Οι δημοσιογράφοι στην Τουρκία στο πλευρό της Cumhuriyet

Αντιδράσεις προκάλεσε η επιχείρηση κατά της εφημερίδας “Cumhuriyet” τόσο από δημοσιογράφους της ίδιας της εφημερίδας όσο και γενικότερα από τη δημοσιογραφική οικογένεια στην Τουρκία, αλλά και από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

“Η επιχείρηση εναντίον της “Cumhuriyet” χαροποιεί τις τρομοκρατικές οργανώσεις”, έλεγε χθες το βράδυ σε εκπομπή ο αρθρογράφος της εφημερίδας Εμρέ Κογκάρ, ενώ εκ μέρους της κυβέρνησης μόνο ο εκπρόσωπός της Νουμάν Κουρτουλμούς προέβη σε σχόλιο έπειτα από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

“Είναι μια έρευνα που ξεκίνησε εναντίον ενός νομικού προσώπου, της εφημερίδας “Cumuhuriyet” και είναι σε εξέλιξη μια νομική διαδικασία. Θα παρακολουθήσουμε όλοι μαζί αυτή τη διαδικασία. Δεν είναι δυνατόν να πούμε εμείς κάτι, δεν είναι σωστό”, αρκέστηκε τα πει ο κ. Κουρτουλμούς.

Ωστόσο, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς σχολίασε ότι η επιχείρηση στην “Cumhuriyet” έχει ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές, τονίζοντας ότι η εφημερίδα είναι η πιο παλιά κοσμική εφημερίδα της χώρας. Και οι ΗΠΑ δια του εκπροσώπου της κυβέρνησης εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις στην Τουρκία.

Ο αρθρογράφος της “Cumhuriyet” Εμρέ Κονγκάρ γράφει στη σημερινή έκδοση πως ενώ έγραφε χθες διερωτάτο εάν θα εκδοθεί σήμερα.

“Όχι αυτό δεν είναι δημοκρατία. Αυτό δεν είναι αγώνας ούτε κατά του κινήματος Γκιουλέν ούτε κατά του ΡΚΚ. Αυτό είναι πολιτικό πραξικόπημα εναντίον της δημοκρατίας”, σχολιάζει.

Οι αντιδράσεις από τον δημοσιογραφικό κόσμο της Τουρκίας είναι μεγάλες. Στη “Hurriyet” ο Ισμέτ Μπέρκαν γράφει σήμερα “μην μας κάνετε να γελάμε” και σχολιάζει ότι πρόκειται για κατηγορίες που σε κάνουν να χάνεις τα λογικά σου. “Αλλά εκείνοι που υποβάλλουν τις κατηγορίες δεν έχουν ανάγκη ούτε από λογική, ούτε από αποδείξεις. Δυστυχώς αυτή είναι η κατάσταση στη χώρα μας. Η “Cumhuriyet” μέχρι σήμερα έχει ξεπεράσει πολλές αντιξοότητες, θα το ξεπεράσει και αυτό. Το ίδιο ισχύει και για τη χώρα. Αλλά μέχρι τότε το τίμημα θα είναι μεγάλο και κάθε φορά είναι πιο μεγάλο. Κρίμα σε αυτή τη χώρα και τους ανθρώπους της”, σχολιάζει ο κ. Μπέρκαν.

Ο Αχμέτ Χακάν, επίσης, της “Hurriyet” γράφει ότι η επιχείρηση εναντίον της “Cumhuriyet” χθες ήταν σαν φάρμακο για το κίνημα Φετουλάχ Γκιουλέν και πως τώρα το σλόγκαν του κινήματος Γκιουλέν “το πραξικόπημα είναι δικαιολογία για να αποσιωπήσουν την αντιπολίτευση” εμφανίζεται πιο πειστικό.” Διερωτώμαι ποιους πρέπει τώρα να ευχαριστήσει το κίνημα Γκιουλέν γι αυτή την καλοσύνη; Είναι κωμικό, αλλά εγώ δεν μπορώ να γελάσω”, αναφέρει ο κ. Χακάν.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy