Οι ατέλειωτες Μέρες των Παθών

Της  Ελένης Μαύρου

 

 

Όταν αυτοί που είναι ψηλά μιλάνε για ειρήνη 

ο απλός λαός ξέρει

πως έρχεται ο πόλεμος.

Μπέρτολτ Μπρεχτ (Γερμανικό εγχειρίδιο πολέμου)

 

Μια ατέλειωτη «Εβδομάδα των Παθών» περνά ο συριακός λαός. Τα τελευταία έξι χρόνια οι ζωές των ανθρώπων στη χώρα άλλαξαν για πάντα. Μισό εκατομμύριο Σύροι έχουν σκοτωθεί και ο μισός πληθυσμός της χώρας έχει εκτοπιστεί. Εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες έχουν χωριστεί από ολόκληρες ηπείρους και αμέτρητες ζωές χάθηκαν στη θάλασσα.

Πριν από λίγες μέρες διάφορα φρικτά βίντεο με τις επιδράσεις χημικών αερίων πάνω σε παιδιά άρχισαν να κοινοποιούνται μαζικά στα socialmedia. Λίγες ώρες μετά, η «κοινή γνώμη», που είχε εξοργιστεί από τις εικόνες, ενημερώνεται πως η πολεμική μηχανή των ΗΠΑ (εν μέσω πολλών ερωτηματικών και αμφισβήτησης των γεγονότων)… απέδωσε «δικαιοσύνη», σκοτώνοντας άλλους αμάχους.

Στο διάγγελμά του που ακολούθησε την επίθεση, ο νέος Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι η επίθεση «είναι προς το ουσιαστικό εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ». Κάλεσε μάλιστα «τα πολιτισμένα έθνη να εργαστούν από κοινού για να μπει τέλος στη σύρραξη της Συρίας» (είναι φανερό ότι έχει μια δική του αντίληψη για το τι είναι «πολιτισμός»).

Το έργο το έχουμε ξαναδεί.

Η ανθρωπότητα έχει ξαναδεί τους ηγέτες των ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να χύνουν δάκρυα για την «ειρήνη» και τη «δημοκρατία». Να μιλούν για τα «όπλα μαζικής καταστροφής του Χουσεΐν» που δικαιολογούσαν την εισβολή στο Ιράκ. Να δηλώνουν ότι θα σώσουν τους λαούς της Γιουγκοσλαβίας, του Αφγανιστάν, της Λιβύης… Απλά προσχήματα για «ειρηνευτικές» δράσεις σε διάφορες γωνιές του πλανήτη. Λίγα χρόνια μετά, βέβαια, τα προσχήματα καταρρέουν, αλλά ποιος νοιάζεται.

Δυστυχώς, η επέλαση της «πληροφορίας», κυρίως μέσω των κοινωνικών δικτύων αλλά και καθιερωμένων ειδησεογραφικών οργανισμών, δεν αφήνει χώρο για σοβαρή έρευνα. Η πληροφορία παράγει αντανακλαστικά συναισθήματα που σβήνουν όταν ένα άλλο «γεγονός» θα τραβήξει την προσοχή μας. Η ανθρώπινη δυστυχία όμως διαρκεί πολύ περισσότερο από ένα βίντεο μερικών δευτερολέπτων που γίνεται viral.

Και ενώ ο πόλεμος στη Συρία, εκεί όπου εμπλέκονται όλες οι «μεγάλες δυνάμεις» του κόσμου, δεν φαίνεται να φτάνει σύντομα σε τέλος, ήρθε η ρίψη στο Αφγανιστάν της μεγαλύτερης μη πυρηνικής βόμβας που διαθέτουν οι ΗΠΑ, της επονομαζόμενης «μητέρας όλων των βομβών». Στόχος (λένε) το Ισλαμικό Κράτος, αλλά το… μήνυμα φαίνεται πως είχε άλλους αποδέκτες. Ευκαιρία όμως για τον Ντόναλντ Τραμπ να δηλώσει «πραγματικά περήφανος για τους στρατιωτικούς μας. Είναι μια νέα επιτυχία». Επιβεβαιώνοντας τη χειραγώγηση της πολιτικής εξουσίας -ιδιαίτερα των ΗΠΑ- από τα στρατιωτικά συμφέροντα, στοιχείο που πάντα προκαλούσε ανησυχία στις φιλειρηνικές δυνάμεις του κόσμου.

Φαίνεται λοιπόν ότι αυτή η μαρτυρική Εβδομάδα των Παθών δεν θα έχει σύντομο τέλος.

Υστερόγραφο:

Αύριο διεξάγεται δημοψήφισμα στην Τουρκία. Μερικές ώρες πριν και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Ο μύθος του «ανίκητου» Ερντογάν, η ικανότητά του να αλλάζει τους όρους του πολιτικού παιχνιδιού, η ανασφάλεια που σπρώχνει πολλούς ψηφοφόρους στη «σιγουριά» της σημερινής κατάστασης πραγμάτων, είναι μερικά από τα στοιχεία εκείνα που έχουν επιτρέψει μέχρι σήμερα την ηγεμονία Ερντογάν στο πολιτικό σύστημα της χώρας. Ηγεμονία όμως που ήδη πολλοί την νιώθουν βαριά. Είτε με «ναι» είτε με «όχι», θα υπάρξουν αλλαγές. Μένει να δούμε προς ποια κατεύθυνση.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy