Η ΕΕ στέλνει έκτακτη βοήθεια €300.000 στη Σιέρρα Λεόνε

φωτο αρχείου

Ένα αρχικό ποσό επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους 300.000 ευρώ για τις πιο ευάλωτες οικογένειες που επλήγησαν από τις θανατηφόρες κατολισθήσεις και τις πλημμύρες στη Σιέρρα Λεόνε, ενέκρινε και αποστέλλει σήμερα η Κομισιόν.

Οι πλημμύρες προκάλεσαν εκατοντάδες θύματα, εκτόπισαν περίπου 1100 νοικοκυριά και η ΕΕ προς αυτόν το σκοπό έχει ενεργοποιήσει το σύστημα χαρτογράφησης έκτακτης ανάγκης του Copernicus, προκειμένου να παράσχει χάρτες αξιολόγησης ζημιών για να βοηθήσει με τις προσπάθειες ανακούφισης και ένας εμπειρογνώμονας ανθρωπιστικής βοήθειας της Επιτροπής βρίσκεται στο δρόμο για την εκτίμηση των επιτόπιων αναγκών.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης δήλωσε σχετικά πως η ΕΕ στέκεται σε πλήρη αλληλεγγύη προς τη Σιέρρα Λεόνε κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου. “Η καρδιά μου βρίσκεται με το λαό της Σιέρρα Λεόνε, μια χώρα που επισκέφθηκα όταν βρέθηκε στο επίκεντρο του ξεσπάσματος του έμπολα”, αναφέρει. 

Η νέα χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης θα βοηθήσει στην παροχή βασικών προμηθειών, νερού, εγκαταστάσεων αποχέτευσης, επισιτιστική βοήθεια, βασικό καταφύγιο και προστασία.

Η συνολική συνδρομή της ΕΕ στη Σιέρρα Λεόνε ανέρχεται σε 376 εκατ. ευρώ σε μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή στήριξη από το 2014-2020. Η ΕΕ, μαζί με τα κράτη μέλη, βρισκόταν επίσης στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών υποστήριξης της χώρας κατά τη διάρκεια της επιδημίας έμπολα. Συνολικά, χορηγήθηκε βοήθεια ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2014-2016 στις τρεις χώρες που επλήγησαν από την κρίση, συμπεριλαμβανομένης της Σιέρρα Λεόνε.

Οι έντονες βροχοπτώσεις στις 14 Αυγούστου οδήγησαν σε σημαντικές πλημμύρες και κατακρημνίσεις στα νότια (Regent) και νοτιοδυτικά (Lumley και Juba / Kaningo) προάστια της πρωτεύουσας Freetown.

Από τις 16 Αυγούστου, 600 άτομα αγνοούνται. Τουλάχιστον 400 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μετά από την κατάρρευση ενός λόφου στην περιοχή Regent. Τρεις άλλες κοινότητες έχουν πλημμυρίσει, Lumley (δυτικά του Freetown), Kissy Brook και Dworzak Farm.

Το Γραφείο Εθνικής Ασφάλειας της Σιέρα Λεόνε (ONS) εκτιμά ότι περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι έχουν χάσει τα σπίτια τους.

Οι έντονες βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες συνεχίζουν, παρεμποδίζοντας την πρόσβαση στις πληγείσες περιοχές. Η αξιολόγηση της κατάστασης συνεχίζεται, με τις ομάδες διάσωσης να μην είναι επαρκώς εξοπλισμένες και να αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy