Η ΕΕ απέρριψε την προσφυγή Σλοβακίας και Ουγγαρίας κατά της υποχρέωσης υποδοχής προσφύγων

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας κατά της υποχρέωσής τους να φιλοξενήσουν πρόσφυγες στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων που επιβάλλει ποσοστώσεις στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το ζήτημα παραμένει σε τέλμα τα τελευταία δύο χρόνια και δίχασε την ΕΕ την ώρα που τα κράτη μέλη της καλούνται να διαχειριστούν το ζήτημα του Brexit, να αντιμετωπίσουν απειλές για την ασφάλειά τους και να ανταποκριθούν σε διεθνείς προκλήσεις.

Η ΕΕ έχει υποδεχθεί πάνω από 1,7 εκατ. πρόσφυγες και μετανάστες από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική από το 2014. Όμως μετά τις μαζικές προσφυγικές ροές του 2015, ο αριθμός των αφίξεων μειώνεται σταθερά κατόπιν της συμφωνίας του 2016 που έκλεισε την οδό από την Τουρκία στην Ελλάδα και τις πρωτοβουλίες της ΕΕ για να μειωθούν οι αφίξεις στην Ιταλία μεταναστών που αναχωρούν από τη Λιβύη.

Ακόμη και οι προσφεύγουσες χώρες per;imenan ότι θα χάσουν στο δικαστήριο, μετά την αρχική εισήγηση του Ιουλίου. Ένας σλοβάκος διπλωμάτης σημείωσε ότι αναμένει να «επαναληφθούν» όσα είχαν ειπωθεί τον Ιούλιο και πρόσθεσε: «Θα αντιδράσουμε κάνοντας σαφές ότι σεβόμαστε την απόφαση του δικαστηρίου. Θα πούμε επίσης ότι συνεχίζουμε να θεωρούμε πως δεν είναι αυτός ο τρόπος να λυθεί το πρόβλημα, αλλά θα προχωρήσουμε στη μετεγκατάσταση».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy