Η ένταξη στην ΕΕ η καλύτερη εγγύηση για λύση του Κυπριακού, δηλώνει ο Πρέσβης της Βουλγαρίας

Η ιδιότητα μέλους της ΕΕ αποτελεί για την Κύπρο την καλύτερη εγγύηση για λύση του Κυπριακού, δήλωσε ο Πρέσβης της Βουλγαρίας στη Λευκωσία Hristo Georgiev, η χώρα του οποίου ανέλαβε την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο.
 
 Ερωτηθείς πώς η Προεδρία θα συμβάλει στη νέα προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού, η οποία αναμένεται να λάβει χώρα μετά τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο, απάντησε λέγοντας κατ’ αρχάς ότι η βουλγαρική θέση στο Κυπριακό είναι συνεπής και βασισμένη σε αρχές. Πρόσθεσε ότι το Κυπριακό πρέπει να επιλυθεί στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, εντός του «πλαισίου Γκουτέρες», στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ.
 
 Ο Πρέσβης απαντούσε σε ερωτήσεις κατά την παρουσίαση των προτεραιοτήτων της βουλγαρικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο Σπίτι της ΕΕ στη Λευκωσία.
 
«Παρακολουθούμε στενά το θέμα και επαναλαμβάνουμε τη στήριξή μας για μια βιώσιμη και συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος. Μπορείτε να βασιστείτε στην υποστήριξή μας για την επίτευξη της λύσης και νομίζω ότι η ένταξη στην ΕΕ είναι η καλύτερη εγγύηση για μια επανενωμένη Κύπρο », δήλωσε στο ΚΥΠΕ.
 
 Όσον αφορά τα ενεργειακά ζητήματα, δήλωσε ότι η χώρα του, ως σταθμός ενεργειακών διαδρόμων, θέλει να διατηρήσει το ρόλο της αυτό προσπαθώντας να κατασκευάσει ένα κέντρο διανομής φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και να φέρει σημαντικές ποσότητες αερίου από διάφορες πηγές.
 
Σχετικά με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο, είπε ότι «παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις» και σημείωσε ότι η Βουλγαρία και η Κύπρος υπέγραψαν το 2016 ένα μνημόνιο συναντίληψης  για ενεργειακή συνεργασία, ενώ δημιουργήθηκε μια ομάδα εργασίας.
 
«Υποστηρίζουμε όλα τα σχέδιά σας σχετικά με την δημιουργία  του ενεργειακού διαδρόμου της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη» είπε.
 
Κληθείς να δώσει ένα μήνυμα στην Τουρκία, είπε ότι η Βουλγαρία είναι υπέρ ενός διαλόγου ΕΕ-Τουρκίας που να επιλύει προβλήματα, αλλά και υπέρ ρεαλιστικών σχέσεων με την Άγκυρα.
 
«Φυσικά, πολλά πράγματα εξαρτώνται κυρίως από την Τουρκία, αν η Τουρκία αποφασίσει να αλλάξει την προσέγγισή της και να κάνει βήματα προς την ΕΕ, η βουλγαρική Προεδρία είναι μια καλή ευκαιρία για βοήθεια», τόνισε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy