν, Επιτροπή Ειρήνης και Αλληλεγγύης του Ισραήλ, Σαμίρ Μασάντ, Συριακό Εθνικό Συμβούλιο Ειρήνης, Φιλίπε Φερρέιρα, Πορτογαλικό Συμβούλιο για την Ειρήνη και Συνεργασία και Χοσέ Μανουέλ Πινέδα Μαρίν, Οργάνωση για την Αλληλεγγύη των Λαών της Ασίας της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής (Ισπανία)».

 

Συγκινητική η στήριξη των ανθρώπων του Πολιτισμού

Ο Στ. Σοφόκλη, πρόσθεσε ότι «μας συγκινεί επίσης η πρωτοβουλία ανθρώπων των Τεχνών και των Γραμμάτων οι οποίοι με μια ανοιχτή επιστολή απευθύνουν κάλεσμα για συμμετοχή και στήριξη της πορείας». «Η στήριξη των ανθρώπων του Πολιτισμού στέλνει το μήνυμα πως όταν ο Πολιτισμός και η Τέχνη μπαίνουν μπροστά, δίνουν ισχυρά μηνύματα αισιοδοξίας και υπεράσπισης του αγώνα υπέρ της ειρήνης και της δικαιοσύνης», είπε χαρακτηριστικά δίνοντας στη δημοσιότητα τη διακήρυξη που υπέγραψαν 160 προσωπικότητες και οργανωμένα πολιτιστικά σύνολα και από τις δυο κοινότητες.

 

Το πρόγραμμα της πορείας

Στη δημοσιογραφική διάσκεψη δόθηκε στη δημοσιότητα και το πρόγραμμα της πορείας: • 10:00 π.μ. Συγκέντρωση κοντά στη διασταύρωση Ασώματου στο δρόμο Κολοσσίου-Ακρωτηρίου – Σύντομοι χαιρετισμοί από επισήμους και εκπροσώπων κινημάτων ειρήνης από το εξωτερικό • 10:30 π.μ. Εκκίνηση της πορείας προς την Αεροπορική Βάση Ακρωτηρίου • 12:00 Συγκέντρωση στο τέρμα της πορείας – Έγκριση ψηφισμάτων και καλλιτεχνικό πρόγραμμα

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy