Η δεξιά και η παραχάραξη της ιστορικής αλήθειας

Του Δημήτρη Χριστόφια*

Ο Γάλλος στρατάρχης Φιλίπ Πεταίν ανακηρύχθηκε με τη δράση του ήρωας του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, ήρωας της Γαλλίας. Αυτός ο ίδιος άνθρωπος έγινε πρόεδρος της Γαλλίας το 1940. Ο ήρωας του Πρώτου Πολέμου παρέδωσε τη Γαλλία στους Γερμανούς και τέθηκε επικεφαλής της κατοχικής κυβέρνησης του Βισύ. Συνεργάστηκε με τους Γερμανούς σε όλη τη διάρκεια της κατοχής. Μετά τον πόλεμο και τη νίκη των Συμμαχικών Δυνάμεων, ο ήρωας του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου παραπέμφθηκε σε στρατοδικείο, όπου και καταδικάστηκε για προδοσία και συνεργασία με τον εχθρό. Καταδικάστηκε σε θάνατο το 1945, αλλά η ποινή του μετατράπηκε σε ισόβια φυλάκιση ένεκα των υπηρεσιών που προσέφερε στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Πέθανε στη φυλακή το 1971 και ετάφη εκεί. Τα λείψανα του βρίσκονται ακόμα θαμμένα στη φυλακή. Ο Πεταίν κρίθηκε για τη δράση του κατά τη διάρκεια όλης του της ζωής. Γιατί τα λέμε αυτά; Γιατί θέλουμε να αναφερθούμε στον δικό μας «Πεταίν».

Αυτός είναι ο Συνταγματάρχης Γεώργιος Γρίβας, κυπριακής καταγωγής, που υπηρετούσε στον ελληνικό στρατό. Ο Γρίβας δημιούργησε ως ακροδεξιός που ήταν και κομμουνιστικοφάγος, την «Οργάνωση Χ», η οποία συνεργαζόταν με τους Γερμανούς πολεμώντας τους κομμουνιστές και γενικότερα τους Αντιστασιακούς. Μετά την ήττα της αριστεράς στον εμφύλιο πόλεμο στην Ελλάδα έγινε προσπάθεια να ιδρυθεί η οργάνωση Χ και στην Κύπρο, με στόχο να χτυπήσουν τους κομμουνιστές. Το εγχείρημα απέτυχε.

Το 1954 ο συνταγματάρχης Γρίβας τον οποίο στην πορεία αυθαίρετα και μέχρι σήμερα αποκαλούν στρατηγό, κατέβηκε στην Κύπρο για να δημιουργήσει αντάρτικο εναντίον των Άγγλων. Αυτός ήταν ο μοναδικός και πατριωτικός στόχος του Γρίβα; Τα γεγονότα μαρτυρούν, αλλά το αποκαλύπτει και ο ίδιος στα απομνημονεύματα του, η ΕΟΚΑ την οποία ίδρυσε πρώτα απ’ όλα απέκλεισε τους κομμουνιστές, αλλά το κυριότερο με καθοδήγηση του άρχισε πόλεμο και δολοφονίες κομμουνιστών και γενικότερα αριστερών ανθρώπων. Με τη μέθοδο της μάσκας δολοφόνησαν πάνω από είκοσι αριστερούς και τραυμάτισαν πάνω από εκατό με απόπειρες δολοφονίας. Για να δικαιολογήσει τα εγκλήματα του ο Γρίβας κολλούσε στα θύματα του τη ρετσινιά του προδότη. Ίσως δολοφονήθηκαν και τραυματίστηκαν περισσότεροι αριστεροί και γενικότερα πολίτες, παρά Άγγλοι στρατιώτες. Εμείς δεν παραγνωρίζουμε τις ηρωικές πράξεις και τις ηρωικές σελίδες που έγραψαν τιμημένα μέλη της πρώτης ΕΟΚΑ, αγωνιζόμενοι κατά των Άγγλων αποικιστών. Στη μνήμη αυτών των ανθρώπων κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ.

Τα κατορθώματα του Γρίβα δεν τερματίζονται με την ανακήρυξη της Κύπρου σε ανεξάρτητο κράτος. Συνεχίζει τη φασιστική του δράση ενάντια στον εκλελεγμένο και λαοπρόβλητο πρόεδρο της Δημοκρατίας, Μακάριο, τους κομμουνιστές και γενικά όσους προβάλλουν αντίσταση στη φασιστική Χούντα, τον ιμπεριαλισμό και το ΝΑΤΟ. Χρησιμοποιεί ως εργαλείο την ΕΟΚΑ Β’, φασιστική οργάνωση που ίδρυσε ο ίδιος. Αποτέλεσμα αυτής της υποχθόνιας δράσης της ΕΟΚΑ Β’ και της Χούντας, το φασιστικό πραξικόπημα που ανέτρεψε προσωρινά τον πρόεδρο Μακάριο, αλλά έδωσε την αφορμή στην Τουρκία να εισβάλει και να καταλάβει το 37% του κυπριακού εδάφους, με συνέπειες τραγικές.

Αυτόν τον άνθρωπο η Κύπρος αντί να τον δικάσει και να τον καταδικάσει για τα εγκλήματά του, έστω κι αν πολλοί θεωρούν ηρωικές τις πράξεις του ως επικεφαλής της ΕΟΚΑ Α’, τον τιμά ως ήρωα. Η Κύπρος αποτελεί για πολλά ζητήματα παράδειγμα προς αποφυγήν. Αλλά αυτό πάει πολύ. Η δεξιά στον τόπο μας έχει καταστεί πρωταγωνιστής στην παραχάραξη της ιστορίας. Το όνομα του ολετήρα της Κύπρου δόθηκε σε λεωφόρους σε όλες τις πόλεις. Το δε κρησφύγετο του στη Λεμεσό μετετράπη σε χώρο προσκυνήματος (sic). Το κατάντημά μας δεν έχει όρια. Η σημερινή κυβέρνηση τιμά τους πραξικοπηματίες και εκδίδει εγκύκλιους για επισκέψεις των μαθητών στο κρησφύγετο του Γρίβα, γιατί όπως μας πληροφορεί ο Υπουργός Παιδείας το κρησφύγετο αποτελεί «ιστορικό μνημείο». Επιπρόσθετα, καταργεί και εγκύκλιο που εκδιδόταν από τον Υπουργό Παιδείας για να τιμάται η 7η Δεκεμβρίου, μέρα επιστροφής του Μακάριου, που έχει ανακηρυχθεί σε μέρα τιμής της δημοκρατικής Αντίστασης. Θεωρώ ότι αυτό αποτελεί ύβρη και κάτι χειρότερο από παραχάραξη της ιστορικής αλήθειας.

Βλέποντας, ακούγοντας, διαβάζοντας όλα αυτά, οι παλιοί θα έλεγαν «ότι πάθουμε εν χάκκι μας». Εμείς λέμε πως δεν μπορεί, η ιστορική αλήθεια θα λάμψει. Χρειάζεται αφύπνιση, κινητοποίηση και αγώνας.

* Τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τέως Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy