Η χρήση πλαστικού απειλεί τη Γη και ο κάθε πολίτης έχει ευθύνη

8 εκ. τόνοι πλαστικού καταλήγουν κάθε χρόνο στους ωκεανούς.

Με μηνύματα και δράσεις που επικεντρώνονται στην κινητοποίηση του πλανήτη για την εξάλειψη της πλαστικής ρύπανσης -συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης μιας παγκόσμιας προσπάθειας για την εξάλειψη των πλαστικών μιας χρήσης μαζί με παγκόσμια ρύθμιση για τη διάθεση πλαστικών ειδώνγιορτάζεται και φέτος η Μέρα της Γης. Η Μέρα της Γης που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Απριλίου είναι πλέον μια τεράστια παγκόσμια εκδήλωση, από τις μεγαλύτερες μέρες δράσης στον κόσμο, με τη συμμετοχή πέραν του ενός δισεκατομμυρίου πολιτών σε 192 χώρες.

Το doodle της Google γιορτάζει την ημέρα με ένα animation βίντεο και πρωταγωνίστρια τη δημοφιλή ακτιβίστρια και λάτρη των ζώων δρα Τζέιν Γκούνταλ. Στόχος του βίντεο είναι να δείξει τη σημασία της Ημέρας της Γης και να περάσει αυτό το μήνυμα σε εκατομμύρια πολίτες του κόσμου. «Πρέπει να προσπαθήσουμε αποφασιστικά ώστε να ζήσουμε σε καλύτερη αρμονία με τη φύση», λέει η Γκούνταλ. «Το κάθε άτομο μπορεί να έχει κάποιον αντίκτυπο στον πλανήτη καθημερινά και έχουμε επιλογή ως προς το τι είδους διαφορά θα δημιουργήσουμε».

Το δίκτυο EDN Earth Day Network θα εκπαιδεύσει εκατομμύρια ανθρώπους σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία και τους άλλους κινδύνους που σχετίζονται με τη χρήση και τη διάθεση πλαστικών, συμπεριλαμβανομένης της ρύπανσης των ωκεανών μας, του νερού και της άγριας ζωής, καθώς και για τον αυξανόμενο όγκο αποδεικτικών στοιχείων ότι η αποσύνθεση των πλαστικών δημιουργεί σοβαρά παγκόσμια προβλήματα.

Τον περασμένο Δεκέμβριο το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP) έλαβε στο Ναϊρόμπι μια απόφαση για τα απορρίμματα και τα μικροπλαστικά στο θαλάσσιο περιβάλλον. Οι επιστήμονες χαιρέτισαν αυτή την κίνηση, αλλά εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για το ότι προέκυψε μία κατ’ αρχήν συμφωνία, χωρίς συγκεκριμένους στόχους ή χρονοδιαγράμματα. Ωστόσο, πρόκειται για ένα πρώτο βήμα, καθώς η αναδυόμενη κρίση των «πλαστικών ωκεανών» έχει καταστεί σαφέστατη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, 8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών αποβλήτων καταλήγουν κάθε χρόνο στους ωκεανούς και η συλλογή τους θεωρείται πολύ δύσκολη.

Οι επιπτώσεις είναι ολοένα και πιο εμφανείς: μεγάλα και μικρά κομμάτια πλαστικών συσσωρεύονται από τα κυκλοτερή ωκεάνια ρεύματα, τα θαλάσσια είδη βρίσκονται αντιμέτωπα με δηλητηρίαση από τοξίνες και, τελικά, το πλαστικό επιστρέφει στον ανθρώπινο οργανισμό.

Περισσότερα πλαστικά αντί ψάρια

Μέρος των πλαστικών που χρησιμοποιούμε ανακυκλώνεται, ωστόσο πολύ μεγάλο μέρος καταλήγει σε σκυβαλότοπους μολύνοντας το υπέδαφος ή απλά απορρίπτεται και καταλήγει στους υδροφορείς. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό ”Chemistry & Biology” το πλαστικό μπορεί να μείνει στο περιβάλλον για δύο χιλιάδες χρόνια ή και περισσότερα. Πρόσφατες μελέτες κατέδειξαν ότι πλαστικές σακούλες και μπουκάλια εντοπίστηκαν στα πλέον βαθύτερα στρώματα των ωκεανών. Υπολογίζεται ότι έως το 2050 οι ωκεανοί και οι θάλασσές μας θα έχουν περισσότερα πλαστικά αντί ψάρια. Πέραν της κινητοποίησης για το πλαστικό, διάφορες οργανώσεις ανά το κόσμο κρούουν το κώδωνα του κινδύνου και για τις κλιματικές αλλαγές, τη μεγάλη απόρριψη και σπατάλη τροφίμων και τη μόλυνση των υδάτων. Εμείς στην Κύπρο έχουμε πολλούς λόγους να βγαίνουμε στους δρόμους σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιηθούν οι αρμόδιοι για να προστατεύσουμε αυτή τη γωνιά της Γης από την καταστροφή και τον όλεθρο.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy