Οι χαμηλοσυνταξιούχοι υποφέρουν και η κυβέρνηση πανηγυρίζει

Φωτογραφία: Φίλιππος Χρίστου

 

 

 

Το πλήγμα που έχει υποστεί το βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων, ιδιαίτερα των χαμηλοσυνταξιούχων είναι πέραν από το 30%. Ως εκ τούτου δεν αντέχουν άλλο ενώ αρκετοί από αυτούς υποφέρουν και είναι πολύ προκλητικό η κυβέρνηση να μην αποδέχεται να  επανέλθουν τα δικαιώματά τους στο σημείο που ήταν πριν τις αποκοπές την στιγμή που εκπρόσωποι της πανηγυρίζουν ότι η οικονομία πηγαίνει καλά.

 

Η μικρή συμπληρωματική επιταγή που παραχωρείται με βάση το σχέδιο ενίσχυσης των συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα, έχει αποκοπεί ή μειωθεί σε πάρα πολλές χιλιάδες συνταξιούχους (πέραν των 30 χιλιάδων). Το Πασχαλινό επίδομα με τα κριτήρια που καθόρισε η Κυβέρνηση Ν. Αναστασιάδη  έχει σχεδόν καταργηθεί για την πλειοψηφία των χαμηλοσυνταξιούχων, ιδιαίτερα των νοικοκυριών με 2 άτομα, με αποτέλεσμα μόνο από αυτές τις 2 περικοπές οι συνταξιούχοι να χάσουν πάνω από τις 2000 ευρώ το άτομο ή 4000 ευρώ το νοικοκυριό 2 ατόμων τον χρόνο.

 

Καταργήθηκε η δωρεάν μεταφορά και η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Έγινε αλλαγή των κριτηρίων στο κατά πόσον δικαιούται κάποιος ηλικιωμένος φροντίδα με αποτέλεσμα άτομα που δικαιούνταν φροντίδας, τώρα να μην δικαιούνται ή να μειωθεί σημαντικά η χορηγία τους..

Σε ότι αφορά το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, δεν έδωσε σχεδόν κανένα δικαίωμα στους συνταξιούχους. Αντίθετα 25,000 περίπου δεν κατάφεραν να υποβάλουν αίτηση, ανάμεσα τους ανάπηροι, άρρωστοι, υπερήλικες ή άτομα που δεν κατανόησαν την πολύπλοκη νομοθεσία που δεν αφορούσε μόνο τους συνταξιούχους, αλλά ανέργους, λήπτες δημοσίου βοηθήματος, αλλοδαπούς τρίτων χωρών, ευρωπαίους πολίτες κ.λ.π. Όσοι δεν υπέβαλαν αίτηση, τους έχει αποκοπεί η ειδική χορηγία (μικρή επιταγή) των χαμηλοσυνταξιούχων χωρίς να τους επιτρέπει η νομοθεσία να μπορούν σήμερα, όσοι είναι δικαιούχοι, να υποβάλουν αίτηση.

Η τροποποίηση που έγινε τον Ιούλιο του 2015 δυστυχώς δεν επίλυσε  το πρόβλημα από το γεγονός ότι για να μπορεί ένα ηλικιωμένο άτομο να υποβάλει αίτηση, η νομοθεσία θέτει ως προϋπόθεση για να εγκριθεί ότι θα έπρεπε να υπάρχουν «ανυπέρβλητοι προσωπικοί λόγοι ή σοβαροί λόγοι υγείας». Και σε αυτές ακόμη τις περιπτώσεις  ενώ παρουσιάζονται βεβαιώσεις από γιατρούς  ότι την περίοδο πριν την λήξη της προθεσμίας υποβολής της αίτησης , αιτητές χαμηλοσυνταξιούχοι είχαν σοβαρά προβλήματα  με την υγειά τους  και  κατά συνέπεια δεν μπορέσαν να υποβάλουν αίτηση , εντούτοις το Υπουργείο Εργασίας ενώ τα εισοδήματα τους  είναι κάτω από το όριο της φτώχειας, εξαντλώντας

όλη   την αυστηρότητα του  με ανάλγητη συμπεριφορά τις απορρίπτει .

Η ΕΚΥΣΥ εκτιμά ότι πρόνοιες της νομοθεσίας που αφορούν τους συνταξιούχους ιδιαίτερα το γεγονός ότι υπάρχει ημερομηνία λήξης στη προθεσμία υποβολής της αίτησης, μόνο για τους συνταξιούχους (δεν καθορίζεται το ίδιο για τους ανέργους, αλλοδαπούς τρίτων χωρών, ευρωπαίους πολίτες κ.λ.π.) παραβιάζουν την αρχή της ισότητας και ισονομίας και το πιθανότερο είναι και αντισυνταγματικές.

Σε ότι αφορά τον τομέα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης οι συνταξιούχοι υποφέρουν και περιμένουν για χρόνια σε λίστες αναμονής για μια εξέταση ή εγχείρηση.

Απαίτηση λοιπόν της ΕΚΥΣΥ είναι η επανάκτηση και επαναφορά των δικαιωμάτων των συνταξιούχων στο σημείο που ήταν πριν τις αποκοπές .

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy