Οι διαβουλεύσεις για τη συμφωνία με το Ιράν θα συνεχιστούν

Η αναζήτηση κοινού εδάφους για την τροποποίηση της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, κατά τρόπο που δεν θα οδηγήσει σε αποχώρηση των ΗΠΑ και κατάρρευσή της, κυριάρχησε στις σημερινές συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου Τραμπ και του Γάλλου ομολόγου του Μανουέλ Μακρόν. Ο Γάλλος Πρόεδρος βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον και έγινε δεκτός με υψηλές τιμές από τον Ντόναλντ Τραμπ.

«Η Γαλλία είναι η παλαιότερη σύμμαχος των ΗΠΑ», είπε στην κοινή συνέντευξη Τύπου ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Στις συνομιλίες επίσης συζητήθηκαν οι εξελίξεις στη Συρία – όπου ο πρόεδρος Τραμπ ευχαρίστησε τη Γαλλία για τη συμμετοχή της στην επιχείρηση για την εξουδετέρωση του χημικού οπλοστασίου της Δαμασκού – τη Βόρεια Κορέα, το προσφυγικό  και τις διμερείς οικονομικές σχέσεις ΗΠΑ-Γαλλίας.

«Δεν θα κάνουμε τα λάθη προηγούμενων κυβερνησεων, είπε για το Ιραν ο πρόεδρος Τραμπ, λέγοντας ότι η εκστρατεία της μεγίστης πίεσης θα συνεχιστεί.

Ο πρόεδρος Τραμπ σημείωσε ότι οι ΗΠΑ βλέπουν το Ιράν πίσω από πολλές τρομοκρατικές επιθέσεις.

Ζήτησε από άλλα κράτη της περιοχής να αυξήσουν την οικονομική συνεισφορά τους στον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, ενώ άφησε ανοιχτό το θέμα της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία. Είπε ότι δεν θέλει να αφήσει το Ιράν με διέξοδο στη Μεσόγειο – υπονοώντας το ρόλο της Τεχεράνης στη Συρία και το Λίβανο – και εξάρτησε την απομάκρυνση του στρατού και από την αλλαγή της συμφωνίας με το Ιράν.

Ο πρόεδρος Τραμπ είπε ότι βλέπει τα θέματα της διμερούς οικονομικής συνεργασίας με τη Γαλλία στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας.
 
Σε σχέση με το Ιράν, ο Μανουέλ Μακρόν σημείωσε ότι η προεκλογική θέση του προέδρου Τραμπ ήταν διαφορετική από της Γαλλίας.
 
«Είπατε ότι θεωρείτε κακή τη συμφωνία με το Ιράν. Εμείς θεωρούμε ότι είναι σημαντικό ότι τουλάχιστον μέχρι το 2025 δεν θα έχουμε καμιά πυρηνική δραστηριότητα από το Ιράν».

Παράλληλα όμως, είπε ότι μαζί οι δύο χώρες και οι σύμμαχοι μπορούν να βρουν το πλαίσιο για να σταματήσουν οι πυραυλικές δραστηριότητες του Ιράν και η εμπλοκή του στην Υεμένη στην περιοχή. Πρόσθεσε ότι για τα θέματα αυτά μπορούν οι χώρες να ανοίξουν το δρόμο για μια νέα συμφωνία που θα απαντά στις ανησυχίες, σε συνεργασία και με τη Ρωσία και την Τουρκία.
 
Πριν οι δύο ηγέτες προσέλθουν στην κατ’ ιδίαν συνάντηση, ο πρόεδρος Τραμπ με δηλώσεις του προειδοποίησε το Ιράν ότι θα «έχει μεγαλύτερα προβλήματα από ποτέ» αν εκκινήσει εκ νέου το πυρηνικό του πρόγραμμα, και επέκρινε την φριχτή – όπως τη χαρακτήρισε – πυρηνική συμφωνία του 2015 (JPOA). Είπε μάλιστα ότι μαζί με τον πρόεδρο Μακρόν ενδέχεται να συμφωνήσουν μεταξύ τους για την JPOA.
Ο πρόεδρος Μακρόν στις δηλώσεις του πριν τις συνομιλίες, έθεσε το θέμα του Ιράν στο πλαίσιο των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η περιοχή.
«Υπάρχει η κατάσταση στη Συρία, υπάρχει η ασφάλεια σε ολόκληρη την περιοχή και πιστεύω, σε κάθε περίπτωση, μοιραζόμαστε έναν κοινό στόχο στην αποφυγή μιας κλιμάκωσης και της γρήγορης εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων στην περιοχή. Οπότε το ερώτημα είναι, ποιος είναι ο καλύτερος δρόμος», πρόσθεσε.
 
Εντύπωση προκάλεσαν τα θετικά λόγια του προέδρου Τραμπ για τον Βορειοκορεάτη πρόεδρο Κιμ Γινγκ Ουν, τον οποίο χαρακτήρισε «πολύ ανοιχτό και πολύ έντιμο».
 
Πάντως για τις προοπτικές της συνάντησης, είπε ότι θα φανεί σύντομα αν μπορούν να διευθετήσουν τις σχέσεις με τη Βόρειο Κορέα, τονίζοντας ότι αυτό που οι ΗΠΑ ζητούν είναι να μην υπάρχουν πυρηνικά.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy