Η ΕΕ τα καταφέρνει… στα περιβαλλοντικά

Μια νέα έκθεση που δημοσιεύτηκε σήμερα δείχνει ότι η συντονισμένη περιβαλλοντική πολιτική της ΕΕ έχει αποφέρει σημαντικά οφέλη για τους πολίτες κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι Ευρωπαίοι απολαμβάνουν καθαρότερο αέρα και καθαρότερα ύδατα, στέλνουν λιγότερα απόβλητα στους χώρους υγειονομικής ταφής και ανακυκλώνουν περισσότερο ενώ, παράλληλα, οι περιβαλλοντικές πολιτικές προωθούν την απασχόληση και την ανάπτυξη. Αλλά η έκθεση προειδοποιεί ότι ο μακροπρόθεσμος στόχος της Ευρώπης για «ευημερία εντός των ορίων του πλανήτη μας» — στόχος του γενικού προγράμματος δράσης της Ένωσης για το περιβάλλον (7ο ΠΔΠ)— δεν μπορεί να επιτευχθεί με το ισχύον επίπεδο φιλοδοξιών της πολιτικής περιβάλλοντος και των σχετικών πολιτικών.

Η έκθεση «Η κατάσταση και οι προοπτικές για το περιβάλλον της Ευρώπης 2015» (SOER 2015), που εκπονήθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος είναι μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση του περιβάλλοντος στην Ευρώπη που περιλαμβάνει δεδομένα από το παγκόσμιο, το περιφερειακό και το εθνικό επίπεδο, καθώς και συγκρίσεις μεταξύ των χωρών.

Εξετάζει επίσης τα επόμενα πέντε χρόνια και τη μετέπειτα περίοδο και στέλνει σαφή προειδοποίηση σχετικά με τους κινδύνους υποβάθμισης του περιβάλλοντος, η οποία, με τη σειρά, της επηρεάζει την ανθρώπινη ευζωία και την ευημερία.

Η ανάλυση κάνει έκκληση για πιο ολοκληρωμένη χάραξη πολιτικής — στην οποία η Επιτροπή ανταποκρίνεται σε μια σειρά περιβαλλοντικών πρωτοβουλιών για το 2015, συμπεριλαμβανομένης μιας νέας, ευρύτερης δέσμης για την κυκλική οικονομία, μιας επανεξέτασης της στρατηγικής της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα, ενός σχεδίου δράσης για τη διακυβέρνηση των ωκεανών και μιας τροποποιημένης δέσμης μέτρων για την ποιότητα του αέρα.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το περιβάλλον, την αλιεία και τις θαλάσσιες υποθέσεις, Karmenu Vella, σε δηλώσεις του χαρακτήρισε την έκθεση για την κατάσταση του περιβάλλοντος για το 2015, ως τη «γραμμή εκκίνησης» της θητείας του.

Η έκθεση, είπε, δείχνει σαφώς ότι οι περιβαλλοντικές πολιτικές της ΕΕ αποδίδουν καρπούς. Οι περιβαλλοντικές πολιτικές συμβάλλουν επίσης στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Η θεαματική ανάπτυξη της πράσινης οικονομίας, ακόμη και κατά τα χειρότερα έτη της οικονομικής ύφεσης, αποτελεί καλό οιωνό για την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης.

Προτεραιότητα, είπε, αποτελούν οι καινοτόμες επενδύσεις για την διασφάλιση της ευημερίας και της ποιότητας ζωής. Η μακροπρόθεσμη επένδυση που κάνουμε σήμερα μπορεί να εξασφαλίσει ότι το 2050 θα ζούμε καλά και εντός των ορίων του πλανήτη».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy