«Η δικαιοσύνη να αναμετρηθεί με το «βαθύ» κράτος…»

ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ: Η ευπρέπεια πολλών περιορίζεται στη “γραβάτα και στο κοστούμι”

Συνέντευξη στον Νεόφυτο Νεοφύτου

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ – Αριστερά- Νέες Δυνάμεις, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, μιλά στη «Χαραυγή» και αναφέρεται στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, για τις σεξιστικές συμπεριφορές των συναγερμικών βουλευτών και για το χρηματοπιστωτικό σκάνδαλο, όπως και για τη βαθιά σήψη και διαφθορά στην κοινωνία μας, όπου καλείται η δικαιοσύνη να αναμετρηθεί με το «βαθύ» κράτος, το όποιο γνωρίζει πολύ καλά πώς να συγκαλύπτεται. Μιλά για την αποχή στις βουλευτικές εκλογές, καθώς και για το διακύβευμα των εκλογών, ενώ δίνει βαθμό «επιεικώς απροβίβαστο» στην κυβέρνηση ΔΗΣΥ.

Κυρία Χαραλαμπίδου, τι ξεχωρίζετε μέσα από τα πέντε χρόνια της κοινοβουλευτικής σας δράσης;

Εχουμε ευθύνη από τη στιγμή της εκλογής να δικαιώσουμε αυτούς που μας ψήφισαν και να αξιοποιούμε τη δύναμη που μας έδωσαν οι πολίτες για να αναδεικνύουμε περιπτώσεις που πλήττουν το δημόσιο συμφέρον ανεξάρτητα από το προσωπικό ή οικογενειακό κόστος. Αυτό όμως που θα θυμάμαι πάντα είναι την εκκωφαντική σιωπή στις απειλές του κ. Ερωτοκρίτου όταν επιχειρούσε να με φιμώσει, προφανώς γιατί πλείστοι φοβήθηκαν τη δύναμη που είχα λόγω της θέσης του.

Υπήρξαν δύσκολες και ιδιαίτερα έντονες στιγμές. Οι συγκρούσεις με πολιτειακούς αξιωματούχους ήταν ψυχοφθόρος διαδικασία. Η συνήθης πρώτη αντίδραση στις περιπτώσεις που αποκαλύπτονται σκάνδαλα είναι αυτοί που εμπλέκονται να στραφούν ενάντια σε αυτόν που τολμά να πει την αλήθεια επιχειρώντας με όλη τη δύναμη που τους παρέχει η εξουσία που έχουν, να διαβρώσουν την αξιοπιστία του. Και στην αρχή ο κόσμος δεν ήταν υποψιασμένος. Σταδιακά άρχισαν να αντιλαμβάνονται ότι η ευπρέπεια πολλών περιορίζεται «στη γραβάτα και στο κοστούμι». Αν το σύστημα που έχει τον δικό του τρόπο να αυτοπροστατεύεται δεν με συνέθλιψε, είναι γιατί ανήκω σε μια ισχυρή, μεγάλη πολιτική παράταξη και αυτό με θωρακίζει σε μεγάλο βαθμό. Εχω κάνει ισχυρούς εχθρούς- το ξέρω- αλλά στην πολιτική δεν μένεις παρατηρητής. Δεν σου δίνει ψήφο εμπιστοσύνης ο κόσμος για να ασχολείσαι με τα εύκολα.

Εχετε δεχθεί και προσωπικές επιθέσεις στη Βουλή. Περιμένατε ποτέ ότι συνάδελφοί σας βουλευτές θα επιδείκνυαν σεξιστικές και υβριστικές συμπεριφορές;

Δυστυχώς, κάποιοι είναι πολιτικά αδίστακτοι και θρασείς. Δεν έχουν ηθικές αναστολές. Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ καυτηρίασε τις συμπεριφορές βουλευτών του στο πρόσφατο συνέδριο του κόμματός του, όταν μίλησε για «συμπεριφορές που προσβάλλουν την παράταξή του και τα κοινοβουλευτικά ήθη». Βέβαια, μπορεί να καταδίκασε αυτές τις συμπεριφορές αφενός, αφετέρου τις επιβράβευσε με μία θέση στα ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ για τις βουλευτικές εκλογές. Προχθές ο κ. Προδρόμου μιλούσε απαξιωτικά για τις γυναίκες κάνοντας αναφορά σε καλλιστεία. Λυπούμαι να παρατηρήσω ότι ο ΔΗΣΥ, ενώ ισχυρίζεται ότι είναι σύγχρονο κόμμα, είναι κατ’ εξοχήν το κόμμα από το οποίο προέρχονται οι περισσότερες σεξιστικές, ομοφοβικές και γενικά αντιδραστικές συμπεριφορές. Είναι τυχαίο αυτό;

Πώς πείθονται οι πολίτες να πάνε στις κάλπες στις 22 Μαΐου, ιδιαίτερα οι νέοι ψηφοφόροι και πώς ανατρέπεται η εικόνα ότι είναι όλοι το ίδιο;

Οι μέχρι στιγμής δημοσκοπήσεις δείχνουν κίνδυνο ενίσχυσης της αποχής. Πρέπει να προβληματιστούμε και να κάνουμε την αυτοκριτική μας. Σε καμία περίπτωση πρέπει να επιρρίψουμε την ευθύνη στους πολίτες. Η ευθύνη ανήκει στα κόμματα και τους πολιτικούς. Πρέπει όμως να αντιληφθούμε ότι ο μόνος τρόπος να απαλλαγούμε από όσα μας ενοχλούν είναι μέσω της συμμετοχής. Η αποχή, στην ουσία, είναι ανοχή σε όσα μας απογοητεύουν. Με την ψήφο μας και τη συμμετοχή μας μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα. Και μόνο μέσα από την πολιτική μας συμπεριφορά και δράση μπορούμε να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους θεσμούς. Και επιβάλλεται να γίνουν αλλαγές .
Την Πέμπτη, ενώπιον της ολομέλειας βρίσκεται για ψήφιση η πρόταση νόμου για το ασυμβίβαστο την οποία καταθέσαμε εμείς. Ουσιαστική πρόνοια της πρότασης αυτής είναι η απαγόρευση οποιασδήποτε συναλλαγής αξιωματούχων του κράτους με το δημόσιο. Σήμερα βουλευτές έχουν τέτοιες συναλλαγές. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Κάποια στιγμή θα πρέπει να αποφασίσουν κάποιοι: ή την τσέπη τους ή τη βουλευτική έδρα.

Γνωρίζοντας έγγραφα και μαρτυρίες στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών για το χρηματοπιστωτικό σκάνδαλο, πιστεύετε ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη και θα τιμωρηθούν οι πραγματικοί ένοχοι;

Είναι τουλάχιστον προκλητικό να μιλούν οι κυβερνώντες για απονομή δικαιοσύνης και να πιστώνουν εαυτούς. Και είδαμε την προκλητική συμπεριφορά του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας όταν κατηγορήθηκε ο Ρ. Ερωτοκρίτου. Παρεμβατική και διαβρωτική έναντι της δικαιοσύνης. Ναι, είναι αλήθεια, κανείς από τους εμπλεκόμενους στο τραπεζικό σκάνδαλο έχει τιμωρηθεί. Ζούμε σε μια χώρα που κάνει πρωταθλητισμό στην ατιμωρησία. Μοιράστηκε η πατρίδα μας στα δύο και ουδείς τιμωρήθηκε. Ο ΔΗΣΥ φρόντισε μάλιστα να επιβραβεύσει τους ολετήρες σε υπουργεία και μέχρι σήμερα τους τιμά σε μνημόσυνα και δαπανά η κυβέρνηση από τα δημόσια ταμεία για την ανέγερση μνημείων.

Αν νομίζουν κάποιοι ότι με το πέρασμα του χρόνου θα κοπάσουν οι αντιδράσεις, ή ότι θα ξεχαστούν τα τραπεζικά εγκλήματα και σκάνδαλα… είναι βαθιά νυχτωμένοι.

Οι κυβερνώντες, όσο ήταν στην αντιπολίτευση έριχναν λάσπη στον δημόσιο τομέα, την ώρα που μας κουνούσαν το δάκτυλο ότι έχουμε τους καλύτερους τραπεζίτες. Οταν ανέλαβαν, παραδέχτηκε όλη η διεθνής κοινότητα ότι η κρίση στην Κύπρο ήταν καθαρά τραπεζική. Και τους φταίνε όλοι εκτός οι εμπλεκόμενοι τραπεζίτες. Χωρίς τιμωρία των ενόχων και κάθαρση δεν πρόκειται να προοδεύσει η Κύπρος. Και δεν είναι μόνο ο κ. Βγενόπουλος, πρακτικές του οποίου είμαστε οι πρώτοι που αναδείξαμε και καταγγείλαμε, είναι και οι της Τράπεζας Κύπρου και σε εκείνη την περίπτωση η δικαιοσύνη θα πρέπει να αναμετρηθεί με το «βαθύ» κράτος που για δεκαετίες κυβερνά και απέδειξε ότι γνωρίζει πολύ καλά πώς να συγκαλύπτεται.

Η λίστα Λανγκάρντ βρίσκεται στα χέρια του Φόρου Εισοδήματος. Γιατί δεν ζητείται η δημοσιοποίηση των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων;

Εμείς πρώτοι ζητήσαμε τη λίστα Λανγκάρντ το 2012. Επιμέναμε πολύ και πιέσαμε για να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες. Αυτή η λίστα απεδείχθη ότι θα αποφέρει κάποια εκατομμύρια στα δημόσια ταμεία. Σαφώς και θα πρέπει να δημοσιοποιηθούν τα ονόματα των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων αφού είναι γνωστό πώς η λίστα Λανγκάρντ είναι κυρίως λίστα φοροφυγάδων.

Πού οφείλεται κατά την άποψή σας η αδυναμία των φορολογικών αρχών να εντοπίσουν και να κυνηγήσουν μεγαλοφοροφυγάδες;

Να πάρουμε το παράδειγμα των εκροών. Τη λίστα των 6000 φυσικών και νομικών προσώπων. Γιατί η Κεντρική Τράπεζα αρνείται να συνεργαστεί και να δώσει ταυτότητες στον Εφορο Φορολογίας προκειμένου να εντοπιστούν περιπτώσεις φοροφυγάδων; Αξιο απορίας δεν είναι; Βέβαια δεν είναι και το μόνο. Αξιο απορίας είναι και η οργή του Προέδρου με την κ. Γιωρκάτζη και η απόλυτη σιγή του στη συνέχεια που σε κάνει να αναρωτιέσαι!

Νιώθετε με τα όσα δημόσια αποκαλύφθηκαν και αποκαλύπτονται για σκάνδαλα και μίζες, να υπάρχει ένα «βαθύ» κράτος με ισχυρές αντιδράσεις από το κατεστημένο;

Δεν υπάρχει πια ούτε αντοχή, ούτε ανοχή. Πολλές πληροφορίες έρχονται από πολίτες και τις διερευνούμε. Και η περίπτωση Κενεβέζου – «Αριστοτέλης» από πολίτες ήρθε. Τώρα ένα έξοχο παράδειγμα στην ερώτησή σας είναι η περίπτωση της Τράπεζας Κύπρου. Εκεί και αν εμπλέκεται το λεγόμενο «βαθύ» κράτος. Ποιοι θα τιμωρηθούν; Πότε; Αυτό δεν είμαι εγώ που θα το απαντήσω. Το «βαθύ» κράτος στην Ελλάδα που αφορούσε στην παρέα Βγενόπουλου άρχισε να ξηλώνεται. Στην Κύπρο αυτοί που κινούσαν τα νήματα τότε στην Τράπεζα Κύπρου εξακολουθούν να κατέχουν θέσεις ισχύος γι’ αυτό και δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξη ως προς το ζητούμενο, που είναι η τιμωρία αυτών που μας κατέστρεψαν.

Κυρία Χαραλαμπίδου, ποια βαθμολογία θα δίνατε στον Πρόεδρο, αλλά και στους υπουργούς του για τα τρία χρόνια που κυβερνούν;

Επιεικώς απροβίβαστο. Από πού να ξεκινήσω και πού να τελειώσω; Από τις δεσμεύσεις του Προέδρου; Για το κούρεμα και τις ιδιωτικοποιήσεις; Μετά μπορούμε να ξεχάσουμε τους συμπεθέρους, τις θυγατέρες και τους φίλους Βοηθούς Γενικούς Εισαγγελείς; Την υπόθεση «Αριστοτέλης» με τον Κενεβέζο τον οποίο ο πρόεδρος αντάμειψε για την εξαφάνιση των φακέλων, διορίζοντάς τον ως πρέσβη τη στιγμή που η νομική υπηρεσία δεν είχε τοποθετηθεί επί του θέματος; Την παράσταση οργισμένος Πρόεδρος με Διοικήτρια που δεν είχε κατάληξη; Και έμεινε και η τάτσα στο Προεδρικό όπως είπε ο Αβέρωφ! Η ευρύτερη συμπεριφορά των υπουργών του; Τη φτωχοποίηση μεγάλου μέρους του λαού, τις περικοπές σε δημόσια επιδόματα και το τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων; Την αλαζονεία και την έπαρση με την οποία αντιμετωπίζουν τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων;

Πέρα από την έπαρση και τα σκάνδαλα, πρόκειται για μια κυβέρνηση που έχει αλλάξει την Κύπρο. Την έχει κάνει πρωταθλήτρια στην οικονομική ανισότητα. Εχει αφανίσει τη μεσαία τάξη και έχει φέρει δυστυχία στα λαϊκά στρώματα.

Ποιο είναι το διακύβευμα κατά την άποψή σας για το ΑΚΕΛ – Αριστερά- Νέες Δυνάμεις στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές;

Το κόμμα μας να βγει δυνατό και ενισχυμένο από αυτή την εκλογική μάχη. Ισχυρό ΑΚΕΛ σημαίνει δύναμη για τον απλό άνθρωπο, σημαίνει υπεράσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Σημαίνει δύναμη για τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, τους εργαζόμενους, τις γυναίκες, τους συνταξιούχους, τους αγρότες, τους μικρομεσαίους και όσους βλέπουν τα δικαιώματά τους να πλήττονται από τις αυταρχικές, νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας. Το success story υπάρχει μόνο στον κόσμο της κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ. Εχουμε χρέος να σταθούμε απέναντί τους, να σταματήσουμε αυτή την κατηφόρα. Να σταματήσουμε το διασυρμό των θεσμών, να ενισχύσουμε τις προσπάθειες για δίκαιη λύση του Κυπριακού και επανένωση του λαού μας. Να χαράξουμε μια νέα πορεία προς όφελος της κοινωνίας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy