Η αρμενική κοινότητα τίμησε τη Γενοκτονία

Με μια σεμνή τελετή στον προαύλιο χώρο της Αρμενικής Εκκλησίας της Παναγίας στη Λευκωσία, η αρμενική κοινότητα της Κύπρου τίμησε απόψε την 100η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων (24 Απριλίου 1915), κατά την οποία φονεύθηκαν από τις οθωμανικές και τουρκικές Αρχές περίπου 1.500.000 Αρμένιοι.

Η εκδήλωση μνήμης που διοργάνωσε η Κυπριακή Επιτροπή Μνήμης 100ης επετείου της Αρμενικής Γενοκτονίας ξεκίνησαν με πορεία που πραγματοποίησαν εκατοντάδες μέλη της αρμενικής κοινότητας από τη Λεωφόρο Μακαρίου στο Μνημείο της Γενοκτονίας των Αρμενίων στο προαύλιο της Αρμενικής Εκκλησίας.

Στο χώρο του μνημείου διαβάστηκε μήνυμα για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία στο οποίο, μεταξύ άλλων, διατρανώνεται η αποφασιστικότητα του αρμενικού λαού για αναγνώριση της Γενοκτονίας, «ενός εγκλήματος που 100 χρόνια μετά η Τουρκία η πεισματικά αρνείται».

Στο μήνυμα οι Αρμένιοι της Κύπρου ευχαρίστησαν την κυπριακή Βουλή για την ποινικοποίηση της άρνησης της Γενοκτονίας και έστειλαν αγωνιστικούς χαιρετισμούς «στη μεγαλύτερη αντιπροσωπεία κράτους, που βρίσκεται τώρα στο Γερεβάν, αυτή της Κύπρου, η οποία απαρτίζεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρόεδρο της Βουλής, Ευρωβουλευτές, Βουλευτές και Αρχηγούς κομμάτων».

«Κύπρος και Αρμενία οδεύουν μαζί για ελευθερία και δικαίωση» ήταν η κατάληξη του μηνύματος.

Παρόντες στην εκδήλωση βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι κομμάτων, Βουλευτές και ο Δήμαρχος Στροβόλου Λάζαρος Σαββίδης.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης κατατέθηκαν στεφάνια στο Μνημείο της Γενοκτονίας. Οι συγκεντρωθέντες τραγούδησαν αρμένικα τραγούδια για τη Γενοκτονία και άφησαν λουλούδια στο Μνημείο της Γενοκτονίας στη μνήμη των προγόνων τους που φονεύθηκαν ένα αιώνα πριν.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την τέλεση λειτουργίας στην Εκκλησία της Παναγίας.

Όπως ανακοινώθηκε, οι εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία συνεχίζονται αύριο Σάββατο 25 Απριλίου με αιμοδοσία από τις 16:00 μέχρι τις 19:00 στην είσοδο του αρμενικού σχολείου Νάρεκ στη Λευκωσία.

Την Κυριακή 26 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί ποδηλατοδρομία με σημείο εκκίνησης το Μνημείο των Μαρτύρων στις Φοινικούδες της Λάρνακας στις 7:30 το πρωί και τελικό προορισμό το Μνημείο της Γενοκτονίας στη Λευκωσία.

Τέλος στις 30 Απριλίου στις 20:00 θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου η κύρια εκδήλωση με ομιλητή τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy