Οι χορτοφαγικές δίαιτες συνδέονται με χαμηλή χοληστερόλη

Την ευεργετική επίδραση μίας φυτικής διατροφής στα επίπεδα χοληστερόλης του αίματος επιβεβαίωσε μία νέα, επισταμένη ανασκόπηση και μετανάλυση, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrition Reviews.

Η εν λόγω έρευνα διαπίστωσε ότι οι χορτοφαγικές δίαιτες σχετίζονται με μειωμένη ολική χοληστερόλη, χοληστερόλη χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (LDL) και χοληστερόλη υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (HDL).

Υπενθυμίζεται ότι τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (LDL), η οποία είναι επίσης γνωστή ως «κακή χοληστερόλη», έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου. Τα συνολικά επίπεδα χοληστερόλης και το επίπεδο των τριγλυκεριδίων έχουν επίσης συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Η χοληστερόλη υψηλής πυκνότητας (HDL), γνωστή και ως «καλή χοληστερόλη», θεωρείται ότι παίζει προστατευτικό ρόλο στον ανθρώπινο οργανισμό. Ωστόσο, η άνοδος της τιμής της φανερώνει πως ενδεχομένως υπάρχει πρόβλημα στον οργανισμό.

Η ομάδα των ερευνητών που έκανε τη δημοσίευση επισήμανε ότι η υπερλιπιδαιμία ή η υψηλή χοληστερόλη μπορεί συχνά να μη διαγνωσθεί και να μην αντιμετωπιστεί. Όπως τόνισε, τα επίπεδα χοληστερόλης μπορούν να ελεγχθούν και να μείνουν σε κανονικά επίπεδα, εάν ο άνθρωπος προβεί σε σε κατάλληλη διατροφή και σωματική δραστηριότητα.

Δείτε ΕΔΩ την έρευνα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy