Η αντιμετώπιση του φασισμού

Του Σωτήρη Βλάχου

Με αφορμή τα εγκαίνια μουσείου για τον Μπελογιάννη -από τους μάρτυρες του ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος- από μέρους του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, η Χρυσή Αυγή δεν έχασε την ευκαιρία να υπενθυμίσει ξανά την πραγματική της φύση.

«Χθες ο Τσίπρας, ευρισκόμενος με την πλάτη στον τοίχο, για να τσιγκλήσει τα αριστερά αντανακλαστικά του ακροατηρίου του, εγκαινίασε ένα μουσείο για τον Μπελογιάννη. Για τον αρχισφαγέα του κομμουνιστικού κόμματος.

Γι’ αυτόν που ευθύνεται για τόσα εγκλήματα εγκαινιάστηκε ένα μουσείο» δήλωσε στη Βουλή των Ελλήνων ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Παναγιώτης Ηλιόπουλος. «Τιμήσατε τον σφαγέα, αλλά εμείς το σπίτι του θα το γκρεμίσουμε για να μην θυμίζει τα εγκλήματα του κομμουνισμού… Θα δείτε το Μουσείο Μπελογιάννη τι θα γίνει, όταν θα έρθει η Χρυσή Αυγή στα πράγματα».

Ο φασισμός είναι εδώ και δεν πρέπει να υπάρχουν αμφιβολίες για το μέχρι πού μπορεί να φτάσει.

Οι υπόδικοι που βαρύνονται με κατηγορίες του κοινού ποινικού δικαίου και για δολοφονία, με πολλές άλλες να έχουν μείνει ανεξιχνίαστες, είναι οι ίδιοι που θα είναι εισαγγελείς, δικαστές και εκτελεστές με κάθε ευκαιρία, όποτε έχουν τη δυνατότητα.

Υπάρχει ολόκληρο ιστορικό που αφορά το πώς αυτή η οργάνωση και τα στελέχη της έχουν αντιμετωπιστεί από το οικονομικό, πολιτικό και εκκλησιαστικό κατεστημένο: φιλικές σχέσεις με τους εφοπλιστές, στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και της εκκλησίας, με πιο πρόσφατο τη συνάντηση της περασμένης Κυριακής του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου με τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής, Νίκο Μιχαλολιάκο…

Η συνάντηση έγινε «σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα», σύμφωνα με ανακοίνωση της Χρυσής Αυγής, «κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας και ιδιαίτερα τα ζητήματα που αφορούν την Ορθοδοξία…», ενώ ετέθη και το θέμα της ανέγερσης ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα, με το οποίο διαφωνεί η Χρυσή Αυγή.

Με πολλούς τρόπους το εργατικό κίνημα έχει επανειλημμένα αντιδράσει με αποφασιστικό τρόπο. Πιο πρόσφατο παράδειγμα η στάση εργασίας των εργαζομένων της ΕΡΤ, την Κυριακή 26 Μαρτίου, που απαίτησαν να μην πραγματοποιηθεί από την ΕΡΤ 2 η προγραμματισμένη προβολή της Χρυσής Αυγής.

Το συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων της ΕΡΤ, η ΠΟΣΠΕΡΤ, από καιρό προειδοποίησε με επιστολή της ότι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ θα πραγματοποιούν στάσεις εργασίας κάθε φορά που είναι προγραμματισμένες από την ΕΡΤ προβολές των θέσεων του συγκεκριμένου κόμματος.

«Κάναμε πράξη, ως οφείλαμε να κάνουμε, τις αποφάσεις των συλλογικών θεσμικών οργάνων των εργαζομένων για μη προβολή της Χ.Α. και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε αυτή την επιλογή».

Το εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα, ειδικά στην Ελλάδα, έχει βαθιά αντίληψη του φασιστικού φαινομένου και δείχνει το δρόμο σε ολόκληρη την κοινωνία. Μόνο που η αποφασιστικότητα των εργαζομένων δεν είναι αρκετή.

Το φασισμό θα ενισχύει πολιτικά η σήψη της κοινωνίας και η οικονομική κρίση, που θα σπρώχνουν στην απελπισία ολοένα και μεγαλύτερα στρώματα –απελπισία που θα εκφράζουν πολιτικά οι βάρβαρες κραυγές μίσους και εκδίκησης της φασιστικής προπαγάνδας.

Όσο για την οικονομική του ενίσχυση, πάντα θα υπάρχουν πηγές ανεξάντλητες από αυτούς που βλέπουν στο πρόσωπό του τον απεργοσπάστη των κοινωνικών κινημάτων. Η ιστορία του φασισμού του 20ού αιώνα, αλλά και της ίδιας της Χρυσής Αυγής, δεν πρέπει να αφήνουν αμφιβολίες.

Οι υπόδικοι που βαρύνονται με κατηγορίες για φόνους και άλλα εγκλήματα, και τους οποίους θα ενισχύει συνεχώς η κρίση, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με επιχειρήματα, αλλά ούτε και με νομοθεσίες, τις οποίες κατά καιρούς και κάτω από το βάρος της κοινωνικής πίεσης θα στηρίξουν το παραδοσιακό κέντρο και η δεξιά.

Την τελική συντριβή του φασισμού μπορεί να πετύχει μόνο η αριστερά παρέχοντας διέξοδο από την κρίση και ζωή στους ανθρώπους.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy