Οι δήμαρχοι Γερίου και Πέγειας αποτιμούν τον ένα χρόνο θητείας τους

Υλοποιούνται αρκετά, τροχοδρομούνται ακόμα περισσότερα

Συνεντεύξεις στον Δημήτρη Στρατή

Η «Κυριακάτικη Χαραυγή» δίνει συνέχεια στις συνεντεύξεις δημάρχων ένα χρόνο μετά την εκλογή τους. Αυτή τη φορά συνομιλούμε με δύο νέους δημάρχους, του Γερίου στην επαρχία Λευκωσίας και της Πέγειας στην επαρχία Πάφου.

Ο δήμαρχος Γερίου, Νεόφυτος Παπαλαζάρου, απαριθμεί τα πεπραγμένα ενός χρόνου, όπως η δημιουργία δημοτικής χορωδίας και η μείωση φορολογιών. Ταυτόχρονα υποδεικνύει ότι μέσω συνετής και συλλογικής δουλειάς σχεδιάζονται μεγάλα έργα, όπως η δημιουργία Γραμμικού Πάρκου και οι σχεδιασμοί του δάσους «Λουρκά», καθώς και άλλα με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων.

Ο δήμαρχος Πέγειας, Μαρίνος Λάμπρου, σταχυολογεί έργα που ξεκίνησαν να υλοποιούνται, όπως η αναβάθμιση του παραλιακού πεζοδρόμου, της κεντρικής πλατείας, καθώς και της λεωφόρου Μιχαλάκη Κυπριανού. Εξηγεί ακόμα πως η καθαριότητα παραμένει στις προτεραιότητες.

Ερωτήσεις:

1.  Πως αποτιμάται ο ένας χρόνος δημαρχίας σας; Ποιες ήταν οι πρώτες σας ενέργειες;

2. Ποια έργα θα θέσετε ως προτεραιότητα για υλοποίηση; Ποιοι είναι οι μελλοντικοί σας σχεδιασμοί;

3. Υπάρχουν προβλήματα ή παράγοντες που δυσχεραίνουν τις προσπάθειές σας;

4. Ποιο μήνυμα θα θέλατε να απευθύνετε στους δημότες σας;

Νεόφυτος Παπαλαζάρου

Οι υποσχέσεις μας γίνονται έργα

1. Ήταν χρονιά έντονων διεργασιών και γνωριμίας με την πραγματικότητα. Θα έλεγα πως η εμπειρία της πρώτης χρονιάς μάς βοηθά ώστε να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτά που έχουμε υποσχεθεί, αυτά που ο δημότης περιμένει από εμάς. Καταφέραμε να υλοποιήσουμε αρκετά έργα όπως:

•Η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, που γειτνιάζει με το δήμο μας και που ανοίγει προοπτικές ανάπτυξης σε πολλούς τομείς. •Έχουμε πετύχει τη διεύρυνση της οδού Λουκή Ακρίτα στο σημείο της συμβολής της με την Πλατεία Ηρώων. •Προχωρήσαμε στην τοποθέτηση 20 ειδικών σκυβαλοδοχείων για σκύλους και σχεδιάζουμε τη δημιουργία πάρκου για σκύλους. •Δημιουργήσαμε δημοτική χορωδία (ενηλίκων και παιδική) και συνεχίσαμε τη δραστηριοποίηση της θεατρικής ομάδας του δήμου. •Μειώσαμε τις φορολογίες.

2. Με συνετή και συλλογική δουλειά σχεδιάζουμε μεγάλα έργα, όπως είναι η δημιουργία Γραμμικού Πάρκου κατά μήκος του Αλμυρού Ποταμού, κάτι το οποίο από τη μια θα διασφαλίσει τη διατήρηση της κοίτης του ποταμού και από την άλλη θα αποτελέσει πνεύμονα πρασίνου στο δήμο μας και χώρο για διάφορες δραστηριότητες.

Προχωρούμε στο σχεδιασμό του δάσους «Λουρκά» και σε συνεργασία με το Τμήμα Δασών φτιάχνουμε περιπατικούς διαδρόμους με παγκάκια ξεκούρασης για τους επισκέπτες, όργανα εκγύμνασης ανοικτού χώρου και αναψυκτηρίο.

Προχωρούμε στο σχεδιασμό, την κατασκευή και τοποθέτηση είκοσι στάσεων/στεγάστρων για τα δρομολόγια των λεωφορείων που διακινούνται στο δήμο.

Σε ό,τι αφορά το δημοτικό γήπεδο «Κυριάκος Κακουλλής» καταβάλλουμε προσπάθειες για την άμεση αναβάθμιση και αξιοποίηση του γηπέδου, οι οποίες όμως καταλήγουν σε αδιέξοδο λόγω του ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα το ιδιοκτησιακό καθεστώς του. Το θέμα αυτό δεν τιμά κανέναν μας, αφού εδώ και 10 περίπου χρόνια εκκρεμεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας απαλλοτρίωσης του ιδιωτικού τεμαχίου που επηρεάστηκε προηγουμένως και εμπίπτει στο χώρο ανέγερσης του γηπέδου.

Η νεολαία μας βρίσκεται πάντα στην πρώτη θέση των στόχων μας και προς τούτο έχουμε προγραμματίσει τη δημιουργία Skate Park πλησίον του γυμνασίου μας. ‘Ηδη έχουμε αιτηθεί στο Κτηματολόγιο την παραχώρηση του χώρου.

Σε ό,τι αφορά τη δημιουργία βιοτεχνικής ζώνης, πρέπει να σημειώσουμε ότι καθυστερεί εξαιτίας και πάλι της γραφειοκρατίας του Τμήματος Κτηματολογίου. Ο χώρος του παλαιού σκοπευτηρίου στην περιοχή των αυτοστεγάσεων είναι για το νέο δημοτικό συμβούλιο μια πρόκληση και εντός του 2018 θα είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε τις διαδικασίες για τη δημιουργία πάρκου, του οποίου το αρχικό κόστος υπολογίζεται ότι θα φθάσει το μισό εκατομμύριο ευρώ.

Έχουμε σχεδιάσει στην είσοδο του δήμου μας πάρκο που θα είναι για παιδιά με αναπηρίες.

Όλα τα πιο πάνω αλλά και άλλα, που βρίσκονται υπό μελέτη, είναι αποτέλεσμα της συλλογικής προσπάθειας που γίνεται από όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

3. Το βασικότερό μας πρόβλημα ως δήμος είναι η υποστελέχωση. Γι’ αυτό και θέσαμε ως πρώτιστό μας στόχο τη δημιουργία τριών ανώτερων θέσεων στο δήμο μας: Δημοτικού Μηχανικού, Δημοτικού Ταμία και Υγειονομικού Λειτουργού, θέσεις οι οποίες είναι απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία της υπηρεσίας του κάθε δήμου. Έχουμε πάρει διαβεβαιώσεις από τα αρμόδια τμήματα και υπηρεσίες ότι θα έχουμε την έγκρισή τους αρχές του νέου έτους και προς τούτο υπάρχει σχετική πρόνοια στον Προϋπολογισμό του 2018.

4. Το μήνυμα που θέλω να στείλω είναι πως οι υποσχέσεις μας γίνονται έργα. Τους διαβεβαιώνω πως η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής μέσα από την υλοποίηση έργων ανάπτυξης είναι βασικός μας στόχος. Τον πρώτο χρόνο της θητείας μας εκτιμούμε πως καταφέραμε να υλοποιήσουμε αρκετά και να τροχοδρομήσουμε περισσότερα έργα, τα οποία έχουν σχεδιαστεί και προετοιμαστεί για υλοποίησή τους κατά τον νέο χρόνο.

Μαρίνος Λάμπρου

Μια καινούρια αρχή για την Πέγεια

1. Ολοκληρώσαμε ένα χρόνο στη δημαρχία του Δήμου Πέγειας. Ως νέος δήμαρχος, οι πρώτοι μήνες για μένα ήταν πολύ δύσκολοι, καθότι είχα να αντιμετωπίσω πολλά ζητήματα και θέματα που χρειάζονταν άμεσα λύση. Δεν υπήρχαν ώριμα έργα για να μπορέσω να ζητήσω την υλοποίησή τους και αρκετά ζητήματα ήταν στάσιμα για πολλά χρόνια.

Έθεσα προτεραιότητες τόσο στην εσωτερική οργάνωση του δήμου όσο και στα εξωτερικά θέματα. Αξιολόγησα τα διάφορα ζητήματα που αντιμετώπιζε ο δήμος και με σωστό προγραμματισμό άρχισε η υλοποίησή τους. Ιδιαίτερα το θέμα καθαριότητας ήταν η άμεση προτεραιότητά μου. Πρέπει να σημειώσουμε ότι το ζήτημα της καθαριότητας δεν αφορά μόνο τους κύριους δρόμους αλλά και τις γειτονιές της Πέγειας.

2. Έργα τα οποία έχουν προγραμματισθεί και τροχοδρομηθεί με τα διάφορα κυβερνητικά τμήματα είναι ο παραλιακός πεζόδρομος, που αναμένεται να ξεκινήσει με την νέα χρόνια. Στόχος μας είναι ο παραλιακός πεζόδρομος να αποτελέσει ένα πραγματικό στολίδι για το δήμο μας, το οποίο να μπορούν ν’ απολαμβάνουν όλοι οι δημότες μας. Στα σχεδιαζόμενα έργα δεν περιλαμβάνεται μόνο ο πεζόδρομος, αλλά και ένα υπαίθριο γυμναστήριο, καθώς και διάφορα αθλητικά γήπεδα όπως μπάσκετ και τένις. Ταυτόχρονα θα δημιουργηθεί και ένα αμφιθέατρο για διάφορες εκδηλώσεις.

Ακόμα, η λεωφόρος Μιχαλάκη Κυπριανού αποτελεί τον κεντρικό οδικό άξονα, που αναμένεται επίσης να ξεκινήσει στο τέλος της νέας χρονιάς. Πρόκειται για την κύρια αρτηρία που συνδέει την είσοδο της Πέγειας μέχρι και την πλατεία. Για πολλά χρόνια συνέβαιναν στο δρόμο αυτό ατυχήματα και επιτέλους θα υλοποιηθεί το έργο.

Επίσης ο σχεδιασμός και ανάπλαση της κεντρικής πλατείας, με στόχο να αναδείξουμε και την παραδοσιακή «Βρύση των Πεγειώτισσων», είναι στις προτεραιότητές μας. Μέσω νέων αθλητικών εγκαταστάσεων έχουμε ως σκοπό την προώθηση του αθλητικού τουρισμού. Ήδη έχει ξεκινήσει η αναβάθμιση του δημοτικού σταδίου, ενώ δημιουργείται και νέο βοηθητικό γήπεδο ποδοσφαίρου. Ακόμα θα ξεκινήσει και η αναβάθμιση του μικρού γηπέδου φούτσαλ.

Προχωρούμε ακόμα με δημιουργία νέων στάσεων λεωφορείων για να εξυπηρετείται το κοινό σε όλη την Πέγεια.

Ξεκίνησε ακόμα ο σχεδιασμός του νέου Τοπικού Σχεδίου Πέγειας σε συνεργασία με το Τμήμα Πολεοδομίας, κάτι που θα επιλύσει πολλά προβλήματα σε ό,τι αφορά την επέκταση των πολεοδομικών ζωνών. Σημειώνεται ότι έχει από το 2005 να γίνει η όποια αλλαγή στις πολεοδομικές ζώνες στην Πέγεια.

3. Η Πέγεια έχει την παραλία του Κόλπου Κοραλίων που αποφέρει πολλά εισοδήματα, στην οποία, ωστόσο, ακόμα γίνονται προσπάθειες για αναβάθμισή της. Γίνεται προσπάθεια για δημιουργία νέας παραλίας στην περιοχή Ασκός, για αύξηση του τουριστικού προϊόντος.

Ακόμα, πρέπει να σημειώσουμε ότι η Πέγεια είναι από τους πιο μεγάλους σε έκταση δήμους και υπάρχει διάσπαρτη ανάπτυξη, γεγονός που δυσχεραίνει τη συνεχή καθαριότητα που είναι απαραίτητη. Παρόλ’ αυτά εμείς θα συνεχίσουμε να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες των δημοτών.

4. Μετά από 25 χρόνια δεν μπορώ να πω ότι είμαστε νέος δήμος, αλλά κάποια έργα ήταν στάσιμα εδώ και αρκετά χρόνια και με σωστό προγραμματισμό και συνεργασία με τα διάφορα κυβερνητικά τμήματα αρχίζει η υλοποίησή τους.

Το μήνυμα που θέλω να στείλω στους δημότες μου είναι ότι έχει γίνει μια καινούργια αρχή για το Δήμο Πέγειας με σκοπό το καλώς νοούμενο συμφέρον όλων των δημοτών και αυτό θα υπηρετώ πάντοτε. Στόχος μου η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy