Η αποστασιοποίηση είναι νίκη του κατεστημένου

Του Ανδρέα Γρηγορίου*

Σήμερα, η νέα γενιά ζει και διαπαιδαγωγείται μέσα σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον. Σ’ ένα κοινωνικό σύστημα που θεοποιεί το κέρδος, που επιβάλλει τον ατέρμονο ανταγωνισμό, τον ατομικισμό και τον εγωισμό. Ενα σύστημα που «σκοτώνει» την κοινωνική αλληλεγγύη και προσπαθεί να μετατρέψει τη νεολαία σε στοιχείο εγωκεντρικό, περιθωριοποιημένο, ασπόνδυλο και αποστασιοποιημένο από τη συλλογική συμμετοχή και δράση στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Το κοινωνικό σύστημα διαμορφώνει «πλαστές συνειδήσεις», καλλιεργεί ψευδαισθήσεις και συχνά καταφέρνει να πετύχει την κοινωνική αποστράτευση των νέων που είναι, ως κοινωνική ομάδα, η πιο επιρρεπής σε επιδράσεις.

Ως αποτέλεσμα, μεγάλη μερίδα της νεολαίας αποστασιοποιείται από την πολιτική, τα κόμματα και την οργανωμένη πάλη. Αυτή η τάση είναι ανησυχητική για την κοινωνία μας και επικίνδυνη για την Αριστερά, γιατί τα φαινόμενα αποστροφής, απαξίωσης, απογοήτευσης και απομάκρυνσης από το πολιτικό γίγνεσθαι λειτουργούν ως μηχανισμός αυτοάμυνας, συντήρησης και αναπαραγωγής του κατεστημένου. Αποδεικνύεται ότι από την απάθεια και την αδιαφορία, ζημιωμένη βγαίνει η κοινωνία και ο τόπος.

Ταυτόχρονα, οι εξελίξεις και τα κτυπήματα που δέχεται η νεολαία είναι αλλεπάλληλα και στοχευόμενα. Ξεκινώντας από τα σχολεία όπου η προχειρότητα και οι πειραματισμοί στην άμεση και χωρίς προετοιμασία εφαρμογή νέων αναλυτικών προγραμμάτων, διαδέχεται την οργανωμένη προσπάθεια για παραχάραξη της ιστορίας και το γριβισμό, συνεχίζει με τον «διορισμό» της ηγεσίας της ΠΣΕΜ και ολοκληρώνεται με την πρόσφατη πρόταση της κυβέρνησης για εφαρμογή εξετάσεων ανά τετράμηνο. Η πρόταση αυτή ενισχύει την παραπαιδεία και τα φροντιστήρια και μετατρέπει τα σχολεία σε εργοστάσια παραγωγής εξετάσεων σε βάρος του ευρύτερου μορφωτικού χαρακτήρα του σχολείου.

Στους φοιτητές, μέσα από συνεχείς προσπάθειες και μεθοδεύσεις, ξηλώνεται η φοιτητική χορηγία και το φοιτητικό πακέτο με δραστικό περιορισμό των δικαιούχων και σοβαρή μείωση του συνολικού κονδυλίου στον προϋπολογισμό. Ολα αυτά, την ίδια στιγμή που σημαντικός αριθμός τελειόφοιτων αδυνατεί να σπουδάσει, σημαντική μερίδα φοιτητών εργάζεται και αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός εκείνων που διακόπτουν τις σπουδές για οικονομικούς λόγους.

Και αν μέσα σε όλα κατορθώσει ο νέος –η οικογένεια του– να ολοκληρώσει τις σπουδές του, χτυπάει στον τοίχο της ανεργίας, η οποία στους νέους ξεπερνά το 30%. Επιλογές του πλέον είναι είτε η μετανάστευση ή απλά να συμβιβαστεί με την υποαπασχόληση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, των σπαστών ωραρίων, των εργαζομένων λάστιχο, των μισθών των 500€ που οι κυβερνητικές πολιτικές προωθούν. Για τις ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, για το δικαίωμα στη δουλειά και δουλειά με δικαιώματα, ούτε λόγος από πλευράς κυβέρνησης. Και ένα βήμα παραπέρα να βλέπει τη στεγαστική πολιτική στην ουσία της να ακυρώνεται.

Τα όσα αφορούν τη νεολαία, αποτελούν απλά ένα κομματάκι του συνολικού παζλ της κυβερνητικής πολιτικής. Δεν αποτελούν λάθη αλλά πολιτικές επιλογές. Επιλογές πολεμικής σε βάρος των μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων και πλήρης στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η νέα γενιά έχει αυξημένες ευθύνες. Εχει την ευθύνη αρχικά να αντιληφθεί τι συμβαίνει και να επιλέξει πλευρά. Η αποστασιοποίηση και προσωπική προσέγγιση των συνθηκών αποτελούν νίκη όλων αυτών που μας οδήγησαν εδώ. Ευθύνη έναντι του συνόλου της κοινωνίας να τραβήξει προς τα εμπρός, να αποτελέσει την εμπροσθοφυλακή της αντίστασης στις συνεχείς προσπάθειες εφαρμογής των αντιδραστικών πολιτικών των κυβερνώντων αλλά και την αιχμή του δόρατος στους αγώνες για ένα καλύτερο αύριο.

Αγώνες σκληρούς που θα δοθούν σε σχολεία, σε πανεπιστήμια, σε χώρους δουλειάς, στους δρόμους, σε όλα τα κοινωνικά επίπεδα. Αγώνες που στις πλείστες περιπτώσεις η Βουλή παίζει καθοριστικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα. Αποτελέσματα και ψηφοφορίες καθοριστικές για το μέλλον μας, κατά την τελευταία πενταετία, αρκετές φορές κρίθηκαν στην ψήφο.

Σε αυτό το επίπεδο, η νέα γενιά αλλά και η κοινωνία στο σύνολο είχε ένα σταθερό συμπαραστάτη. Το ΑΚΕΛ. Στους αγώνες εντός αλλά και εκτός Βουλής. Η μάχη των εκλογών πλησιάζει και το αποτέλεσμά της καθορίζει πολλά για το μέλλον και τις τύχες του τόπου και του λαού μας. ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ.

* Οικονομολόγος, πολιτικός επιστήμονας, επαρχιακός γραμματέας ΕΔΟΝ Λευκωσίας-Κερύνειας, υποψήφιος βουλευτής Λευκωσίας ΑΚΕΛ-Αριστερά – Νέες Δυνάμεις

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy