Η διευθύνουσα επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για το brexit ενημερώθηκε από τον Μπαρνιέ

Η διευθύνουσα επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit συναντήθηκε με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ και εξέδωσε κοινή δήλωση μετά τον 2ο γύρο διαπραγματεύσεων μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου, στην οποία αναφέρει ότι αποτέλεσε ευκαιρία για τα δύο μέρη να εξετάσουν τα κυριότερα θέματα και να καταγράψουν τις περαιτέρω κινήσεις που είναι απαραίτητες.

Ωστόσο τα μέλη της διευθύνουσας επιτροπής του ΕΚ αναφέρουν ότι “αν θέλουμε οι διαπραγματεύσεις να επιτύχουν εντός του περιορισμένου χρόνου που έχουμε, η πρόοδος σε λεπτομερέστερο περιεχόμενο θα πρέπει να γίνει νωρίτερα και όχι αργότερα”.

“Μπορούμε μόνο να αρχίσουμε να μιλάμε για μια νέα σχέση ΕΕ – Ηνωμένου Βασιλείου, εάν επιτευχθεί ικανοποιητική πρόοδος στους τρεις βασικούς τομείς απόσυρσης: τα δικαιώματα των πολιτών, τον οικονομικό διακανονισμό και το ζήτημα των συνόρων στο νησί της Ιρλανδίας “, σημειώνουν, απηχώντας την κοινή θέση των 27 κρατών μελών.

“Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σημειώνει εμφατικά ότι η επαρκής πρόοδος σημαίνει συνολική πρόοδο και όχι μόνο σε έναν ή δύο τομείς. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα επισημάνει επισήμως και σε εύθετο χρόνο πότε έχει επιτευχθεί το σημείο “επαρκούς προόδου”, αναφέρουν τα μέλη της επιτροπής.

“Για να είμαστε ακριβείς, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα παραμείνει σε εγρήγορση όσον αφορά τα δικαιώματα των πολιτών και θα συνεχίσει να πιέζει για πλήρη δικαιώματα για τους πολίτες της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο καθώς και τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ. Αποτελεί βασική αποστολή του ευρωπαϊκού σχεδίου για την προστασία, όχι τη μείωση, των θεμελιωδών δικαιωμάτων όλων των πολιτών”, σημειώνουν.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy