“Η άρση της κατοχής δεν θα έρθει με συνθήματα και ψεύτικους πατριωτισμούς”

Η άρση της κατοχής δεν θα έρθει με συνθήματα και ψεύτικους πατριωτισμούς, αφού ο πραγματικός πατριωτισμός είναι αυτός που υπαγορεύει ότι η Κύπρος πρέπει να απελευθερωθεί και να επανενωθεί, χωρίς να παραγνωρίζουμε ότι απέναντί μας έχουμε την Τουρκία, υπογράμμισε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, μιλώντας χθες στο μνημόσυνο των πεσόντων του Φρενάρους.

«Εμείς δεν έχουμε σκοπό να χαρίσουμε τη μισή μας πατρίδα στην Τουρκία. Δεν θα δικαιώσουμε εκείνους που την διαμέλισαν το 1974. Δεν θα θυσιάσουμε το Κυπριακό στο βωμό προεκλογικών ποσοστών και σκοπιμοτήτων. Δεν το κάναμε ποτέ. Η κρισιμότητα των στιγμών που διέρχεται ο τόπος μας απαιτούν σοβαρότητα και συνέπεια σε αρχές και θέσεις. Μακριά από ακραίες και επικίνδυνες θέσεις αλλά και πειραματισμούς», είπε ο Α. Δαμιανού.

«Δυστυχώς, η κατάσταση μετά και την αποτυχία στο Κραν Μοντανά είναι ανησυχητική και δύσκολη. Έχουμε απομακρυνθεί από τη λύση και αντιμετωπίζουμε τον κίνδυνο πρόκλησης νέων τετελεσμένων από την Τουρκία. Δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με την απογοήτευση. Ο Πρόεδρος, στο υπόλοιπο της θητείας του, οφείλει να ανατρέψει την αρνητική εικόνα που αποτυπώνεται σε βάρος της πλευράς μας. Είναι τραγικό να φορτώνονται ευθύνες στο θύμα της κατοχής ένεκα και λανθασμένων χειρισμών, ενώ η Τουρκία να θεωρείται εποικοδομητικός συνομιλητής από τον ΟΗΕ», συμπλήρωσε.

Επαναλαμβάνοντας τις διαχρονικές θέσεις του ΑΚΕΛ σημείωσε ότι είναι ξεκάθαρες: «Επιδιώκουμε τη λύση. Αλλά όχι μια οποιαδήποτε λύση. Λύση αρχών βασισμένη στα ψηφίσματα των Η.Ε., τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, το Διεθνές Δίκαιο. Όραμά μας μια Κύπρος μόνο για τους Κυπρίους, χωρίς παράνομα και απαρχαιωμένα δικαιώματα εγγυήσεων και επεμβάσεων στα εσωτερικά μας από τρίτες χώρες». Ο Α. Δαμιανού αναφέρθηκε αναλυτικά στο δίδυμο ΝΑΤΟϊκό έγκλημα του 1974, λέγοντας ότι «το καλοκαίρι εκείνο, που η ΕΟΚΑ Β και η Χούντα των Αθηνών άνοιξαν την κερκόπορτα στον Αττίλα και η πατρίδα χρειάστηκε τα παιδιά της, κάποιοι Εφιάλτες έτρεχαν να κρυφτούν». «Κάποιοι άλλοι όμως, οι πολλοί, άφησαν πίσω τους οικογένειες, όνειρα, ζωή για να πολεμήσουν για το υπέρτατο αγαθό. Και η κοινότητά σας είχε και εδώ το πικρό μερτικό της. Το Φρέναρος, μετά και τις πιο πρόσφατες ταυτοποιήσεις, έχει, όπως και άλλα χωριά της Κύπρου μας, το θλιβερό προνόμιο να θεωρείται ηρωομάνα», σημείωσε.

Απέδωσε τιμές στους ήρωες του Φρενάρους, κάνοντας αναλυτικές αναφορές στη ζωή και στον ηρωικό θάνατο των Νίκου Ττοφή, Δημήτρη Βρακά, Λούκα Τσολάκκη, Κυριάκου Καμηλάρη, Θεόδωρου Τσομαλλούρη και Γιασουμή Κιλέ. Κάποιοι εξ αυτών ταυτοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια κι ο βουλευτής του ΑΚΕΛ σημείωσε ότι «μέχρι σήμερα συνεχίζουμε να κηδεύουμε ηρωικούς νέους μας». «Όλοι οι πεσόντες-ήρωες έχουν ένα κοινό ταξικό στοιχείο. Ήταν παιδιά φτωχά, εργατικά, τίμια. Παιδιά του λαού, όχι των σαλονιών και της αστικής τάξης», σημείωσε ανάμεσα σε άλλα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy