Οι χαμηλοσυνταξιούχοι υποφέρουν και η κυβέρνηση πανηγυρίζει

722

Του Κώστα Σκαρπάρη*

Το πλήγμα που έχει υποστεί το βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων, ιδιαίτερα των χαμηλοσυνταξιούχων, είναι πέρα από το 30%. Ως εκ τούτου δεν αντέχουν άλλο ενώ αρκετοί από αυτούς υποφέρουν και είναι πολύ προκλητικό η κυβέρνηση να μην αποδέχεται να επανέλθουν τα δικαιώματά τους στο σημείο που ήταν πριν τις αποκοπές, τη στιγμή που εκπρόσωποί της πανηγυρίζουν ότι η οικονομία πηγαίνει καλά.

Η μικρή συμπληρωματική επιταγή που παραχωρείται με βάση το σχέδιο ενίσχυσης των συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα, έχει αποκοπεί ή μειωθεί σε πάρα πολλές χιλιάδες συνταξιούχους (πέραν των 30 χιλιάδων). Το πασχαλινό επίδομα με τα κριτήρια που καθόρισε η κυβέρνηση Ν. Αναστασιάδη έχει σχεδόν καταργηθεί για την πλειοψηφία των χαμηλοσυνταξιούχων, ιδιαίτερα των νοικοκυριών με 2 άτομα, με αποτέλεσμα μόνο από αυτές τις 2 περικοπές οι συνταξιούχοι να χάσουν πάνω από τις 2.000 ευρώ το άτομο ή 4.000 ευρώ το νοικοκυριό 2 ατόμων το χρόνο.

Καταργήθηκε η δωρεάν μεταφορά και η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Έγινε αλλαγή των κριτηρίων στο κατά πόσον δικαιούται κάποιος ηλικιωμένος φροντίδα, με αποτέλεσμα άτομα που δικαιούνταν φροντίδας, τώρα να μη δικαιούνται ή να έχει μειωθεί σημαντικά η χορηγία τους.

Σε ό,τι αφορά το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, δεν έδωσε σχεδόν κανένα δικαίωμα στους συνταξιούχους. Αντίθετα, 25.000 περίπου δεν κατάφεραν να υποβάλουν αίτηση, ανάμεσά τους ανάπηροι, άρρωστοι, υπερήλικες ή άτομα που δεν κατανόησαν την πολύπλοκη νομοθεσία που δεν αφορούσε μόνο τους συνταξιούχους, αλλά ανέργους, λήπτες δημοσίου βοηθήματος, αλλοδαπούς τρίτων χωρών, Ευρωπαίους πολίτες κ.λπ. Όσοι δεν υπέβαλαν αίτηση, τους έχει αποκοπεί η ειδική χορηγία (μικρή επιταγή) των χαμηλοσυνταξιούχων, χωρίς να τους επιτρέπει η νομοθεσία να μπορούν σήμερα, όσοι είναι δικαιούχοι, να υποβάλουν αίτηση.

Η τροποποίηση που έγινε τον Ιούλιο του 2015 δυστυχώς δεν επίλυσε το πρόβλημα από το γεγονός ότι για να μπορεί ένα ηλικιωμένο άτομο να υποβάλει αίτηση, η νομοθεσία θέτει ως προϋπόθεση για να εγκριθεί ότι θα έπρεπε να υπάρχουν «ανυπέρβλητοι προσωπικοί λόγοι ή σοβαροί λόγοι υγείας».

Και σε αυτές ακόμη τις περιπτώσεις, ενώ παρουσιάζονται βεβαιώσεις από γιατρούς ότι την περίοδο πριν τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της αίτησης, αιτητές χαμηλοσυνταξιούχοι είχαν σοβαρά προβλήματα με την υγεία τους και κατά συνέπεια δεν μπόρεσαν να υποβάλουν αίτηση, εντούτοις το Υπουργείο Εργασίας, ενώ τα εισοδήματά τους είναι κάτω από το όριο της φτώχειας, εξαντλώντας όλη την αυστηρότητά του, με ανάλγητη συμπεριφορά τις απορρίπτει.

Η ΕΚΥΣΥ εκτιμά ότι πρόνοιες της νομοθεσίας που αφορούν τους συνταξιούχους, ιδιαίτερα το γεγονός ότι υπάρχει ημερομηνία λήξης στην προθεσμία υποβολής της αίτησης μόνο για τους συνταξιούχους (δεν καθορίζεται το ίδιο για τους ανέργους, αλλοδαπούς τρίτων χωρών, Ευρωπαίους πολίτες κ.λπ.), παραβιάζουν την αρχή της ισότητας και ισονομίας και το πιθανότερο είναι και αντισυνταγματικές.

Σε ό,τι αφορά τον τομέα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, οι συνταξιούχοι υποφέρουν και περιμένουν για χρόνια σε λίστες αναμονής για μια εξέταση ή εγχείρηση.

Απαίτηση λοιπόν της ΕΚΥΣΥ είναι η επανάκτηση και επαναφορά των δικαιωμάτων των συνταξιούχων στο σημείο που ήταν πριν τις αποκοπές.*Γ. Γραμματέας Ένωσης Κυπρίων Συνταξιούχων (Ε.ΚΥ.ΣΥ.)

 

Σχολιάστε

Σχόλια | Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και μόνο. Μη κόσμια ή/και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.