Η Αντιπροσωπεία ΕΚ για σχέσεις με Παλαιστίνη στηρίζει τους Παλαιστίνιους κρατουμένους απεργούς πείνας

“Η αντιπροσωπεία του Ευρωκοινοβουλίου για τις σχέσεις με την Παλαιστίνη στηρίζει τους Παλαιστίνιους κρατουμένους στις φυλακές του Ισραήλ, οι οποίοι κάνουν απεργία πείνας για ένατη ημέρα, θέλοντας να διαμαρτυρηθούν για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους. Τα δικαιώματα των Παλαιστίνιων κρατουμένων παραβιάζονται αρχικά βάσει του διεθνούς δικαίου λόγω της μεταφοράς τους εκτός του Παλαιστινιακού εδάφους στις φυλακές του Ισραήλ, γεγονός που αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση της τέταρτης σύμβασης της Γενεύης. Επίσης, δεν επιτρέπεται στους κρατουμένους να δέχονται επισκέψεις, δεν τους παρέχεται ιατροφαρμακευτική κάλυψη και βρίσκονται φυλακισμένοι με απόρρητα στοιχεία χωρίς απαγγελία κατηγορίας ή δίκη για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όλα αυτά συνιστούν φρικτά βασανιστήρια”. Αυτά τόνισε ο Ν. Συλικιώτης στην ανακοίνωση που εξέδωσε ως Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας του Ευρωκοινοβουλίου για τις σχέσεις με την Παλαιστίνη.

Στην ανακοίνωση της Αντιπροσωπείας ο κος Συλικιώτης υπογραμμίζει πως ο Marwan Barghouti, μέλος του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου, ο οποίος έχει φυλακιστεί και ηγείται της απεργίας πείνας, απέστειλε επιστολή στην Αντιπροσωπεία του Ευρωκοινοβουλίου για τις σχέσεις με την Παλαιστίνη στην οποία, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει την βούληση των Παλαιστίνιων φυλακισμένων να συνεχίσουν την απεργία πείνας παρά τις κακουχίες και τα δεινά.

Ο κος Συλικιώτης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη η Ύπατη Εκπρόσωπο να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ ώστε να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι και ιδίως τα παιδιά των Παλαιστινίων που κρατούνται παράνομα. Επίσης επισήμανε πως είναι αναγκαίο να διασφαλιστεί πως οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι θα παραμένουν στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη και πως θα προστατεύεται το δικαίωμά τους για δίκαιη δίκη. Κλείνοντας επιβεβαίωσε πως η αντιπροσωπεία εκφράζει την αλληλεγγύη και την στήριξή της στους Παλαιστίνιους φυλακισμένους απεργούς πείνας.

Σημειώνεται πως οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μέλη του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου, υπογράμμισαν πως αυτό το θέμα επηρεάζει την ολότητα της Παλαιστινιακής κοινωνίας, καθώς οι πλείστοι Παλαιστίνιοι έχουν τουλάχιστο ένα μέλος της οικογένειας τους κρατούμενο. Το Ισραήλ φυλακίζει αυθαίρετα τους Παλαιστίνιους με παράλογες κατηγορίες, π.χ. λόγω της ανύψωση της Παλαιστινιακής σημαίας ή για δημοσιεύσεις στο Facebook. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Παλαιστίνιων Κρατουμένων, σήμερα 6,500 Παλαιστίνιοι βρίσκονται φυλακισμένοι στο Ισραήλ, μεταξύ των οποίων 300 παιδιά και 13 μέλη του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy