Η ΕΔΟΝ για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

“Ως ΕΔΟΝ θεωρούμε ότι τα βιβλία είναι το μέσο διάδοσης της γνώσης και της ανάπτυξης του εσωτερικού κόσμου του καθενός ξεχωριστά”, αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η ΕΔΟΝ με αφορμή την παγκόσμια ημέρα βιβλίου.

Αυτούσια η ανακοίνωση

Η UNESCO έχει καθιερώσει την 23η Απριλίου ως την παγκόσμια ημέρα βιβλίου. Η ημέρα αυτή έχει σκοπό να μας υπενθυμίζει τη σημασία των βιβλίων, αλλά και της συνεχούς ενημέρωσης και πληροφόρησης, ως μερικά από τα οφέλη που μπορούν να μας προσφέρουν.
 
Ως ΕΔΟΝ θεωρούμε ότι τα βιβλία είναι το μέσο διάδοσης της γνώσης και της ανάπτυξης του εσωτερικού κόσμου του καθενός ξεχωριστά.
 
Εν καιρώ 2018, όπου η τεχνολογία κατακλύζει τις ζωές μας, τα βιβλία έχουν αντικατασταθεί σε αρκετό βαθμό από το διαδίκτυο και τα e-books. Αξίζει να αναφερθεί το γεγονός ότι τα παλαιότερα χρόνια, πρόσβαση σε βιβλία είχαν μόνο οι λίγοι και πιο προνομιούχοι. Με την πάροδο του χρόνου, τα βιβλία – έντυπα και ηλεκτρονικά – αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας, όχι όμως για όλους. Λόγω της φτώχειας και των πολέμων, ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων στερείται την πρόσβαση σε βιβλία.
 
Μέσω των βιβλίων, οι άνθρωποι ενημερώνονται, αναπτύσσουν την κριτική τους σκέψη, μαθαίνουν και είναι επίσης ένας εναλλακτικός τρόπος ψυχαγωγίας. Όμως, δεν αποτελούν όλα τα βιβλία αξιόπιστες και σωστές πηγές, γι’ αυτό και ο αναγνώστης πρέπει να είναι σε θέση να αναγνωρίσει και να κρίνει τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία ενός βιβλίου χωρίς να γίνεται υποχείριο και να παραλαπλανείται. Στις μέρες μας, όπου όχι μόνο οι νέοι αλλά γενικότερα η κοινωνία προτιμά να κλείνει τα αυτιά στο τι συμβαίνει γύρω της πιστεύοντας ότι παραμένει ανεπηρέαστη, τα βιβλία παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αφύπνιση του κοινού και την παρακίνηση να αντισταθεί σε όσα τον πιέζουν να παραμείνει στον καναπέ της αδράνειας και του συμβιβασμού.
 
Ως ΕΔΟΝ, πιστεύουμε ότι τα βιβλία αποτελούν δικαίωμα των λαών και ότι αποτελούν το μέσο με το οποίο ο ανθρώπινος νους μαθαίνει, αναπτύσσεται, αφυπνίζεται και ξεσηκώνεται.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy