Οι Άβολες Αλήθειες της Βουλής

6421

Toυ Μάριου Κουκουμά

Αλήθεια 1: Την χθεσινή πρόταση στην Βουλή κατέθεσε ο ΔΗΣΥ, όχι το ΑΚΕΛ, στα πλαίσια ενός mea culpa και μιας πολίτικης αμφιταλάντευσης η οποία αρχικό στόχο είχε την προσέκλυση και κατακράτηση των «πατριωτικών» (χάνουν και οι λέξεις την έννοια τους στις μέρες μας) ψήφων. Το ΑΚΕΛ είχε προειδοποιήσει για τους κινδύνους αυτού του εθνικού ρεβανσισμού αλλά στοχοποιήθηκε με ύβρεις περί μικροπολιτικών και άλλων συμφερόντων. Σε αυτό το πολιτικό τζογάρισμα του ΔΗΣΥ νικητής δεν υπήρξε αλλά υπήρξε ηττημένος, η διαπραγματευτική πορεία και διαδικασίας του Κυπριακού και κατ’ επέκταση η Κύπρος. Αν κάτι μπορεί να εξαχθεί ως ελπιδοφόρο είναι η ίσως για πρώτη φορά παραδοχή λάθους από τον ΔΗΣΥ και ως τέτοια ελπίζουμε να έχει και συνέχεια για τα ιστορικά, πολιτικά και άλλα λάθη του.

Αλήθεια 2: Το τι είδαμε στην Βουλή των Αντιπρόσωπων δεν είναι οτιδήποτε άλλο από ότι έχουμε βιώσει ως φοιτητές της Προοδευτικής στους χώρους σπουδών κατά τις εκάστοτε εκλογικές διαδικασίες με την μόνη διαφορά ότι κάποτε οι τραμπούκοι και οι «μπράβοι» είχαν κονκάρδες των φοιτητικών οργανώσεων του ΔΗΣΥ, Πρωτοπορία, ΔΡΑΣΙΣ, ΠΕΟΦ κτλ. Τότε όχι μόνο αδιαφορούσε αλλά επαινούσε και κατ’ ουσία εξέθρεψε ο ΔΗΣΥ, τα στελέχη των πιο πάνω φοιτητικών οργανώσεων με τις ακραίες απόψεις και τους κρυμμένους αγκυλωτούς σταυρούς και έκανε γαργάρα τις σχέσεις των πιο πάνω οργανώσεων με την Χρυσή Αυγή, εφόσον στις εκάστοτε εκλογές τσουβαλιάζονταν σωρηδόν στις κάλπες του ΔΗΣΥ. Η πρόσφατη ανάδυση του ναζιστικού – φασιστικού κόμματος του ΕΛΑΜ δεν είναι τίποτα άλλο από μέρος της σποράς και της προπαίδειας του μισαλλόδοξου και ακραίου κορμού του ΔΗΣΥ ο οποίος μπορεί να καταβάλει επικοινωνιακές και μόνον προσπάθειες να παρουσιαστεί ως μακράν του χώρου των φασιστικών και ΕΟΚΑΒητατζιδικών ριζών του, με την συνταξιοδότηση του Παναγιώτη Δημητρίου και την μη εκλογή Σωτήρη Σαμψών, αλλά καλά κρατά της ρίζες του με την πρόσφατη συμμετοχή στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΣΥ της κας. Σταύρου – Σύρου, (προτιμείτε από τα αστικά Μ.Μ.Ε το Σταύρου μόνο, για να μην θυμίζει τον μπαμπά που ηγήθηκε του πραξικοπήματος και της ΕΟΚΑ Β’).

Αλήθεια 3: Στην Βουλή δεν «μάλωσαν» ο βουλευτής του ΕΛΑΜ και του ΑΚΕΛ όπως έσπευσαν να σου παρουσιάσουν τα Μ.Μ.Ε σε μια προσπάθεια να εξισώσουν τις ευθύνες του φασιστικού ΕΛΑΜ και να πλήξουν το ΑΚΕΛ.  Σήμερα επιτέθηκε ο βουλευτής του ΕΛΑΜ στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο θα τους τρομοκρατούσε και θα τους έτρεπε σε οπισθοχώρηση. Κόντη μνήμη, λειψή παιδεία, οι «αρετές» του ΕΛΑΜ, αν ήταν αλλιώς θα ήξερε ότι το ΑΚΕΛ πουθενά δεν έκανε βήμα πίσω τουναντίον έτρεξε όπου χρειάστηκε να φράξει τον δρόμο στην μισαλλόδοξη και απάνθρωπη φύτρα του φασισμού, από την Ισπανία μέχρι τα πεδία μαχών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και ήταν αυτό που βγήκε από τα μπουντρούμια που το φυλάκισαν οι πρόγονοι τους πραξικοπηματίες και έτρεξε στην πρώτη προδομένη γραμμή για να φυλάξει την Κύπρο το 1974.

Αλήθεια 4: Διαφάνηκε ξεκάθαρα και σήμερα ότι σκοπός του ΕΛΑΜ και της «αντίπερα όχθης» είναι να κτυπήσουν το ΑΚΕΛ. Το ΑΚΕΛ το οποίο έμεινε σταθερό στις θέσεις του, την ιδεολογία του και ουσιαστικότερα επί του προκειμένου θέματος, συνεπές στην ψήφο του την οποία κατέθεσε τόσο στην κοινοβουλευτική επιτροπή όσο και στην ολομέλεια του Φεβρουαρίου. Καμία προσπάθεια σύγκρουσης με τον ΔΗΣΥ που αυτοαναιρέθηκε όχι δις αλλά τρις επί του θέματος, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή ήταν υπέρ, στην Ολομέλεια του Φεβρουαρίου αποχή και χθές κατέθεσε τροποποιητική Νομοθεσία.

Αλήθεια 5: Ενόσω ο Πρόεδρος της Βουλής, κος. Συλλούρης απολαμβάνει τα λάφυρα της δοσοληψίας με τον ΔΗΣΥ και έχει έγνοια το dress code των βουλευτών και των εργαζομένων στην Βουλή, η ασφάλεια και η υγεία των μελών της Βουλής τίθεται τουλάχιστον εν αμφιβόλο. Αν θα πρέπει να κουβαλά ο κάθε βουλευτής τους μπράβους και τους «φουσκωτούς» του για την ασφάλεια του, τότε ποιο είναι το μέλλον. Ανάμεσα στα πολλά τα οποία κατέδειξε η χθεσινή επίθεση του φασιστικού ΕΛΑΜ είναι και τα κενά ασφαλείας τα οποία υπάρχουν στην Βουλή και απαιτούν άμεση λύση.

Αλήθεια 6: Κανένα άλλο κόμμα δεν θορυβήθηκε ή έστω ενοχλήθηκε από την χθεσινή επίθεση έστω για να εκδώσει μια υποτυπώδη ανακοίνωση καταδικάζοντας την. Δεν είναι απόντες από φόβο αλλά από συμφέρον, τους βολεύει η εντός Βουλής «ανίερη» συμμαχία του δήθεν ενδιάμεσου και του ΕΛΑΜ αλλά ουσιαστικότερα τους βολεύει η συντήρηση του ευσεβοποθισμού πως κάτι τέτοια θα φθείρουν και θα τρώσουν το ΑΚΕΛ.

Αλήθεια 7: Το ΑΚΕΛ δεν γονάτισε όταν στους δύσκολους χρόνους μετά το ’74 πρωτοστατούσε με σύνθημα την επαναπροσέγγιση Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων γνωρίζοντας ότι αυτή ήταν και παραμένει η μόνη ελπίδα για επανένωση. Το ΑΚΕΛ απέδειξε περίτρανα ότι η έγνοια του δεν είναι τα μικροπολιτικά παιχνίδια, ότι δεν παίζει με την τύχη της Κύπρου, είναι πολιτικό θύμα τέτοιων παιχνιδιών με μόνο ηττημένο την Κύπρο με ιστορικές ευκαιρίες προόδου στο Κυπριακό, της οποίες η δεξιά θυσίασε για χάριν προεκλογικών σκοπιμοτήτων. Το ΑΚΕΛ μακριά από αυτές τις πρακτικές απέδειξε άλλη μια φόρα ότι παραμένει ο πιο ουσιαστικός φορέας λύσης και ελπίδας στην Κύπρο.

Έπεσε στο κενό η προσπάθεια όπως και η επίθεση. Αν πέτυχε κάτι η χθεσινή Βουλή είναι να θυμίσει σε όλους ότι η Αριστερά ήταν και είναι παρούσα, δυνατή και ακμαία φορέας επαναπροσέγγισης και επανένωσης. Η Αριστερά δεν γονατίζει, μα οικοδομεί το αύριο, μιας κοινής πατρίδα όλων των παιδιών της.

Ο Βετεράνος κομμουνιστής Μιχάλης Πουμπουρής το είπε καλυτέρα «..εμείς δεν υπήρξαμε πότε χαλαστές, μα είμαστε και παραμένουμε κτίστες, δημιουργοί και οικοδόμοι ενός ευτυχισμένου μέλλοντος». 

*Δικηγόρος  - Δημοτικός Σύμβουλος Λάρνακας

 

Σχολιάστε

Σχόλια | Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και μόνο. Μη κόσμια ή/και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.