“Η Διάσκεψη για τη Κύπρο δεν απέτυχε για το θέμα του στρατού και της ασφάλειας”

Ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί ισχυρίστηκε ότι η ε/κ πλευρά προσπαθεί να δώσει την εντύπωση ότι η Διάσκεψη για το Κυπριακό απέτυχε λόγω της διαφωνίας που υπήρξε στο θέμα του αριθμού των Τούρκων στρατιωτών και της ασφάλειας, υποστηρίζοντας ότι αυτό δεν είναι η πραγματικότητα.
Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου στο Κραν Μοντάνα, ο κ. Ακιντζί ευχήθηκε να μπορούσε να ανακοίνωνε την επίτευξη λύσης του Κυπριακού στο τέλος της Διάσκεψης προσθέτοντας ότι έκαναν ό, τι ήταν δυνατό γι΄αυτό το σκοπό.

Εξέφρασε τη λύπη του για το ανεπιτυχή αποτέλεσμα,  κάνοντας λόγο για την  τελευταία προσπάθεια της γενιάς του. Είπε ότι πρόκειται να ενημερώσει το κοινό για τις εξελίξεις και πρόσθεσε ότι θα δώσει περισσότερες πληροφορίες όταν επιστρέψει στην Κύπρο.

Ανέφερε ότι διεξάγει τις διαπραγματεύσεις τα τελευταία δύο χρόνια λέγοντας ότι πρόκειται για μια διαδικασία 50 ετών και ισχυρίστηκε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι ο αρχιτέκτονας της διαδικασίας που διεξήχθη στο Μοντ Πελεράν, στη Γενεύη και στο Κραν Μοντάνα και των συναντήσεων των πέντε μερών.
  
Εξέφρασε την άποψη ότι ήταν δυνατό να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον στο οποίο θα κέρδιζαν και οι δύο πλευρές, προσθέτοντας ότι έφτασαν πολύ κοντά σε αυτό το σημείο ωστόσο τερμάτισαν σε ένα σημείο όπου και οι δύο πλευρές έχασαν.
Είπε ότι εργάστηκαν για μια διζωνική ομοσπονδιακή δομή στη βάση της ισότητας, της ασφάλειας και της ελευθερίας  προσθέτοντας ότι μια δομή  χωρίς αυτά δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και να παρουσιαστεί στους πολίτες.  
Είπε ότι την Παρασκευή,  ήρθε στο Κραν Μοντάνα ο ΓΓ του ΟΗΕ  και έθεσε ορισμένα ζητήματα σε σχέση με το εδαφικό, την πολιτική ισότητα, το περιουσιακό, την ίση μεταχείριση Ε/κ και των Τ/κ, την ασφάλεια και τις εγγυήσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, ο Αντόνιο Γκουτέρες τους είπε ότι εάν γίνονταν κάποια αμοιβαία βήματα σχετικά με αυτά τα θέματα τότε θα ήταν δυνατό να επιτυγχάνετο αποτέλεσμα.
 
Είπε επίσης ότι  ο Γκουτέρες εξέφρασε την πεποίθηση ότι εάν γίνονταν κάποιες αλλαγές στο χάρτη των Τουρκοκυπρίων για μια σημαντική τοποθεσία για τους Ελληνοκύπριους, τότε θα ικανοποιούνταν οι προσδοκίες των Ελληνοκυπρίων.
Σχετικά με την πολιτική ισότητα,  ο ΓΓ του ΟΗΕ, όπως ισχυρίστηκε ο κ. Ακιντζί, ανέφερε ότι  η εκ περιτροπής προεδρία θα πρέπει να γίνει αποδεκτή από την ελληνοκυπριακή πλευρά και η αποτελεσματική συμμετοχή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων δεν θα πρέπει πλέον να αποτελεί πρόβλημα.
Όσον αφορά το ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, ο κ. Ακιντζί ισχυρίστηκε ότι ο Γκουτέρες ανέφερε ότι μπορεί να εξευρεθεί μια προσέγγιση που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές, εισάγοντας νέους μηχανισμούς για αυτό το θέμα.
Υποστήριξε ακόμη ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ αξιολόγησε την ύπαρξη των στρατιωτών σε ένα άλλο πακέτο, ότι θα υπάρξει μείωση στον αριθμό των στρατιωτών και πως οι πρωθυπουργοί θα αποφασίσουν σε μια συνάντηση για το τί θα γίνει με τους υπόλοιπους στρατιώτες και αν θα φύγουν όλοι ή θα μείνουν κάποιοι.
 
Ο κ. Ακιντζί δήλωσε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά προετοίμασε ένα έγγραφο στο πλαίσιο του ΓΓ του ΟΗΕ και το έδωσε τη Δευτέρα λέγοντας ότι θα δώσει λεπτομέρειες τις επόμενες ημέρες.
 
Είπε ότι η τουρκική πλευρά έκανε άνοιγμα στο εδαφικό όπως ανέμενε ο κ. Γκουτέρες και ισχυρίστηκε ότι η ε/κ πλευρά εξέφρασε αρχικά τη διαφωνία της με την έννοια της εκ περιτροπής προεδρίας και στη συνέχεια ανέφερε ότι θα την αποδεχόταν ως αντάλλαγμα για την αποδοχής της θέσης για μηδέν στρατιώτες και εγγυήσεις.

Ισχυρίστηκε επίσης ότι η ε/κ πλευρά δεν αποδέχθηκε τα κριτήρια για το εδαφικό.

Ο Τ/κ ηγέτης ισχυρίστηκε ακόμη ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά προσπαθεί να δώσει την εντύπωση ότι η Διάσκεψη απέτυχε εξαιτίας του θέματος του αριθμού των Τούρκων στρατιωτών και της ασφάλειας “αλλά αυτό δεν είναι η πραγματικότητα”.
 
Είπε ότι είχαν διαφορετική προσέγγιση από την αρχή και ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά ήθελε να γίνει η διάσκεψη σε δύο παράλληλα τραπέζια αλλά η Ελληνοκυπριακή πλευρά πάντα επέμενε να την μετατρέψει σε Διάσκεψη για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις στέλνοντας το μήνυμα της αποτυχίας.
Είπε επίσης ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να δείχνει ότι  80 εκατομμύρια Τούρκοι προτίθενται να έρθουν στην Κύπρο και από εκεί να πάνε στην Ευρώπη. Είπε ότι το θέμα της ελεύθερης διακίνησης αγαθών, υπηρεσιών και χρημάτων λύθηκε κατά 99% στο πλαίσιο της τελωνειακής ένωσης. Ο Ακίντζί δήλωσε ότι πρότεινε στην ελληνοκυπριακή πλευρά τους τελευταίους μήνες όπως ο  ίδιος αριθμός Τούρκων και Ελλήνων να μπορούν να ζουν από τούδε και στο εξής στο νότο.

Όσον αφορά το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων , ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά υπέβαλε κάποιες διευκρινιστικές προτάσεις, για να κατανοήσει όπως είπε πως θα είναι το νέο σύστημα, πως θα λειτουργεί και πως θα αξιολογείται το μονομερές ζήτημα παρέμβασης μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Ανέφερε ότι ως τ/κ πλευρά είχαν πολλές φορές προτάξει την ανάγκη μεγαλύτερης συνεργασίας και περισσότερης αμοιβαίας εμπιστοσύνης και ότι δεν έπρεπε να ζητείται η παρουσία μηδέν στρατιωτών και μηδέν εγγυήσεων από την πρώτη μέρα και ότι αυτό μπορεί να γίνει σταδιακά καθώς το νέο σύστημα θα λειτουργεί.

Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί,  η ελληνοκυπριακή πλευρά συνέχιζε να επιμένει σε μηδέν στρατό και μηδέν εγγυήσεις  και ότι η  Τουρκία εξέφρασε την ετοιμότητά της να κάνει κάποια βήματα και κάποια ανοίγματα. ” Η Διάσκεψη ξεκίνησε με μηδέν στρατιώτες και μηδέν εγγυήσεις και τέλειωσε με μηδέν στρατιώτες και μηδέν εγγυήσεις”, είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι η Ελλάδα πρότεινε όπως οι Πρωθυπουργοί αποφασίσουν τι θα γίνει με το στρατό μετά από τη σημαντική μείωση του αριθμού του και ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός ήταν έτοιμος να έρθει στην Ελβετία. Πρόσθεσε ότι προτάθηκε να μείνουν για ακόμη λίγες μέρες για να συζητήσουν το θέμα αλλά “οι αποσκευές της ελληνοκυπριακής αντιπροσωπείας ήταν έτοιμες ήδη”.
Ανέφερε ακόμη ότι δεν θέλει αν δώσει άλλες λεπτομέρειες αυτή την ώρα.

Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί δεν είναι το τέλος του κόσμου και “θα βρούμε τρόπους να να ζήσουμε στην Κύπρο όπως μας αξίζει”. Ανέφερε ότι επικρατεί μια άδικη κατάσταση και ότι μια κοινότητα (η Ε/κ) είναι μέλος της ΕΕ, κατά την έκφρασή του αλλά πρόσθεσε ότι “μπορούμε να βρούμε τρόπους να ζήσουμε ως σύγχρονη, δημοκρατική κοινότητα”.

Ανέφερε ότι από δω και μπρος μετά την τελευταία προσπάθεια της γενιάς μας, θα είναι πιο δύσκολο για τις επόμενες γενιές και ότι οι γενιές του παρελθόντος έφεραν την Κύπρο σε αυτή τη κατάσταση και εμείς προσπαθήσαμε να κάνουμε το σωστό αλλά δεν τα καταφέραμε.

Για τα επόμενα βήματα είπε ότι θα γίνει αξιολόγηση της κατάστασης και ότι δεν θέλει να ανακοινώσει σχέδιο Β΄ ή Γ`.  ” Επειδή ήρθαμε εδώ για το σχέδιο Α, να βρούμε λύση και λυπούμαι πολύ που δεν το έχουμε”.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ανέφερε ότι οι Τ/κ δεν θέλουν ένταση στην Κύπρο και ότι διαφάνηκε ότι δεν μπόρεσε να υπάρξει λύση ομοσπονδίας. Για τις σχέσεις με την Τουρκία είπε ότι πάντα επεδίωκαν το διάλογο και ότι παρά το γεγονός ότι “δεν είμαστε αναγνωρισμένοι (η “ΤΔΒΚ“) οι Τούρκοι θα συνεχίσουν να εργάζονται για τη βελτίωση των διεθνών μας σχέσεων.

   Σε άλλη ερώτηση, ο κ Ακιντζί είπε ότι δεν θα υπάρξει ξανά το ίδιο παράθυρο ευκαιρίας και ότι καθώς πλησιάζουν οι εκλογές στη “νότια Κύπρο“ η πιθανότητα λύσης απομακρύνεται.

Ανέφερε ότι ο κ. Αναστασιάδης ήθελε διεθνή αστυνομική οργάνωση, αλλά την τελευταία στιγμή μίλησε και για τ/κ αστυνομία και τον κατηγόρησε ότι δεν προσπάθησε να κατανοήσει τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων και ότι οι Τκ δεν θα ψήφιζαν ναι σε μηδέν στρατιώτες και μηδέν εγγυήσεις.
Eξάλλου κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Τούρκου ΥΠΕΞ για λύση εκτός της αποστολής των καλών υπηρεσιών του ΟΗΕ, ο κ. Ακιντζί περιορίστηκε να πει ότι δεν θέλει να τοποθετηθεί γιατί επιθυμεί πρώτα να δει την δήλωση Τσαβούσογλου.
Ανέφερε ακόμη ότι μάλλον ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ Εσπεν Μπαρθ Είντε εγκαταλείπει τη θέση του και θα υπάρχει νέος σύμβουλος.

   Σχετικά με το ζήτημα του φυσικού αερίου, ο Τκ ηγέτης είπε ότι ανήκει σε όλους στο νησί και θα μπορούσε να καταστεί ένας χώρος συνεργασίας που δεν θα προκαλούσε εντάσεις.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy