Η ΕΕ να παρέμβει για να αποτραπεί ο πυρηνικός σταθμός στο Άκκιουγιου

Και δεύτερο σταθμό σχεδιάζει η Τουρκία στη Σινώπη

Η κυβέρνηση να καλέσει την ΕΕ να παρέμβει άμεσα για να αποτραπεί η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Άκκιουγιου, διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο την ασφάλεια εκατομμυρίων πολιτών της, αφού μεγάλος αριθμός χωρών της ΕΕ γειτνιάζουν με τη συγκεκριμένη περιοχή, ζητά ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Κύπρου.

Την ίδια ώρα χθες ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε από το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν ότι η χώρα του σκοπεύει να προχωρήσει στην κατασκευή και δεύτερου πυρηνικού εργοστασίου, αυτή τη φορά σε συνεργασία με την Ιαπωνία.

«Η Τουρκία είναι ενάντια στα πυρηνικά όπλα, όχι όμως και ενάντια στην πυρηνική ενέργεια», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλώντας σε δημοσιογράφους, ενώ σημείωσε ότι το δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Τουρκίας θα κατασκευαστεί στην επαρχία της Σινώπης. Είπε ακόμη ότι «τα πυρηνικά εργοστάσια βρίσκονται παντού στον κόσμο. Κάποιοι δεν γνωρίζουν τη διαφορά μεταξύ πυρηνικού εργοστασίου και πυρηνικού όπλου».
Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες Πούτιν και Ερντογάν εγκαινίασαν την έναρξη της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού στο Άκκιουγιου, το οποίο θα τεθεί σε λειτουργία το 2023. Πρόκειται μάλιστα για μια επένδυση που θα ξεπεράσει τα 20 δισ. δολάρια.

Ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Κύπρου «ενώνει τη φωνή του με τους υπόλοιπους φορείς που εναντιώνονται στην κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στην περιοχή Άκκιουγιου». Η χωροθέτηση των πυρηνικών αντιδραστήρων σε μια περιοχή με έντονη σεισμική δραστηριότητα κάνει ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη άμεσης παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ακύρωση της κατασκευής του πυρηνικού εργοστασίου στην περιοχή Άκκιουγιου στην Τουρκία, σημειώνει.

Ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών κάνει, τέλος, αναφορά στη θέση της Επιτρόπου Περιβάλλοντος Ιωάννας Παναγιώτου, σύμφωνα με την οποία «το άρθρο 17 της Σύμβασης για την πυρηνική ασφάλεια της ΙΑΕΑ δίνει στην Κύπρο, αλλά και σε άλλες γειτονικές χώρες, το δικαίωμα παρέμβασης στη χωροθέτηση και λειτουργία του Άκκιουγιου, κάτι που ενισχύεται από τα πρόσφατα αποτελέσματα της έρευνας του Max Planck/ Ινστιτούτο Κύπρου».

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy