Οι δημότες θα πληρώσουν λάθη €0,5 εκ.

Ελαττωματικός αγωγός λυμάτων και ανυπόφορη δυσοσμία στο Γέρι

Ριζοσπαστικές λύσεις που είναι και δαπανηρές καλείται να πάρει το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λευκωσίας, για να επιλυθεί το χρόνιο πρόβλημα με την έντονη δυσοσμία που παρατηρείται στους κατοίκους Γερίου Λεωφόρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, λόγω σοβαρών προβλημάτων στον κεντρικό αγωγό λυμάτων.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, το ΣΑΛ έχει στα χέρια του πολυσέλιδη μελέτη που έγινε από εμπειρογνώμονα του ΕΤΕΚ και εντοπίζει σοβαρά προβλήματα στον αγωγό, όπως λανθασμένες κλίσεις και καθιζήσεις, γεγονός που προκαλεί τις οσμές και την ανυπόφορη κατάσταση, ιδιαίτερα τις καλοκαιρινές περιόδους.

Ο εμπειρογνώμονας του ΕΤΕΚ εντόπισε το πρόβλημα (πολύ μικρές κλίσεις και περιορισμένη παροχετευτικότητα ροής), αλλά δεν έδωσε κοστολογημένη και εφικτές λύσεις αντιμετώπισής του, κάτι που καλείται να πράξει στον επόμενο στάδιο το ΣΑΛ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η έκθεση πραγματογνωμοσύνης που ετοίμασε ο Πολιτικός Μηχανικός Παναγιώτης Κολιανδρής εκ μέρους του ΕΤΕΚ για λογαριασμό του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λευκωσίας, βρίσκεται στα χέρια των μελών του ΣΑΛ, τα οποία καλούνται σύντομα να πάρουν αποφάσεις για επίλυση του προβλήματος, το οποίο ταλαιπωρεί το Δήμο Γερίου εδώ και μία δεκαετία, από τότε που ο Δήμος Γερίου συνδέθηκε με το Αποχετευτικό Σύστημα της Μείζονος Λευκωσίας το 2010.

Μέχρι σήμερα είχαν δοθεί πολλές υποσχέσεις προς τον Δήμο Γερίου, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα. Οι τεχνικοί του ΣΑΛ φαίνεται να εισηγούνται ριζική λύση που είναι το ενδεχόμενο κατασκευής παρακαμπτηρίου αγωγού, το κόστος του οποίου ωστόσο πιθανόν να ξεπεράσει το €0,5 εκ.

Πρόκειται για τεράστια χρηματικά ποσά τα οποία θα κληθεί να καταβάλει ο φορολογούμενος που πληρώνει για υπηρεσίες αποχέτευσης τη στιγμή που πρόκειται σχετικά για ένα καινούργιο αγωγό, ο οποίος φαίνεται ότι δεν σχεδιάστηκε και δεν κατασκευάστηκε κατάλληλα και παραλήφθηκε από τους Συμβούλους Μηχανικούς. Υπάρχουν σοβαρές ευθύνες, οι οποίες σύμφωνα με τις πληροφορίες μας αναμένεται να αναζητηθούν από τους Συμβούλους Μηχανικούς.

Ο αναπληρωτής διευθυντής του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λευκωσίας Σάββας Χατζηνεοκλέους δήλωσε στη «Χαραυγή» ότι υπάρχει προγραμματισμένη συνεδρία για τις 14 Μαΐου του ΣΑΛ και για το σκοπό αυτό θα ετοιμαστούν συγκεκριμένες εισηγήσεις και θα ληφθούν αποφάσεις.

Στο μεταξύ ο Δήμος Γερίου επαναφέρει συνεχώς και ζητά άμεση λύση στο πρόβλημα. Μάλιστα φαίνεται να είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις στον τέως Δήμαρχο κ. Αργύρη Αργυρού από τον πρόεδρο του Δ.Σ. του ΣΑΛ, κ. Κ. Γιωρκάτζη, για τάχιστη εξέταση της υπόθεσης. Μιλώντας στη «Χ» ο νυν δήμαρχος Νεόφυτος Παπαλαζάρου γνωστοποίησε ότι θα συγκληθεί πανδημοτική συγκέντρωση, μετά τις αποφάσεις που θα πάρει το ΣΑΛ, για να παρευρεθούν και να δώσουν εξηγήσεις οι εμπλεκόμενοι φορείς.

Ο κ. Παπαλαζάρου επισημαίνει ότι υπάρχει ανυπόφορη δυσοσμία ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες σε σημείο που οι κάτοικοι αναγκάζονται να φεύγουν από τα σπίτια τους. Σημείωσε ότι τα παράπονα ξεκίνησαν από την πρώτη χρονιά λειτουργίας του αγωγού.

Η τοποθέτηση του δημάρχου Γερίου δημιουργεί εύλογα ερωτήματα ως προς τους λόγους για τους οποίους δεν υπήρξε οποιαδήποτε αξιολόγηση της κατάστασης και θεραπεία εδώ και οκτώ χρόνια.

Κώστας Α. Κωνσταντίνου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy