Η Επ. Εργασίας αναμένει ότι μετά το Μάη θα εγκρίνει τον κανονισμό για το Ταμείο Προνοίας των ΔΥ

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας αναμένει ότι ο Μάης θα είναι η καταληκτική προθεσμία του διαλόγου για να ετοιμαστεί κανονισμός για το ταμείο προνοίας των δημοσίων υπαλλήλων που εισήλθαν στη δημόσια υπηρεσία μετά τον Οκτώβρη του 2011.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Ανδρέας Φακοντής ο κανονισμός έπρεπε να είχε ετοιμασθεί και εγκριθεί από τη Βουλή και τεθεί σε εφαρμογή από το 2015, όπως ήταν η κυβερνητική δέσμευση.

Η Επιτροπή Εργασίας συζήτησε την Τρίτη την κατάργηση του επαγγελματικού σχεδίου των νεοεισερχόμενων δημοσίων υπαλλήλων από το 2012 και τη δέσμευση της εκτελεστικής εξουσίας για δημιουργία Ταμείου Προνοίας ως αντιστάθμισμα.

Ο κ. Φακοντής είπε ότι συνεχίζει να υφίσταται το πρόβλημα για την ετοιμασία κανονισμού που θα καλύψει τους υπαλλήλους του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα που προσλήφθηκαν μετά Οκτώβρη του 2011 και μετά.

Υπενθύμισε ότι τον Οκτώβρη του 2011 καταργήθηκε το επαγγελματικό σχέδιο στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα και ως αντιστάθμισμα η Κυβέρνηση δεσμεύτηκε να καταθέσει κανονισμούς ώστε οι νεοεισερχόμενοι να καλυφθούν με το νέο σχέδιο κοινωνικής ασφάλισης και ανέφερε ότι από τότε πέρασαν 5 χρόνια και η Κυβέρνηση ακόμα να καταθέσει στη Βουλή κανονισμό.

Συνεχίζοντας είπε πως με βάση την ενημέρωση της οποίας έτυχε η Επιτροπή Εργασίας από το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού έγινε συμφωνία πλαίσιο μεταξύ Κυβέρνησης και συνδικαλιστικών οργανώσεων με βάση την οποία μέχρι το τέλος του Μάη θα ολοκληρωθεί η διαβούλευση ώστε να ετοιμαστεί κανονισμός για να κατατεθεί στη Βουλή μετά το Μάη.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας είπε ακόμα ότι η Κυβέρνηση αποφάσισε την εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης, η οποία θα ολοκληρωθεί τις επόμενες 3 με 4 εβδομάδες.

Το πρόβλημα που υπάρχει έγκειται στο γεγονός ότι η Κυβέρνηση θέλει να εντάξει τη δημιουργία ταμείου προνοίας στο ευρύτερο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, πρόθεση με την οποία διαφωνούν κάθετα οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, που ζητούν να εξαιρεθεί ώστε να μπορέσει να ολοκληρωθεί και τεθεί σε εφαρμογή.

Ερωτηθείς εάν η δέσμευση της Κυβέρνησης ικανοποιεί την Επιτροπή Εργασίας, ο κ. Φακοντής είπε ότι “δεν μας ικανοποιεί επειδή θα έπρεπε το θέμα να είχε κλείσει από το 2015 και κάθε φορά που τίθεται από τη Βουλή μεταθέτουν τις δεσμεύσεις”.


Αναφορικά με την αλλαγή στη λειτουργία των ταμείων προνοίας έτσι ώστε να λειτουργούς ως δεύτερος πυλώνας της συνταξιοδότησης, που ενέγραψαν προς συζήτηση οι Βουλευτές του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης και Νίκος Νουρής, ο κ. Φακοντής αφού εξήγησε ότι στις 13 Σεπτεμβρίου 2016, αποφάσισε τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, με τρεις βασικούς πυλώνες, αναβάθμιση του εποπτικού ελέγχου, στα ταμεία προνοίας και τις ασφαλιστικές εταιρείες, με δημιουργία ανεξάρτητης εποπτικής Αρχής, την ενοποίηση των μικρών ταμείων προνοίας και καλύτερη διαχείριση και αλλαγή στους μηχανισμούς παραχώρησης των οφελημάτων, και να διερευνηθεί αν ο δικαιούχος θα λαμβάνει το ποσό που του αναλογεί εφάπαξ ή με μηνιαίες συντάξεις.

Είπε πως θα ετοιμαστεί νέο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2017 και ανέφερε ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις κατήγγειλαν ότι ο διάλογος δεν άρχισε ακόμα.
Είπε πως οι συνδικαλιστικές οργανώσεις απαιτούν πριν ετοιμαστεί το νομοθετικό πλαίσιο να διεξαχθεί ο απαιτούμενος κοινωνικός διάλογος.

Ο κ. Φακοντής παρατήρησε ότι τα ταμεία προνοίας είναι επιτυχημένος θεσμός και παρά το κούρεμα, εντάσσεται στο πλαίσιο των συλλογικών συντάξεων και η εισφορά είναι εθελοντική.

Πρόσθεσε ότι αυτό τονίστηκε από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, που έδωσαν την εικόνα ότι διαφωνούν για τη μετατροπή του σε συνταξιοδοτικό.

Είπε τέλος ότι σήμερα λειτουργούν 1091 ταμεία προνοίας και διαλύθηκαν από το 2013 μέχρι σήμερα 1028 και ότι έχουν κουρευτεί μεταξύ 550 και 650 εκ. ευρώ.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy