Η απαξίωση της πολιτικής και… το ΑΚΕΛ

Του Κωνσταντίνου Χριστοδουλίδη*

Μεγάλο μέρος της κυπριακής κοινωνίας και ιδιαίτερα η νεολαία απαξιώνει την πολιτική και τους πολιτικούς, τη Βουλή και τους βουλευτές, τη δικαστική εξουσία, τα Μ.Μ.Ε., την ίδια την κοινοβουλευτική δημοκρατία και τα κόμματα, και όχι άδικα.

Το «όχι άδικα» υποδηλοί ότι αποδέχομαι πως υπάρχουν πολλοί και σοβαροί λόγοι που δικαιολογούν τούτη την απαξίωση και πως σέβομαι ειλικρινά όσους γνήσια αμφισβητούν τη σαθρή πραγματικότητα. Πρέπει να συζητηθεί όμως, αν δικαιώνεται η ανέξοδη απάντηση στην ισοπεδωτική απαξίωση που καταλήγει στο «παραιτάτε με ούλλοι, εγώ εν παίζω σε τούντο θέατρο, εν ψηφίζω κανέναν», που οδηγεί στην αποχή από τις εκλογές, αλλά και από οποιαδήποτε κοινωνική δράση.

Στην παρούσα παρέμβασή μου δεν προτίθεμαι να αναλύσω τους πολιτικούς και κοινωνικούς λόγους που αποδεικνύουν το αδιέξοδο της αποχής, που ακριβώς βολεύει τη διαιώνιση της σαθρής κοινωνικής πραγματικότητας. Θα επιχειρήσω να συμβάλω στους προβληματισμούς όσων ισοπεδωτικά απαξιώνουν τα πάντα, περιλαμβανομένου και του ΑΚΕΛ, και ταυτόχρονα να απαντήσω στο ερώτημα «γιατί κάποιος, μέσα στο αρνητικό τούτο σκηνικό να υποβάλλει υποψηφιότητα και γιατί με το ΑΚΕΛ;» Ή με άλλα λόγια, πώς στέκει το ΑΚΕΛ μέσα στο περιβάλλον αυτό;

Ας επιχειρήσουμε να «ακτινογραφήσουμε» το ΑΚΕΛ απαντώντας σε κάποια «δύσκολα» ερωτήματα.

Α) Είναι το ΑΚΕΛ διεφθαρμένο κόμμα; Είναι η διαπλοκή που καθορίζει την πολιτική του;

Β) Η συνολική λειτουργία και η πολιτική του ΑΚΕΛ συμβάλλει στη γενική απαξίωση και συμβάλλει στην κατρακύλα της κοινωνίας;

Παραθέτω τις δικές μου απαντήσεις που φιλοδοξώ να αποτελέσουν τροφή για τους προβληματισμούς όσων ενδιαφερθούν.

Α) Δεν υπάρχει κανένα στέλεχος του ΑΚΕΛ που να έχει πλουτίσει από την ανάδειξή του σε δημόσια αξιώματα ή άλλως πώς. Υπάρχουν φαινόμενα «ιδιοτελούς» συμπεριφοράς και παραγοντισμού που αντιμετωπίζονται, είναι αλήθεια, όχι πάντα με επιτυχία. Τούτα τα φαινόμενα είναι απαράδεχτα για το χώρο μας και παραμένει ζητούμενο η πλήρης εξάλειψή τους. Ταυτόχρονα σημειώνω πως οι ιδιοτελείς συμπεριφορές σε άλλα κόμματα αποτελούν τον κανόνα, ενώ στο κόμμα μας την εξαίρεση.

Διαχρονικά οι πόροι του ΑΚΕΛ προέρχονται από εισφορές μελών και φίλων. Διαπλοκή προκύπτει όταν για κάποια εισφορά προσφερθούν ανταλλάγματα οποιασδήποτε μορφής. Δεν υπάρχει στο ΑΚΕΛ καμιά τέτοια περίπτωση. Άλλωστε με τη νομοθεσία που πρόσφατα ψηφίστηκε για τον «ασφυκτικό» έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων, περιορίζονται στο ελάχιστο οι δυνατότητες διαπλοκής που, «ειρήσθω εν παρόδω», για άλλα κόμματα και πάλι αποτελούν τον κανόνα.

Β) Η συμπεριφορά και η γενικότερη στάση ζωής των Ακελιστών με πρώτα τα προβεβλημένα στελέχη, οι εσωκομματικές διαδικασίες με τη δημοκρατικότητά τους, η διαρκής ανανέωση των σωμάτων, η λειτουργία και η γενικότερη στάση της κοινοβουλευτικής μας ομάδας, η διαφάνεια και η πολιτική και κοινωνική δράση μας σε όλα τα επίπεδα του κόμματος και των οργανώσεων του λαϊκού κινήματος, αποτελούν αντίβαρο στη σήψη και φθορά της κοινωνίας. Εθελοτυφλώ αν ισχυριστώ ότι το ΑΚΕΛ είναι κοινωνία αγγέλων που λειτουργεί στην εντέλεια, χωρίς λάθη, παραλείψεις και εκτροπές, όταν μάλιστα δρα μέσα σε συνθήκες καπιταλιστικής βαρβαρότητας, όπου ο ατομικισμός κυριαρχεί και το εγώ κατατροπώνει το εμείς. Ισχυρίζομαι όμως ότι στο ΑΚΕΛ δίνονται μάχες ενάντια στις όποιες εκτροπές Ακελιστών από την πολιτική και κομματική ηθική, που όσο μεμονωμένες και νάναι, πρέπει να απομονώνονται και τελικά να αποβάλλονται ως ξένο σώμα.

Περιορίζομαι στο παρόν άρθρο στα θέματα που άπτονται της ηθικής στάθμης του ΑΚΕΛ. Ισχυρίζομαι ότι παρά τα όποια προβλήματα αποκλίσεων από το ήθος, που κατά καιρούς εμφανίζονται στο κόμμα μας, τούτο υπερέχει παρασάγγας των άλλων πολιτικών δυνάμεων και ότι το ΑΚΕΛ καταβάλλει ειλικρινείς προσπάθειες για την αντιμετώπισή τους. Και είναι τούτος επαρκέστατος λόγος για να συντάσσεται κάποιος με το κόμμα αυτό, συμβάλλοντας και σ’αυτό του τον αγώνα. Απευθύνομαι σε όσους έχουν τις επιφυλάξεις τους και τους καλώ πριν καταλήξουν στην καταδίκη του κόμματος να διερευνήσουν και να διασταυρώσουν τα στοιχεία και τις πληροφορίες που έχουν, γιατί κυκλοφορούν πολλά που στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι κατασκευασμένα ψεύδη.

*Υποψήφιος βουλευτής ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy