Οι «αθέατοι» από τη δική μας πλευρά Τ/κ

Απόψεις για την ανακήρυξη της «τδβκ» και τις εκλογές στα κατεχόμενα που δεν είδατε στην τηλεόραση

• «Αν οι Ε/κ αποδέχονταν την ύπαρξη της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου”, τότε και εγώ την αποδέχομαι»

• «Γιατί πρέπει να αισθανόμαστε ότι υπάρχει διαφορά επειδή κάνουμε εκλογές για να επιλέξουμε τον διευθυντή των σερβιτόρων;»

 

Του Δημήτρη Στρατή

Την περασμένη εβδομάδα η «βουλή» των κατεχομένων αποφάσισε τελεσίδικα ότι οι πρόωρες εκλογές για το «κοινοβούλιο» θα διεξαχθούν στις 7 Ιανουαρίου 2018. Η εκλογική διαδικασία φαίνεται πως θα διεξαχθεί υπό το καθεστώς έντονης αμφισβήτησης των ίδιων των εκλογών του ψευδοκράτους κυρίως λόγω της αίσθησης μιας μερίδας Τ/κ ότι η «ασφυκτική» κηδεμονία της Τουρκίας δεν επιτρέπει άσκηση πραγματικής πολιτικής.

Την εβδομάδα που πέρασε υπήρξαν σημαντικές πολιτικές εξελίξεις στα κατεχόμενα… Κάποιες απ’ αυτές είναι «αθέατες» στη δημόσια σφαίρα των ελεύθερων περιοχών της Κυπριακής Δημοκρατίας, κυρίως λόγω της έλλειψης πρόσβασης σε πρωτογενή πληροφόρηση από τα ε/κ ΜΜΕ.

Η «Χ» προέβη σε μια δειγματοληπτική ανάλυση περιεχομένου (monitoring) των τ/κ μέσων ενημέρωσης εντοπίζοντας αρκετά σημεία που υποδεικνύουν μια διαφορετική εικόνα απ’ αυτήν που κατασκευάζεται εδώ και χρόνια στην ε/κ δημόσια σφαίρα από πολιτικούς παράγοντες και ΜΜΕ. Σκίτσα σε εφημερίδες, απόψεις δημοσιογράφων και πολιτικών προσώπων καταδεικνύουν μια εναλλακτική αφήγηση που αμφισβητεί τον κυρίαρχο λόγο για την ίδρυση του ψευδοκράτους ως σημείο απαραίτητο για την υπόσταση των Τ/κ. Ταυτόχρονα, παρατηρούμε την αντίδραση σε μια σειρά από ενέργειες που στόχο έχουν την πλήρη αφαίρεση της δυνατότητας των τ/κ κομμάτων στην παραγωγή αυτόνομης πολιτικής στη βάση των αναγκών της τοπικής κοινωνίας.

«Εγώ δεν έχω κάτι για να γιορτάσω»

Χαρακτηριστική ήταν η ανάλυση του δημοσιογράφου Σερχάτ Ιντσιρλί ο οποίος αρθρογραφεί στην «Kibris Postasi» και την επομένη των εορτασμών για το ψευδοκράτος ήταν προσκεκλημένος στην πρωινή εκπομπή στον «Μπαϊράκ» (λεγόμενο κρατικό κανάλι). Ανάμεσα σε άλλα υπέδειξε ότι «εγώ δεν έχω κάτι για να γιορτάσω» και ότι «αν οι Ε/κ αποδέχονταν την ύπαρξη της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου”, τότε και εγώ την αποδέχομαι». Ο Σερχάτ Ιντσιρλί ο οποίος είναι δημοφιλής εντός της τ/κ κοινότητας λόγω και των τηλεοπτικών εκπομπών που παρουσιάζει στο «Kanal T», υποστήριξε ακόμα ότι η ίδρυση της «τδβκ» είναι ψέμα και λάθος.

Υποκρισία των Τ/κ εθνικιστών και η πρόταση στον Νικόλα

Έκανε ακόμα λόγο για υποκρισία των Τ/κ εθνικιστών. Με μεγάλη δόση χιούμορ ανέφερε ότι εάν ο Νικόλας Παπαδόπουλος κερδίσει τις εκλογές, «θα του δώσω τη λίστα των Τ/κ εθνικιστών και θα του πω να τους διώξει από την Κυπριακή Δημοκρατία». Κάποιοι Τ/κ εθνικιστές από τη μια, είπε, πανηγυρίζουν για την ίδρυση της «τδβκ» και από την άλλη έχουν ταυτότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Πιστεύω ότι υπήρχαν περισσότεροι Τ/κ στα Jumbo στην ε/κ πλευρά παρά στους λεγόμενους εορτασμούς», ανέφερε.

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη της 15ης του Νοέμβρη, η λεγόμενη κυβέρνηση των κατεχομένων διοργάνωσε στα πλαίσια των εορτασμών μια συναυλία στην οποία τραγούδησε η Τ/κ τραγουδίστρια που κάνει καριέρα στην Τουρκία, ονόματι Ζίνατ Σάλι. «Είμαι σίγουρος», πρόσθεσε ο Σερχάτ, «ότι πήγαν μερικές χιλιάδες στη συναυλία, ενώ στους εορτασμούς μόλις μερικές εκατοντάδες».

Να σταματήσει ο στρατιωτικός χαρακτήρας

Ο Ιντσιρλί ανέφερε ακόμα ότι στην ομιλία του Ακιντζί στους εορτασμούς δεν υπήρχε κάτι καινούριο. «Εγώ δεν γιορτάζω», πρόσθεσε. Όσοι θέλουν να το γιορτάζουν πρέπει να αλλάξουν τουλάχιστον αυτό τον «παλιομοδίτικο» στρατιωτικό χαρακτήρα των παρελάσεων, ανέφερε. «Τι προσπαθείτε να αποδείξετε; Προσπαθείτε να εκφοβίσετε την ε/κ πλευρά; Στέλνετε μήνυμα στον κόσμο; Ποιος ενδιαφέρεται γι’ εσάς;» Ανέφερε απευθυνόμενος στους ηγέτες της «τδβκ».

Ένα εστιατόριο όπου η «μητέρα» επιλέγει τα πάντα

Καταληκτικά, ο Σερχάτ Ιντσιρλί σε ό,τι αφορά τις πρόωρες εκλογές στα κατεχόμενα έφερε ένα παράδειγμα με ένα εστιατόριο. «Σκεφτείτε ένα ρεστοράν όπου τα πάντα επιλέγονται και πληρώνονται από τη μητέρα σας. Όλοι οι σερβιτόροι, ποιος θα μπαίνει και ποιος θα βγαίνει, οι μάγειρες, το μενού, τα φαγητά, τα τραπέζια, οι καρέκλες, τα πάντα. Γιατί πρέπει να αισθανόμαστε ότι υπάρχει διαφορά επειδή κάνουμε εκλογές για να επιλέξουμε τον διευθυντή των σερβιτόρων; Τι θα αλλάξει; Τίποτα. Έτσι λοιπόν οι Ε/κ πιστεύουν ότι δεν θα αλλάξει κάτι με αυτές τις εκλογές», κατέληξε. Κάνοντας λόγο για «μητέρα», ο Σερχάτ εννοούσε βεβαίως την Τουρκία.

Η «ταυτότητα» του Κιμ Γιονγκ Ουν

Ενδεικτικό των τάσεων που επικρατούν είναι ότι την αμέσως επόμενη μέρα των εορτασμών μόνο μια από τις πέντε καθημερινές εφημερίδες είχε ως κύριο θέμα τις εκδηλώσεις για την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους. Όλη την περασμένη εβδομάδα συνεχίστηκαν οι έντονες αντιδράσεις για τις παραχωρήσεις «υπηκοοτήτων» σε διαφόρους επιφανείς Τούρκους, ανάμεσα στους οποίους και ο Εγκεμέν Μπαγίς, πρώην Τούρκος Υπουργός για θέματα της ΕΕ. Χαρακτηριστικό είναι το σκίτσο από τον Senih Cavusoglu για το θέμα των υπηκοοτήτων που δημοσιεύθηκε από την εφημερίδα «Αφρίκα» στις 16/11/2017, το οποίο παρουσιάζει με δόση ειρωνείας μια λεγόμενη ταυτότητα της «τδβκ» που «παραχωρήθηκε» στον Βορειοκορεάτη ηγέτη «Κιμ Γιονγκ Ουν» (photo 1).

Το καρότσι «της ευτυχίας»

Χαρακτηριστικό ήταν επίσης το σκίτσο του Utku Karsu, στην εφημερίδα «Kibris», η οποία είναι η πιο μαζική σε κυκλοφορία. Παρουσιάζει την «τδβκ» ως ένα καρότσι στο οποίο κάθεται η πολιτική ηγεσία… Βεβαίως το καρότσι αυτό τραβάνε οι πολίτες και ο απλός κόσμος. Η τ/κ πολιτική ηγεσία, ενώ αράζει στο καρότσι της εξουσίας παρουσιάζεται να λέει: «Μαζί οδεύουμε σε μέρες ευτυχίας» (photo 2).

Κριτική για το σφετερισμό ε/κ περιουσιών

Όπως ήδη εξηγήσαμε, ανάμεσα στην τ/κ κοινή γνώμη επικρατεί αρκετή απαξίωση κυρίως λόγω χειρισμών που γίνονται από διάφορα πολιτικά κόμματα, τα οποία είναι προσκολλημένα στην Άγκυρα εξαιτίας και της οικονομικής εξάρτησης των κατεχομένων. Ένα χιουμοριστικό βίντεο που δημιουργήθηκε από το διαδικτυακό πρόγραμμα «Neydi Olacagi» (Τι περιμένετε;) διακωμωδεί μεταξύ άλλων την πρακτική που ακολούθησαν ορισμένοι πλούσιοι Τ/κ, οι οποίοι χρησιμοποίησαν περιουσίες και σπίτια των Ε/κ για να πλουτίσουν… Χαρακτηριστικά αναφέρει «ας φάμε μαζί» (photo 3).

Οι ήχοι των F-16 τρομάζουν τα παιδιά

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και αρκετές αναρτήσεις Τ/κ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η «βουλευτής» του CTP Dogus Derya έγραψε ότι οι δυνατοί ήχοι των μαχητικών αεροσκαφών απλώς τρομάζουν από το πρωί τα παιδιά. Κατέκρινε ακόμα το γεγονός ότι «στην πολιτεία» οργάνωσαν την παρέλαση και όταν οι άνθρωποι σχόλασαν από τις δουλειές τους η κίνηση παρέλυσε τη Λευκωσία. «Στο δίπλα αυτοκίνητο ένας άνθρωπος νιώθει αγχωμένος και άρρωστος», σημειώνει, «ενώ τα παιδιά σ’ ένα άλλο ξεκίνησαν να κλαίνε, με τη μαμά τους να μην μπορεί να κάνει κάτι γι’ αυτό».

«Πέστε το ίδιο ψέμα 40 φορές, ίσως γίνει αλήθεια»

Η δημοσιογράφος και ακτιβίστρια Esra Aygin έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό: «Το ψέμα έγινε 34 χρόνων. Ένα “κράτος” που ιδρύθηκε με εθνοκάθαρση και λεηλασία, του οποίου η οικονομία, η κεντρική τράπεζα, η αστυνομία, ο στρατός, η πυροσβεστική υπηρεσία ελέγχονται από άλλη χώρα, ένα “κράτος” που απέκοψε τους Τουρκοκύπριους από τον υπόλοιπο κόσμο και δεν έχει λύσει όλα αυτά τα χρόνια τα βασικά προβλήματα της υγείας, της εκπαίδευσης, του περιβάλλοντος, της ηλεκτρικής ενέργειας και του νερού και που εξακολουθεί να λειτουργεί με λεηλασίες και δωροδοκίες… Πέστε το ίδιο ψέμα 40 φορές, ίσως να γίνει αλήθεια…»

Η κυπριακή ταυτότητα στις πίσω τσέπες

Ο δημοσιογράφος της «Africa» και του «Cenc Tv», Ali Kismir, έγραψε μεταξύ άλλων: «Εδώ είναι το μόνο κράτος που γιορτάζει δύο φορές την ανακήρυξη της δημοκρατίας σε δύο εβδομάδες (εννοώντας την 29η Οκτωβρίου, που ήταν η επέτειος της ίδρυσης της Τουρκίας και η επέτειος της ίδρυσης της «τδβκ» στις 15 Νοεμβρίου). Την ίδια ώρα όμως, από την κορυφή ως τα νύχια, έχουν την κυπριακή ταυτότητα στις πίσω τσέπες τους!»

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy