«Οι διαπραγματεύσεις ανοικτού τέλους τέλειωσαν»

«Οι Τ/κ δεν πρόκειται να εγκλειστούν για ακόμη μια φορά στη νεκρή ζώνη και να γυρνούν γύρω από το ίδιο θέμα», δήλωσε ο ηγέτης τους Μουσταφά Ακιντζί, επισημαίνοντας ότι «οι διαπραγματεύσεις ανοικτού τέλους τέλειωσαν. Εγώ προσωπικά δεν μπορώ να αποτελέσω μέρος μιας τέτοιας διαδικασίας».

Σε διάλεξη στο «πανεπιστήμιο» εγγύς Ανατολής, σήμερα, με τίτλο «Μετά τα τελευταία δύο χρόνια, το τελευταίο στάδιο στο Κυπριακό», ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι θα ενεργήσει ανάλογα με την πρόταση που θα έρθει από τον ΓΓ του ΟΗΕ, στον οποίο «στείλαμε τα απαραίτητα μηνύματα. Χρειάζεται μια νέα προσέγγιση με την αντίληψη ενός πακέτου, σε ένα πλαίσιο χρονοδιαγράμματος», ανέφερε.

Σε κάθε περίπτωση ότι γίνει θα πρέπει να γίνει συμφωνημένα σε αυτό το νησί, σημείωσε, λέγοντας ότι κανείς δεν θέλει νέες συγκρούσεις. «Εμείς θέλουμε να κάνουμε κάτι συμφωνώντας με την ε/κ πλευρά. Το τί θα μπορεί να είναι αυτό, είναι καθαρό. Είτε μια δομή με δύο ίσες συνιστώσες πολιτείες, αποδεχόμενοι (οι Ε/κ) ότι θα πρέπει να μοιραστούν κάποια πράγματα, είτε εάν δεν μπορούμε να είμαστε κάτω από μία δομή, να συνεχίσουν οι δύο οντότητες τη ζωή τους δίπλα δίπλα. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν. Λέγοντας αυτό σημαίνει ότι εγκατέλειψα τη λύση; Όχι. Ούτε έχω τέτοια σκέψη, ούτε τέτοια πρόθεση, αλλά τη λύση δεν μπορούμε να την επιτύχουμε μόνοι μας», ανέφερε.

Σήμερα το Κυπριακό είναι χαμηλά στην επικαιρότητα, είπε ο κ. Ακιντζί, εκτιμώντας ότι μετά τον Φεβρουάριο του 2018 πιθανότατα θα ανέλθει και πάλι στην πρώτη γραμμή.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι μετά την εκλογή του, τα τελευταία δύο χρόνια, ενήργησε ως ηγέτης των Τ/κ σε συνεργασία με τα τ/κ πολιτικά κόμματα και την Τουρκία και συνεργάστηκε με δύο ΓΓ του ΟΗΕ, τον Μπαν Κι μουν και τον Αντόνιο Γκουτέρες. Επανέλαβε ότι για πρώτη φορά έγινε πενταμερής Διάσκεψη για το Κυπριακό, λέγοντας πως παρά το ότι δέχθηκε πολλές επικρίσεις για την κατάθεση του χάρτη, εάν δεν γινόταν αυτό δεν θα πραγματοποιείτο η πενταμερής. Και το έκανε αυτό παρά τις επικρίσεις επειδή ο ίδιος πιστεύει στη λύση και στο ότι όλες οι πλευρές έχουν να χάσουν πολλά από μια μη λύση, είπε.

Επανέλαβε επίσης τη θέση του ότι η ε/κ πλευρά δεν θέλει να μοιραστεί την εξουσία με τους Τ/κ, λέγοντας ότι η θέση μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις δεν θα γίνει αποδεκτή από καμιά ηγεσία των Τ/κ, την πλειοψηφία της τ/κ κοινότητας ή οποιαδήποτε Κυβέρνηση της Τουρκικής Δημοκρατίας. «Δεν είναι εφικτή μια συμφωνία που θα διακόψει όλους τους δεσμούς της Τουρκίας στην Κύπρο, ούτε και είναι ρεαλιστικό ή σωστό κάτι τέτοιο. Να μείνουν εδώ 40.000 στρατιώτες της Τουρκίας; Όχι, δεν υπήρχε κάποιος που θέλει να υποστηρίξει την παραμονή τους. Εντός λογικών αριθμών θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία. Εξάλλου από την πρώτη ημέρα είχαμε πει ότι η ασφάλεια της μιας πλευράς δεν πρέπει να δημιουργεί απειλή για την άλλη. Εάν χιλιάδες στρατιώτες αποτελούν για τη μια πλευρά απειλή, με έναν λογικό αριθμό μερικών εκατοντάδων που θα καθησύχαζε τουλάχιστον ψυχολογικά την μια πλευρά, αυτό είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα είχε την έννοια της απειλής για την άλλη πλευρά. Αυτό το κατάλαβαν όλοι, οι συνομιλητές μας (Ε/κ) δεν ήθελαν να το καταλάβουν».

Κατά τον Μουσταφά Ακιντζί σε όλα τα κεφάλαια η τ/κ πλευρά επέδειξε ευελιξία και θετική, εποικοδομητική στάση, ενώ και η Τουρκία έδωσε το μήνυμα στον ΓΓ του ΟΗΕ ότι θα δείξει την απαραίτητη ευελιξία. Ωστόσο, είπε, «η ε/κ πλευρά δεν επέλεξε να σκεφτεί τις επόμενες γενιές αλλά τις επόμενες εκλογές».

Αναφερόμενος στα ΜΟΕ, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι πήραν σημαντικές αποφάσεις αλλά η ε/κ πλευρά διακατέχονταν από την λογική του ‘εμείς είμαστε κράτος, εσείς τίποτα’.

Ο ίδιος, συνέχισε, δεν έχει απομακρυνθεί από την ιδέα της ομοσπονδίας, αλλά αυτό μπορεί να επιτευχθεί εάν οι πλευρές που θα ζήσουν μαζί στο νησί έχουν κοινό στόχο. Η ε/κ πλευρά, ανέφερε, πρέπει να αποδεχθεί ότι σε μια ομοσπονδία οι Τ/κ θα έχουν την δική τους οντότητα και θα είναι μια από τις δύο ίσες συνιστώσες πλευρές. «Δεν άκουσα την ε/κ ηγεσία να λέει μια μέρα στη δική της κοινότητα ‘εάν θέλετε λύση, εάν θέλετε ομοσπονδία, θα υπάρχει και ένας Τ/κ που θα γίνει Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας’. Αυτή είναι η διαφορά μας. Εμείς είπαμε από την αρχή στο λαό τί είναι λογικό, εξηγήσαμε ποιό είναι το σωστό». Αυτό, είπε, θα συνεχίσει να πράττει γιατί είναι η πλευρά που αναζητεί το λογικό και την εφικτή λύση. «Πλέον η ε/κ πλευρά πρέπει να καταλάβει τί είναι και τί δεν είναι εφικτό και να το κατανοήσει», σημείωσε.

Τα μηνύματα που έρχονται, συνέχισε, από τις δηλώσεις προεκλογικά δεν είναι ενθαρρυντικά, αλλά θα περιμένει το αποτέλεσμα των Προεδρικών.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy