Ι. Αντωνίου: Η ισότητα να αντιμετωπίζεται ως ζήτημα που αντανακλά ολόκληρη στην κοινωνία

Ο θεσμός για την ισότητα των δυο φύλων είναι ένα βήμα προς τα εμπρός ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής Ζαχαρίας Ζαχαρίου.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι παρατηρούνται προβλήματα και τόνισε την αναγκαιότητα ύπαρξης νομοθεσίας που θα καθορίζει τη λειτουργία του Θεσμού.

Σημείωσε ότι πρέπει να γίνει ανεξάρτητη αρχή για να μπορεί να αποδώσει περισσότερο. Ο κ. Ζαχαρίου είπε ότι με την ανεξαρτησία του ο θεσμός θα μπορεί να αντλήσει κονδύλια από την ΕΕ.

Πρόσθεσε ότι πρέπει να δημιουργηθεί κουλτούρα μέσα από την οποία θα κρίνεται η αξία του ανθρώπου και όχι αν είναι γυναίκα ή άνδρας. Ο πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι ζητήθηκε από τις οργανώσεις να καταθέσουν γραπτώς τις θέσεις τους για να ετοιμαστεί έκθεση σε μια προσπάθεια να στηρίξουν το θεσμό ο οποίος παρά τα προβλήματα έχει κάνει όπως είπε εξαιρετική δουλειά. Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού επισήμανε ότι ο κατακερματισμός των αρμοδιοτήτων για τα θέματα της ισότητας δεν προσφέρει παρά μόνο αφαιρεί.

Πρέπει να υπάρξει επίσης νομοθέτηση του θεσμού με νομοθετικό περιεχόμενο, με συγκεκριμένες αρμοδιότητες και αυτόνομο προϋπολογισμό. Τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει ενοποίηση δράσεων. Η Επίτροπος για την Ισότητα των δυο Φύλων Ιωσηφίνα Αντωνίου σημείωσε ότι θα μπορεί η Βουλή να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο.

Υπέδειξε ότι ο θεσμός πρέπει να αναβαθμιστεί προσθέτοντας ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα είναι έτοιμοι να καταθέσουν νομοσχέδιο ώστε αυτός ο θεσμός να λειτουργεί με τον νόμο και όχι με τη σύσταση για ένα θεσμό που ανήκει στην Προεδρία.

Πρόσθεσε ότι οι θεσμοί που ανήκουν στην Προεδρία δεν έχουν δικό τους προϋπολογισμό και δεν μπορεί να είναι αιτητές ευρωπαϊκών προγραμμάτων με αποτέλεσμα το χάσιμο πολλών πόρων. Η κ. Αντωνίου σημείωσε ότι έφτασε ο χρόνος ώστε η ισότητα να αντιμετωπίζεται ως ζήτημα που αντανακλά ολόκληρη στην κοινωνία.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy