“Η ε/κ να αποδείξουν ότι είναι έτοιμη να μοιραστούν εξουσία και ΦΑ”

Η ε/κ ηγεσία πρέπει να αποδείξει πρώτα ότι είναι έτοιμη να μοιραστεί την εξουσία και τον φυσικό πλούτο με τους Τ/Κ, διαφορετικά δεν έχει νόημα να ξεκινήσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις, δήλωσε ο ‘υπεξ’ Κουτρέτ Οζερσάι. Όπως είπε αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει προοπτική για να μπορέσουν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Σε συνέντευξή του στο Ανατολού, ο Κουτρέτ Οζερσάι ανέφερε ότι από την μια ενώ η ε/κ πλευρά λέει στους Τ/Κ ‘είσαι ιδιοκτήτης των πηγών αυτών’ από την άλλη παραβλέπει την βούλησή τους. Όπως είπε η ‘τδβκ’ είναι σε διαβουλεύσεις με την Τουρκία, κάνουν κινήσεις από κοινού και δεν θα επιτρέψουν στην Ε/κ πλευρά να εκμεταλλευτεί μονομερώς τις πηγές της Ανατολικής Μεσογείου. 

“Πρέπει να μας αποδείξουν ότι είναι έτοιμοι να διαμοιραστούν την εξουσία. Πρέπει να μας δείξουν και ότι είναι έτοιμοι να μοιραστούν τον φυσικό πλούτο. Είναι έτοιμη η ε/κ πλευρά να μοιραστεί τον πλούτο, την ευημερία με τους Τ/Κ ή όχι; Στην πραγματικότητα αυτή είναι μια καλή εξέταση για να το διακριβώσουμε. Η τ/κ πλευρά και η Τουρκία σε πλήρη διαβούλευση και συνεννόηση προτίμησε τον δρόμο της διπλωματίας όχι για να αυξήσει την ένταση αλλά αντίθετα για να την μειώσει”, ανέφερε.

Για τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ο Κουτρέτ Οζερσάι είπε ότι δεν θα οδηγήσει πουθενά τη διαδικασία η λογική του ‘ας γίνουν με κάποιο τρόπο οι διαπραγματεύσεις και όπως να ναι”. “Αυτός ο φαύλος κύκλος θα συνεχιστεί. Εμείς θέλουμε να θέσουμε ως στόχο όχι τις διαπραγματεύσεις αλλά το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων”, είπε ο Κουτρέτ Οζερσάι προσθέτοντας πως “αν θέλουμε να έχουμε αποτέλεσμα στην επόμενη περίοδο στις διαπραγματεύσεις και αν θέλουμε να υπάρξει μια αμοιβαία λύση πρέπει να υπάρξει αλλαγή νοοτροπίας”. “Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει προοπτική για να μπορέσουν να υπάρξουν διαπραγματεύσεις με την ε/κ πλευρά”, είπε.

Ο Κουτρέτ Οζερσάι είπε ότι η στάση της τ/κ πλευράς είναι καθαρή στο θέμα των διαπραγματεύσεων. “Τί είναι αυτό που πρέπει να γίνει; Πρέπει πρώτα να γίνουν βήματα που δείχνουν αλλαγή αυτής της νοοτροπίας. Η ε/κ ηγεσία πρέπει να δείξει πρώτα ότι είναι έτοιμη να μοιραστεί μαζί μας την εξουσία και τον φυσικό πλούτο. Αν δεν γίνει αυτό δεν έχει νόημα να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Γι αυτό και ο Τ/Κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δεν έχει διορίσει διαπραγματευτή”, ανέφερε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy