Οι εγκλωβισμένοι μάς εμπνέουν

Της Αθηνάς Ζάουρα*

Πέρασαν 42 χρόνια από τότε. Και οι ζωντανοί ήρωες της Καρπασίας «φεύγουν» χωρίς την πολυπόθητη δικαίωσή τους. «Φεύγουν» αλλά οι θυσίες τους, η αυταπάρνηση προς την ίδιά τους τη ζωή για την πατρίδα, παραμένει φάρος αγώνα. Πέρασαν 42 χρόνια και όσοι έχουν απομείνει επιμένουν και αναμένουν καρτερικά την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας, την ελεύθερη επιστροφή των παιδιών και εγγονών τους στα σπίτια και τη γη την ποτισμένη με αίμα και ιδρώτα των ιδίων και των προγόνων τους.

Δεν λύγισαν. Επιμένουν στη συνειδητή απόφασή τους να παραμείνουν με κάθε κόστος στην Καρπασία και να συμβάλουν ως όπλο στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας, στην προοπτική της λύσης και επανένωσης της πατρίδας μας και στην αποτροπή των σχεδίων της Τουρκίας για εθνικό ξεκαθάρισμα θέτοντας έτσι τα τετελεσμένα για διχοτόμηση.

Ως πότε λοιπόν;

Η κάθε πολιτική δύναμη οφείλει να αναλάβει την ευθύνη της. Οπως και ο κάθε ψηφοφόρος. Ενόψει και των βουλευτικών εκλογών ο κάθε ένας από εμάς οφείλει να κρίνει, να αξιολογήσει αντικειμενικά και να δώσει δύναμη με την τίμια ψήφο του στην υπευθυνότητα και την προοπτική.

Οφείλει να θυμηθεί τη μετάλλαξη του ΔΗΣΥ το 1993 για να εξασφαλίσει στήριξη στις προεδρικές εκλογές. Οφείλει να θυμηθεί την ίδια και χειρότερη συμπεριφορά του το 2013 για να κερδίσει και πάλι τις προεδρικές εκλογές, αδιαφορώντας για τις συνέπειες στη διαχείριση του Κυπριακού. Με πόσο μένος καταδίκαζε τις συγκλίσεις Χριστόφια –Ταλάτ, για να τις υιοθετήσει μετά την εκλογή του, όταν χάσαμε πολύτιμα χρόνια αλλά και την αξιοπιστία της δικής μας πλευράς.

Οφείλει να αναλογιστεί με πόσο πάθος οι άλλες πολιτικές δυνάμεις υψώνουν τα λάβαρα της «πατριωτικής» συνθηματολογίας που θυμίζει εποχές του 1974. Πόσο ανταγωνίζονται ποια θα υψώσει πιο ψηλά τη σημαία κατά της διαχρονικής θέσης της πλευράς μας, για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Του οδυνηρού αυτού συμβιβασμού, αλλά της μόνης εφικτής λύσης για αποτροπή της διχοτόμησης και της αναγνώρισης του ψευδοκράτους. Της μόνης εφικτής λύσης για να υπάρχει ζωντανή η ελπίδα της απελευθέρωσης, της επιστροφής των προσφύγων μας, της δικαίωσης των εγκλωβισμένων μας, της επανένωσης της πατρίδας μας.

Ο κυπριακός λαός γνωρίζει ότι τα μαξιμαλιστικά συνθήματα θα μας οδηγήσουν σε ανάλογο μαξιμαλιστικό ξεπούλημα της πατρίδας μας, ουσιαστικά διευκολύνουν τα σχέδια της Τουρκίας, και αν επικρατήσουν οι συνέπειες θα είναι απρόβλεπτα ασήκωτες.

Σήμερα υπάρχει μια σοβαρή συγκυρία για λύση. Οφείλουμε να την αξιοποιήσουμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Για λύση που να σέβεται τις ανησυχίες και τις προσδοκίες και των δύο πλευρών. Με τερματισμό της κατοχής, αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων, επιστροφή των προσφύγων μας. Λύση χωρίς την παρουσία ξένων στρατευμάτων, χωρίς εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα ξένων χωρών. Λύση που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα ολόκληρου του λαού μας σε μια ομόσπονδη, ανεξάρτητη και κυρίαρχη πατρίδα.

Το ΑΚΕΛ απέδειξε τη σοβαρότητα, την υπευθυνότητα και την προσήλωσή του στη σωστή λύση του Κυπριακού. Το ΑΚΕΛ ήταν και είναι πρωταγωνιστική δύναμη για τη στήριξη των εγκλωβισμένων μας, εντός και εκτός Βουλής. Ακολουθεί με συνέπεια την υπεύθυνη πολιτική που ομόφωνα αποφάσισε το Εθνικό Συμβούλιο και οδήγησε στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, τις Συμφωνίες Κορυφής και τις συγκλίσεις Χριστόφια – Ταλάτ, που θωρακίζουν την πλευρά μας. Το απέδειξε ακόμα και στην έδρα του προβλήματος, την Αγκυρα, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Γ.Γ του ΑΚΕΛ, Αντρου Κυπριανού, ο οποίος υπογραμμίζοντας με σαφήνεια τις θέσεις της πλευράς μας και αξιοποιώντας τις θυσίες των εγκλωβισμένων μας, τόνισε την απαίτηση του ΑΚΕΛ η Καρπασία να μην βρίσκεται υπό τ/κ διοίκηση, υποδεικνύοντας ότι με την επιστροφή της Καρπασίας, με την αύξηση του αριθμού που θα επιστρέψουν υπό ε/κ διοίκηση, διευκολύνεται η λύση και η οικονομική της βιωσιμότητα, ενώ ταυτόχρονα επιτυγχάνεται πιο δίκαιη κατανομή των ακτών.

Η 22α του Μάη λοιπόν, είναι μέρα ευθύνης. Είναι η μέρα που ο κάθε ένας πρέπει να αναλογιστεί το μερίδιο της ευθύνης του προς την πατρίδα του, για απελευθέρωση και επανένωση. Για δικαίωση. Για ειρήνη και ευημερία. Για καλύτερες μέρες. Στις 22 του Μάη πρέπει να στηρίξουμε την υπεύθυνη φωνή, τη φωνή που δημιουργεί προοπτική και μέλλον στον καθένα από μας, στο λαό μας, στον τόπο μας. Το ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις.

*Υποψήφια βουλευτής ΑΚΕΛ Αμμοχώστου, μέλος Γραφείου Διεθνών Σχέσεων Κ.Ε. ΑΚΕΛ, εγγονή εγκλωβισμένων

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy