Η ΕΔΟΝ εκτός από συναυλίες παράγει και πολιτισμό

Της Αφροδίτης Κατσή*

Αφορμή για να γραφτεί αυτό το άρθρο, αποτέλεσε μια συζήτηση για το αν η ΕΔΟΝ παράγει πολιτισμό, ή αν μένει απλώς στη διοργάνωση συναυλιών με καταξιωμένους καλλιτέχνες. Κι επειδή αυτή η άποψη έχει τόση σχέση με την πραγματικότητα, όση έχουν και οι εθνικιστές με τον αγώνα για επανένωση του τόπου μας, αξίζει πιστεύω να γίνει έστω μια συνοπτική αναφορά στη συνεισφορά και τη δράση της ΕΔΟΝ στο στίβο του Πολιτισμού σήμερα. Του Πολιτισμού που γεννιέται απ’ το λαό και τις ανάγκες του για να υπερασπιστεί πανανθρώπινες αξίες και να διεκδικήσει την Πρόοδο.

Πρώτη αναφορά πρέπει να γίνει στο Παγκύπριο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών, για το οποίο όποιος πιστεύει πως είναι απλά κάποιες συναυλίες, είτε δεν έχει πατήσει ποτέ το πόδι του, είτε μπαίνοντας έτρεξε κατευθείαν στην κεντρική σκηνή με κλειστά αυτιά και μάτια. Θέατρο, σάτιρα, μουσική από νεανικά συγκροτήματα, παραδοσιακοί χοροί, λαϊκή γωνιά, διεθνούπολη, ανοιχτές συζητήσεις για τον Πολιτισμό είναι μόνο μερικά από όσα λαμβάνουν χώρα και που μπορεί κάποιος να βρει με μια μικρή έρευνα.

Πρέπει να γίνει όμως και μια αναφορά στην πολιτιστική δράση της ΕΔΟΝ και πέραν από το Φεστιβάλ, που είναι καθημερινή και έχει να κάνει με τη δράση του κάθε κυττάρου της ΕΔΟΝ, σε τοπικό, επαρχιακό και κεντρικό επίπεδο:

  • Έκδοση και επανεκδόσεις συλλογών ποιημάτων Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων ποιητών.
  • Διαγωνισμοί ποίησης και μετέπειτα έκδοση των ποιημάτων Κυπρίων νέων.
  • Θεατρικές παραστάσεις σε όλες τις πόλεις, από μαθητές, φοιτητές, νέους εργαζόμενους και άνεργους, οι οποίες περιοδεύουν σε χωριά και περιφέρειες σε όλη την Κύπρο.
  • Αφιερώματα από Τ.Ο της ΕΔΟΝ σε ποιητές, μουσικοσυνθέτες και άλλα ιστορικά πρόσωπα που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στα παγκόσμια δρώμενα του Πολιτισμού.
  • Κοινά αφιερώματα με την ΚΝΕ στους ποιητές της εργατιάς Κώστα Βάρναλη και Θοδόση Πιερίδη και στους συνθέτες Χρήστο Λεοντή και Μάριο Τόκα, στην Αθήνα.
  • Μεγάλη μουσικοθεατρική παράσταση για τα 70χρονα της ΑΟΝ – ΕΔΟΝ με τεράστια συμβολή μελών και φίλων στη συγγραφή κειμένων, στη μουσική επένδυση και στο θέατρο.
  • Βήμα έκφρασης σε νέους μουσικούς, τραγουδιστές και τραγουδοποιούς για να παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε επαρχιακές μπουάτ και σε συναυλίες μαθητικών ή φοιτητικών συγκροτημάτων και στο ΠΦΝΦ.
  • Μπουάτ και πολιτιστικές εκδηλώσεις που επιμένουν – και σωστά επιμένουν – να διοργανώνουν σε εβδομαδιαία βάση Τ.Ο της ΕΔΟΝ – και εκτός συνόρων Κύπρου – σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Γιάννενα, Πάτρα και αλλού.
  • Χορευτικά και μουσικά σχήματα Τοπικών Οργανώσεων.
  • Μπροσούρες και έντυπα αφιερωμένα στο μεγαλειώδες έργο δημιουργών για ενημέρωση και μόρφωση μελών και φίλων.
  • Μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις εφ’ όλης της ύλης  (μουσική, χορό, ποίηση, σάτιρα, θέατρο, αφήγηση κειμένων κ.α.), που συγγράφουν, σκηνοθετούν και διοργανώνουν τα ίδια τα στελέχη της ΕΔΟΝ.
  • Ενθάρρυνση της νεανικής δημιουργίας με μελοποίηση ποιημάτων, ενορχηστρώσεις, διαγωνισμούς φωτογραφίας και εκθέσεις.
  • Διατήρηση πολιτιστικών γραφείων σε τοπικό, επαρχιακό και κεντρικό επίπεδο.
  • Δεντροφυτεύσεις, εκστρατείες για αναδάσωση πληγεισών περιοχών, εκθέσεις, στήριξη του υγιούς αθλητισμού και πολλά άλλα.

Όλα τα πιο πάνω αποτελούν απλώς μια συνοπτική παρουσίαση της αέναης προσπάθειας της ΕΔΟΝ για παραγωγή και στήριξη του Πολιτισμού.

Η μεζούρα για εμάς μετρούσε πάντοτε το μπόι των Τεχνών και των Γραμμάτων ως όπλα αντίστασης και συμμάχους στους αγώνες και όχι ως μέσα κερδοσκοπίας, αποχαύνωσης και αυτοπροβολής. Η ΕΔΟΝ, λοιπόν, θα συνεχίσει την ανάπτυξη αυτού του πολιτιστικού κινήματος, έχοντας ως οδηγό τους πρωτοπόρους της δεκαετίας του ’40 κι ως ταξιδευτή την ιστορική αποστολή του Πολιτισμού για τη διαμόρφωση μιας κοινωνίας ανώτερης.

*Μέλος Κεντρικού Συμβουλίου ΕΔΟΝ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy