Η ατζέντα Μπάιντεν στην Άγκυρα

Το πρόγραμμα των επαφών του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στην Άγκυρα, έδωσε χθες ο Λευκός Οίκος. Ο κ. Μπάιντεν φτάνει στην Άγκυρα το πρωί της Τετάρτης, από τη Ρίγα της Λετονίας και ξεκινά την ολιγόωρη επίσκεψή του από το κτήριο της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής, Ισμαήλ Καραμάν.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και ξενάγηση του Τζο Μπάιντεν σε χώρους του κτηρίου που βομβαρδίστηκαν από τους πραξικοπηματίες τα ξημερώματα της 16ης Ιουλίου και θα τύχει μεγάλης κάλυψης από τα τηλεοπτικά μέσα.

Στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, μετά το τέλος της οποίας οι δύο άνδρες θα κάνουν δηλώσεις προς τον Τύπο. Όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πηγές στο Λευκό Οίκο, δεν θα υπάρξουν ερωτήσεις.

Θα ακολουθήσει η συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν στο Προεδρικό Μέγαρο, η οποία θα καλυφθεί μόνο κατά την υποδοχή του Αμερικανού Αντιπροέδρου και δεν αναμένονται δηλώσεις.

Ο κ. Μπάιντεν αναχωρεί το ίδιο βράδυ για τη Στοκχόλμη.

Αργά τη Δευτέρα, με δύο μηνύματα στο “Τουϊτερ”, ο Αντιπρόεδρος Μπάιντεν είπε πως “αυτή την εβδομάδα θα ταξιδέψει στην Άγκυρα για να υπογραμμίζει την αλληλεγγύη της Αμερικής στον τουρκικό λαό, μετά τα τραγικά τρομοκρατικά πλήγματα και την απόπειρα πραξικοπήματος. Στο βάρβαρο πλήγμα σε γάμο, χρησιμοποίησαν ένα παιδί για να σκοτώσουν περισσότερους από 50 ανθρώπους, εκ των οποίων 29 παιδιά. Στηρίζουμε τους Τούρκους συμμάχους μας”.

Σε δηλώσεις του τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ, ανέφερε ότι ο Αντιπρόεδρος Μπάιντεν θα τονίσει τη συνεχή και σθεναρή υποστήριξη των ΗΠΑ στην Τουρκία και θα καταδικάσει την απόπειρα πραξικοπήματος, ενώ επισήμανε ότι η επίσκεψη αποτελεί ένδειξη της υποστήριξης και εκτίμησης προς τις συνεισφορές της Τουρκίας στην προσπάθεια καταπολέμησης του Ισλαμικού Κράτους.

“Η απόπειρα πραξικοπήματος καταδικάστηκε πλήρως και δημόσια από την αμερικανική κυβέρνηση και συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε σθεναρά τη δημοκρατική κυβέρνηση των συμμάχων μας στην Τουρκία”, είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Καθώς το θέμα της έκδοσης του Φετουλά Γκιουλέν αποτελεί το μεγάλο αγκάθι στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Ερνεστ είπε πως ο κ. Μπάιντεν αν ρωτηθεί, θα επαναβεβαιώσει ότι οι προσπάθειες για έκδοση του κληρικού θα διέπονται από “τη διμερή συνθήκη έκδοσης που έχουν υπογράψει εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια οι ΗΠΑ και η Τουρκία”.

“Δεν πρόκειται για απόφαση που θα λάβει ο πρόεδρος, αλλά το υπουργείο Δικαιοσύνης. Οπωσδήποτε θα προβούμε στη δέουσα επιμέλεια που απαιτείται να ακολουθηθεί στη διαδικασία, ακολουθώντας τις καθοδηγήτριες γραμμές και φτάνοντας στο συμπέρασμα”, κατέληξε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, προσθέτοντας ότι αυτή την εβδομάδα κλιμάκιο του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης θα επισκεφθεί την Τουρκία για επαφές με τους Τούρκους ομολόγους τους και να μελετήσουν κάποια στοιχεία που τους δείξουν.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy