Οι απλοί άνθρωποι έχουν ρόλο στην υπόθεση της ειρήνης στην Κύπρο

Η Δικοινοτική Πρωτοβουλία αξιολογεί την κοινή πάλη Ε/κ και Τ/κ ως την ουσιαστικότερη παρέμβαση.

Αύριο στις 06:30 καλεί όλους τους Κυπρίους σε κινητοποίηση με βασικό αίτημα «Λύση τώρα»

 Του Δημήτρη Στρατή

«Καλούμε τους ηγέτες να αφουγκρασθούν τη βούληση των απλών ανθρώπων και από τις δύο κοινότητες που αγωνιούν για το μέλλον της Κύπρου»

«Θέλουμε να καλέσουμε τους δύο ηγέτες να ανταποκριθούν θετικά στο κάλεσμα του ΓΓ του ΟΗΕ»

«Χρειάζεται η εξεύρεση δημιουργικών τρόπων για να ξεπεραστούν τα αδιέξοδα»

Μια μεγάλη μερίδα κόσμου εναποθέτει στις πολιτικές ηγεσίες, τις προσδοκίες και τις ελπίδες της για λύση στο Κυπριακό. Η Δικοινοτική Πρωτοβουλία Ειρήνης – Ενωμένη Κύπρος, από το 2009, προσπαθεί να οργανώσει το δικοινοτικό κίνημα αξιολογώντας την κοινή πάλη Ε/κ και Τ/κ ως τη σημαντικότερη παρέμβαση και μπορεί να προσδώσει αξιοπιστία στην πολιτική που οδηγεί σε επανένωση της Κύπρου. Αύριο στις 06:30 καλεί όλους τους Κυπρίους και από τις δύο πλευρές της διαχωριστικής γραμμής σε κινητοποίηση για άσκηση πίεσης προς τους δύο ηγέτες που θα πραγματοποιούν το περιβόητο κοινωνικό δείπνο. Όπως αναφέρει, στόχος είναι η διάρρηξη του αδιεξόδου και η επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες, χωρίς προϋποθέσεις. Η εκδήλωση για μια μαζική πικετοφορία θα πραγματοποιηθεί στην είσοδο του αεροδρομίου Λευκωσίας στο βορρά και στο νότο. Η «Χ» συνομίλησε με τους διοργανωτές της εκδήλωσης οι οποίοι παραθέτουν τις δικές τους θέσεις, σκέψεις αλλά και τον προβληματισμό για τις συνέπειες ενός παρατεταμένου αδιέξοδου στο Κυπριακό.

Για να ακουστεί η βούληση των απλών ανθρώπων

«Η κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί αύριο έχει ως σκοπό την έκφραση της ανησυχίας Τ/κ και Ε/κ για τη στασιμότητα στις συνομιλίες και τους κινδύνους που αυτή εγκυμονεί, λαμβάνοντας υπόψη και την εμπόλεμη κατάσταση στη περιοχή μας», αναφέρουν οι διοργανωτές της κινητοποίησης. Θα είναι μια εκδήλωση διαμαρτυρίας, σημειώνουν, για τη διαφαινόμενη έλλειψη βούλησης για λύση με σκοπό να καλέσουν τους ηγέτες να αφουγκρασθούν τη βούληση των απλών ανθρώπων και από τις δύο κοινότητες που αγωνιούν για το μέλλον της Κύπρου, εάν παγιωθεί το αδιέξοδο και ο διαχωρισμός. Ο Χρίστος Ευθυμίου ανέφερε στη «Χ» ότι «θέλουμε να καλέσουμε τους δύο ηγέτες να ανταποκριθούν θετικά στο κάλεσμα του ΓΓ του ΟΗΕ, να αποδεχτούν, να εργαστούν μέσα στα πλαίσια των παραμέτρων που έθεσε για να γίνει κατορθωτή η συνέχιση της διαδικασίας όπως άρχισε στο Κραν Μοντανά και να έχει προοπτικές επιτυχίας».

dikoinotikoi (1)

Συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί για διάνοιξη προοπτικής

Ερωτώμενος πού απέβλεπε η συνάντηση που είχε η Δικοινοτική Πρωτοβουλία με τον κ. Ακιντζί στις 27 του περασμένου μήνα, ο Χρίστος Ευθυμίου σημείωσε ότι σε κρίσιμες φάσεις του Κυπριακού επιδιώκουν την επαφή με τους δύο ηγέτες, προσπαθώντας να θέσουν μπροστά τους τα επείγοντα ζητήματα όπως τα αντικρίζει το δικοινοτικό κίνημα. Με άλλα λόγια, όπως είπε, προσπαθούν να αναδείξουν τα κοινά συμφέροντα και την κοινή βούληση των απλών ανθρώπων και από τις δύο κοινότητες. Στη συνάντηση με τον Μ. Ακιντζί υπέδειξε ότι στόχος ήταν να καλέσουν τον Τουρκοκύπριο ηγέτη να αναλάβει πρωτοβουλίες που να σπάζουν το επικίνδυνο αδιέξοδο. «Η Δικοινοτική Πρωτοβουλία Ειρήνης – Ενωμένη Κύπρος εξέφρασε τη βαθιά της ανησυχία για τις αρνητικές εξελίξεις των τελευταίων μηνών και την ανάγκη για εξεύρεση δημιουργικών τρόπων για να ξεπεραστούν τα αδιέξοδα. Υπογράμμισε ότι με το πλαίσιο Γκουτέρες και τις προτάσεις του ΓΓ του ΟΗΕ προσφέρεται διέξοδος και πως θα ήταν πολύ θετική μια πρωτοβουλία του Τ/κ ηγέτη προς αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε στη «Χ» ο Χρίστος Ευθυμίου, ο κ. Ακιντζί ενημέρωσε την αντιπροσωπεία που συναντήθηκε μαζί του πως είναι έτοιμος για επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση του πλαισίου του Γ.Γ. του ΟΗΕ, σε μια διαδικασία που θα είναι στοχευμένη και όχι μακρόχρονη, δομημένη με τρόπο που να αξιοποιεί οποιαδήποτε πρόοδο έχει επιτευχθεί στην Ελβετία και θα έχει άμεσα αποτελέσματα. Αναφέρθηκε, επίσης, στα θέματα των υδρογονανθράκων και τόνισε ότι αναμένει πως στα πλαίσια επανέναρξης  των συνομιλιών θα πρέπει να δημιουργηθεί μια Τεχνική Επιτροπή Υδρογονανθράκων παρόμοια με τις υπόλοιπες επιτροπές που λειτουργούν, διαφορετικά η κρίση θα έχει συνέχεια. Στο ζήτημα των υδρογονανθράκων, τόνισε ότι οι Τ/κ επέδειξαν ανοχή μέχρι τώρα αναμένοντας μια σύντομη θετική κατάληξη των συνομιλιών, αλλά αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί εάν οι διαπραγματεύσεις δεν προχωρούν.

«Σαν αποτέλεσμα της συνάντησης θεωρήσαμε πως από τις τοποθετήσεις του κ. Ακιντζί διανοίγονται προοπτικές συγκλίσεων», σημειώνει ο Χ. Ευθυμίου.

dikoinotikoi (2)

Δράσεις από το 2009 για οργάνωση του δικοινοτικού κινήματος

Η Δικοινοτική Πρωτοβουλία Ειρήνης – Ενωμένη Κύπρος δημιουργήθηκε προς τα τέλη 2009 μέσα σε ένα κλίμα ευφορίας που δημιουργήθηκε τότε με την επανέναρξη των συνομιλιών από τους Χριστόφια – Ταλάτ και είχε σα  στόχο να θέσει σε πιο οργανωμένη βάση το δικοινοτικό κίνημα για να στηρίξει τις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης, αλλά ταυτόχρονα να δημιουργήσει τη βάση για στήριξη της συμφωνίας που θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί. Η Πρωτοβουλία αποτέλεσε μια πλατφόρμα συνεργασίας συνδικαλιστικών οργανώσεων -εκπαιδευτικών, επιστημονικών, πολιτιστικών και άλλων οργανώσεων- κινήσεις πολιτών και δικοινοτικές ομάδες που έδιναν και δίνουν τη δυνατότητα συσπείρωσης πλατιών στρωμάτων της κοινωνίας και στις δύο πλευρές του συρματοπλέγματος.

Σήμερα η Πρωτοβουλία εκφράζει 70-75 οργανώσεις και ομάδες, ενώ μέσα στα πλαίσια μεγάλων κινητοποιήσεων οι συνεργαζόμενες οργανώσεις ανέρχονται μέχρι 120. Μια τέτοια μεγάλη διοργάνωση, όπου κυρίαρχο ρόλο είχε η ΠΕΟ, ήταν η μεγάλη συναυλία Λιβανελί – Φαραντούρη. Τέτοιες μεγάλες κινητοποιήσεις έχουν διοργανωθεί για στήριξη των συνομιλιών στην Ελβετία στα διάφορα στάδιά τους αλλά και με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας Δράσης για την Ειρήνη την 1η Σεπτεμβρίου. Έχουν όμως διοργανωθεί και πορείες από το Γραφείο του Τ/κ ηγέτη μέχρι το Προεδρικό με στόχο την ανάδειξη της βούλησης Ε/κ και Τ/κ για λύση και επανένωση, αλλά και πολλές εκδηλώσεις  στα οδοφράγματα Λήδρας και Λήδρα Πάλας με ανθρώπινες αλυσίδες επανενώνοντας συμβολικά την Κύπρο. Ιδιαίτερη σημασία έχουν οι εκδηλώσεις μνήμης των θυμάτων και από τις δύο κοινότητες που διοργανώνονται κάθε χρόνο και αποτελούν βασικό στοιχείο συμφιλίωσης των ανθρώπων.

Αν ο στόχος είναι η διάρρηξη του αδιεξόδου υπάρχει τρόπος

Ζητήσαμε από τον Χρίστο Ευθυμίου να προβεί σε μια εκτίμηση για την έκβαση των συνομιλιών για λύση στο Κυπριακό. «Είμαστε πολύ ανήσυχοι για τις προοπτικές βλέποντας τις κινήσεις των ηγετών. Θεωρούμε πως αν κάποιος έχει στόχο τη διάρρηξη του αδιεξόδου και την τροχιοδρόμηση διαδικασίας λύσης μέχρι τέλους του δρόμου, τότε υπάρχουν τρόποι επίλυσης των προβλημάτων», σημείωσε. Γι’ αυτό το λόγο, πρόσθεσε, η Δικοινοτική Πρωτοβουλία κινητοποιείται, για να πιεστούν ή να ενθαρρυνθούν οι ηγέτες να πάρουν τις σωστές πρωτοβουλίες. Αν όμως συνεχίσουν να μην διαχειρίζονται το αδιέξοδο, τότε οι προοπτικές είναι περιορισμένες, ανέφερε.

«Η κοινή πάλη Ε/κ και Τ/κ αποτελεί την πιο ουσιαστική παρέμβαση»

«Θεωρούμε πως στη δύσκολη αυτή φάση που βρίσκεται το Κυπριακό με τον κίνδυνο “παγώματος” του αδιεξόδου με απρόβλεπτες συνέπειες, η κοινή πάλη Ε/κ και Τ/κ αποτελεί την πιο ουσιαστική παρέμβαση», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Χρίστος Ευθυμίου. Ο κοινός αγώνας, εξηγεί, μπορεί να προσδώσει αξιοπιστία στη σωστή πολιτική που οδηγεί προς τη λύση και επανένωση και μπορεί να πείσει τρίτους ότι η προοπτική παραμένει εφικτή. Ταυτόχρονα, σημειώνει, μπορεί να αποτελέσει καταλυτική πίεση προς τις πολιτικές δυνάμεις που διστάζουν να ακολουθήσουν το δρόμο του συμβιβασμού, της συμφιλίωσης και της ειρήνης.

 

Σενέρ Ελτζίλ: Αναμένουμε από τον κ. Ακιντζί μια πιο καθαρή θέση

Εκ μέρους των Τ/κ που συμμετέχουν στη Δικοινοτική Πρωτοβουλία μίλησε στη «Χ» ο γνωστός συνδικαλιστής των Τ/κ δασκάλων Σενέρ Ελτζίλ. Σε ό,τι αφορά την πρόσφατη συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί, ανέφερε ότι κατέδειξε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζονται στις συνομιλίες. «Ανέμενα μια πιο καθαρή θέση σε σχέση με την επανέναρξη των συνομιλιών και γενικά αντιμετώπιση των προβλημάτων», σημειώνει.

Ο Τ/κ ηγέτης τόνισε πως αναμένει από τον κ. Αναστασιάδη να αλλάξει στάση και να μετακινηθεί στα βασικά ζητήματα των “τριών μηδενικών”, στο θέμα της ουσιαστικής συμμετοχής των Τ/κ στη λήψη αποφάσεων και σε άλλα συναφή θέματα, σημείωσε. «Από δικής μου πλευράς εγώ ανέμενα από τον κ. Ακιντζί να επιδείξει αποφασιστικότητα αποδεχόμενος χωρίς ενδοιασμούς το πλαίσιο Γκουτέρες, χωρίς προαπαιτούμενα. Αναμένω από τον κ. Ακιντζί να δηλώσει πως είναι έτοιμος να συζητήσει τις διαζευκτικές ιδέες που θέτει ο ΓΓ του ΟΗΕ για τα ζητήματα των εγγυήσεων μέσα στα πλαίσια της προτεινόμενης νέας Συνθήκης Εφαρμογής της Λύσης και να απαντήσει με πνεύμα συνδιαλλαγής τα ερωτήματα του ΓΓ», σημειώνει ο κ. Ελτζίλ.

«Για να ενθαρρυνθεί ή να καλέσουμε τον κ. Ακιντζί να προχωρήσει στο δρόμο αυτό, καλούμε τον κόσμο να ενωθεί μαζί μας την ερχόμενη Δευτέρα 16 Απριλίου στις 6:30 μ.μ. στις εισόδους του αεροδρομίου σε βορρά και νότο για να δείξουμε μαζί την κοινή βούληση για λύση», καταλήγει ο Σενέρ Ελτζίλ.

dikoinotikoi (3)

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy