Η Ένωση Λογοτεχνών Κύπρου για τον Θεοκλή Κουγιάλη

Η Ένωση Λογοτεχνών Κύπρου για τον Θεοκλή Κουγιάλη

Η Ένωση Λογοτεχνών Κύπρου πενθεί σήμερα, ημέρα της εκδημίας του ιδρυτικού μέλους της και πρώην προέδρου της, του σημαντικού ποιητή Θεοκλή Κουγιάλη, που μαζί με μια ομάδα λογοτεχνών πρωτοστάτησε στη σύσταση και θεμελίωση της Ε.Λ.Κ., το 1978. Ο Θ. Κουγιάλης διετέλεσε πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου κατά την περίοδο 1986-1991 και τιμήθηκε για την προσφορά του από την Ε.Λ.Κ. με τον τίτλο του επίτιμου μέλους και με το Βραβείο Γιώργου Φιλίππου Πιερίδη (2012), την ύψιστη τιμητική διάκριση που απονέμεται από την Ένωση Λογοτεχνών Κύπρου, για τη συνολική προσφορά του στην κυπριακή λογοτεχνία.

Ο Θεοκλής Κουγιάλης, μια ξεχωριστή μορφή της κυπριακής ποίησης της γενιάς του 1960, τιμήθηκε δύο φορές με Κρατικό Βραβείο Ποίησης (1971 και 1981) και καθιερώθηκε ως ένας από τους πιο σημαντικούς ποιητές μας, για τη συχνά αλληγορική και παραβολική γραφή του, την ειρωνική και σατιρική, μέσω του μύθου και της ιστορίας, πραγμάτευση πολιτικών, κοινωνικών, φιλοσοφικών και υπαρξιακών θεμάτων. Παρόμοια είναι η θεματική και το ύφος στο θεατρικό του έργο Η πολυκατοικία και στο μυθιστόρημά του Η φωνή εντός.

Ως πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου, και παράλληλα ως παιδαγωγός, έδωσε έμφαση στην εισαγωγή της διδασκαλίας της κυπριακής λογοτεχνίας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και πέτυχε, μαζί με τους συνεργάτες του, σημαντικά αποτελέσματα σε αυτό τον τομέα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Λ.Κ. εκφράζει τα συλλυπητήριά του στους οικείους του εκλιπόντος ποιητή. Στην προσεχή του συνεδρία θα καθοριστούν οι τρόποι με τους οποίους η Ένωση Λογοτεχνών Κύπρου θα αποδώσει την αρμόζουσα τιμή στο εκλεκτό μέλος της, Θεοκλή Κουγιάλη.

Ο τελευταίος λόγος στον ποιητή:

«Θέλω κι εγώ να κρατηθώ, Δευτερά μου, μέσα στη μνήμη σου.

Θέλω να με θυμάσαι όχι σαν μια χειμερική εικόνα από φευγαλέο παραμύθι αλλά σαν το μπουμπούκιασμα της ροδιάς»

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy