Η Αριστερά το Μπορεί – Η Λάρνακα το Αξίζει

Του Μάριου Α. Κουκουμά*

Οι εκλογές δεν ούτε η αρχή, ούτε το τέλος της κοινωνικής και πολιτικής ζωής. Είναι όμως ένας σημαντικός σταθμός, που καθορίζει πολλά και, κυρίως, υπενθυμίζει ποιοι με ποιους αναμετρούνται, όχι μόνο στις εκλογές, αλλά καθημερινά. Ποιες ιδέες, ποια φιλοσοφία, ποιες δυνάμεις της τοπικής κοινωνίας, ποια οράματα αποτελούν τις επιλογές για την πορεία της πόλης μας.

Από τη μια έχουμε το στρατόπεδο του τέως δημάρχου κ. Λουρουτζιάτη, της κυβέρνησης ΔΗΣΥ-Αναστασιάδη, τον εκλεκτό του κ. Αβέρωφ Νεοφύτου και όσους δεν τόλμησαν να διαφοροποιηθούν από τις επιλογές όλων αυτών. Είναι γνωστό τι φέρουν μαζί τους όλοι αυτοί. Η πενταετία έκλεισε ως μια θλιβερή παρένθεση με σκιές σκανδάλων και διαφθοράς, για τα οποία δεν χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση. Με ένα δήμαρχο και τη δημοτική του ομάδα να χειροκροτούν την ώρα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε τη μνημειώδη φράση «Δεν θα μου πουν οι Σκαλιώτες τι θα κάνω».

Με τους ίδιους, ακόμα και σήμερα, να μην διανοούνται να ασκήσουν κριτική στην κυβέρνηση που αποφάσισε να βάλει πλαφόν στον όγκο εργασιών του Λιμανιού της Λάρνακας, ώστε να διασφαλίσει τα κέρδη του ιδιώτη επενδυτή στο Λιμάνι Λεμεσού! Σήμερα, όλοι αυτοί ισχυρίζονται και τάζουν πολλά. Όμως το κριτήριο της αλήθειας και της αξιοπιστίας του καθενός είναι η πράξη. Είναι τα γεγονότα. Μπορούν άραγε αυτοί που μας εγγυήθηκαν το κ. Λουρουτζιάτη πριν πέντε χρόνια, να απαιτούν να εισακούσουμε ξανά το κριτήριο τους ή ακόμα και να επιλέξουμε τους ίδιους για το τιμόνι της πόλης;

Στην αντίπερα όχθη, η Αριστερά αντιπαραβάλλει τρία πράγματα: την καθημερινή μας δράση, τις προτάσεις μας για το αύριο και την Ιστορία μας για την πρόοδο της πόλης. Στην αντίπερα όχθη, είμασε εμείς που πετύχαμε, επί προηγούμενης διακυβέρνησης, την παραχώρηση της περιοχής Μακένζι και του παλιού Νοσοκομείου Λάρνακας στο Δήμο. Εμείς που εργαστήκαμε ώστε το Μακένζι να αναπτύσσεται ως τουριστικός πνεύμονας της πόλης, αλλά ορθολογιστικά, συνετά και νομότυπα. Εμείς που, μαζί με εκατοντάδες ανένταχτους δημότες της πόλης, αγωνιστήκαμε για να έχει η ίδια η πόλη λόγο για το μέλλον του Λιμανιού. Εμείς που δεν συναινέσαμε να σβήσει η ιστορία του Διανελλείου, αλλά με εισήγηση της Δημοτικής Ομάδας της Αριστεράς διατηρήθηκαν τα προπύλαια του κτηρίου, μαζί με την ιστορικότητα, την αρχιτεκτονική και τη μνήμη της προσφορά του Διανέλλου. Εμείς που απαιτήσαμε να γίνει έργο προτεραιότητας η αναβάθμιση του Άη Γιάννη, γιατί η πόλη δεν είναι μόνο το κέντρο και τα έργα βιτρίνας, αλλά και οι λαϊκές συνοικίες. Εμείς που θέσαμε στην ατζέντα του Δημοτικού Συμβουλίου το θέμα του Δημοτικού Κήπου της πόλης που εν έτει 2016 δεν έχει τα αυτονόητα όπως τουαλέτες, περίπτερο και στεγασμένους χώρους.

Είμαστε εμείς που έχουμε προτάσεις για το αύριο της πόλης που διαπνέονται από όραμα ανάπτυξης που θα υπηρετεί την πόλη, το χαρακτήρα της, το περιβάλλον της και πρωτίστως τους ανθρώπους της. Προτάσεις διεκδίκησης για αντιπλημμυρικά έργα, ώστε να σταματήσει να ζει η Λάρνακα τριτοκοσμικές καταστάσεις κάθε χειμώνα. Έργα υποδομής αξιοποίηση του παλιού αεροδρομίου, της Αλυκής, του Διανελλείου, του Παττίχειου. Υποδομές κοινωνικής αλληλεγγύης, άθλησης και ψυχαγωγίας όπως ένας Δημοτικός Κήπος σύγχρονος, καθαρός, εξοπλισμένος, με χώρους αναψυχής που οι τιμές τους θα είναι προσιτές για όλους τους δημότες.

Είμαστε εμείς που όλη η πόλη γνωρίζει ότι αν υπάρχει κάποιος που μπορεί να συγκρουστεί με την κυβέρνηση Αναστασιάδη αλλά και με τα λογής λογής συμφέροντα για να επιτύχουμε στόχους όπως η απομάκρυνση των πετρελαιοδεξαμένων από τη Δεκέλεια και η απόκτηση πανεπιστημιακής σχόλης στη Λάρνακα, αυτή η δύναμη είμαστε εμείς. Είμαστε εμείς που, από φύσει και θέσει, θέτουμε την κοινωνική αλληλεγγύη σε πρώτο πλάνο με αιτήματα όπως η αναπροσαρμογή της κοστολόγησης των τελών για σκύβαλα και το αποχετευτικό, η δημιουργία πραγματικά δωρεάν δημοτικών παραλιών, η δημιουργία δημοτικού νηπιαγωγείου για τα παιδιά των ασθενέστερων οικονομικά οικογενειών, η αναβάθμιση της λειτουργίας του Δημοτικού Μελάθρου.

Τέλος, το δικό μας στρατόπεδο έχει να καταθέσει ενώπιον της πόλης και των ανθρώπων της, μια Ιστορία για την οποία είμαστε περήφανοι. Η Αριστερά της Λάρνακας έχει μια τιμημένη πορεία. Γεννημένη στις εργατογειτονιές και τους μαχαλλάες της Σκάλας, μεγαλωμένη στα τσατίρκα και τους συνοικισμούς της προσφυγιάς, δοξασμένη με το αίμα των Τεσσάρων του Άη Γιάννη της Αντίστασης, δοκιμασμένη στο τιμόνι της πόλης με δημάρχους αγωνιστές όπως ο Γιώργος Χριστοδουλίδης, εγγυημένη για το ήθος της με την εντιμότητα και την αθόρυβη μεθοδικότητα ανθρώπων όπως ο Ανδρέας Μωϋσέως, δραστήρια και παρούσα σήμερα, -πριν και μετά τις εκλογές- σε κάθε γωνιά της Λάρνακας να ζει και να αναπνέει στον παλμό της πόλης μας.

Αυτά έχουμε να καταθέσουμε ως Αριστερά. Τη δράση και τους αγώνες μας, τις προτάσεις και τις ιδέες μας, την ιστορία και την πορεία μας. Όλα αυτά που συμπυκνώνονται στην πρόταση μας για τη δημαρχία, με ένα σοβαρό υποψήφιο δήμαρχο, τον Αντρέα Βύρα δίπλα σε ένα πανισχυρό προοδευτικό ψηφοδέλτιο της Αριστεράς για το νέο Δημοτικό Συμβούλιο της Λάρνακας.

Δεν είμαστε σπορά της τύχης, είμαστε κάθε φόρα το μέλλον όπως είπε ο Βάρναλης. Πιστοί σε αυτό που αλλάζει και έτοιμοι για αυτό που έρχεται. Στις 18 ξεκινάμε.

Η Λάρνακα το αξίζει, η Αριστερά το μπορεί.

*Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος ΑΚΕΛ, Δήμος Λάρνακας

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy