Η επίσκεψη Ομπάμα και ο αγώνας της Κούβας

Του Δρος Κωστάκη Κωνσταντίνου*

Η επίσκεψη του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Κούβα αποτελεί ένα ιστορικό γεγονός, αφού είναι ο πρώτος Πρόεδρος των ΗΠΑ που πατά το πόδι του στο νησί μετά από 88 χρόνια, όταν ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ πήγε στην Αβάνα για να συμμετάσχει στην 6η Παναμερικανική Συνδιάσκεψη. Είναι η πρώτη φορά που Πρόεδρος των ΗΠΑ επισκέφθηκε επίσημα την Κούβα ως ανεξάρτητο, κυρίαρχο, ελεύθερο κράτος και με την ιστορική ηγεσία της Επανάστασης να ηγείται της χώρας και του λαού. Η επίσκεψη του Προέδρου Ομπάμα αποτελεί συνέχεια της διαδικασίας που άρχισε στις 17 Δεκεμβρίου 2014 όταν οι πρόεδροι των δύο κρατών ανακοίνωσαν τη συμφωνία τους για την αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων, οι οποίες διακόπηκαν από τις ΗΠΑ πριν 54 σχεδόν χρόνια. Αποτελεί η επίσκεψη Ομπάμα μέρος της διαδικασίας αποκατάστασης των διμερών σχέσεων, οι οποίες μπορούν να αναπτυχθούν στη βάση του σεβασμού, της ισότητας και των αρχών του διεθνούς δικαίου. Πολλοί θέτουν το ερώτημα γιατί επισκέφθηκε τώρα την Κούβα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, τι έχει αλλάξει;

Η επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου αποτελεί έμμεση πλην σαφή παραδοχή για την αποτυχία της πολιτικής, τακτικής και μεθόδων που εφάρμοσε η άρχουσα τάξη των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα και το λαό της. Αποτελεί παραδοχή ότι η τακτική της απομόνωσης της Κούβας, του απαράδεκτου και καταδικαστέου από τη διεθνή κοινότητα αποκλεισμού, οικονομικού, εμπορικού, χρηματοπιστωτικού, έχει αποτύχει. Αποτελεί παραδοχή ότι η υποκίνηση αντεπαναστατικών δράσεων, η υπόσκαψη και αμέτρητες απόπειρες δολοφονίας του ηγέτη της Επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο, απέτυχαν.

Η Κούβα υποδέχθηκε με αξιοπρέπεια τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, γιατί ο λαός υπερασπίστηκε με επιτυχία για έξι σχεδόν δεκαετίες την Επανάσταση και τα επιτεύγματά της. Από την πρώτη μέρα της νίκης της Επανάστασης έγινε δέκτης μιας διεθνιστικής αλληλεγγύης από κάθε γωνιά του κόσμου και ταυτόχρονα εκδήλωσε στην πράξη τη δική της αλληλεγγύη σε κάθε αγωνιζόμενο λαό για την ελευθερία και ανεξαρτησία σου. Η επίσκεψη Ομπάμα αποτελεί ένα ιστορικό γεγονός, που έχει ανοίξει μια νέα σελίδα στις σχέσεις των δύο κρατών και λαών. Απαραίτητες βασικές προϋποθέσεις για να αναπτυχθούν οι σχέσεις Κουβάς-ΗΠΑ προς αμοιβαίο όφελος των δύο κρατών και λαών είναι: 1. Ο τερματισμός του αποκλεισμού το συντομότερο δυνατό. Αυτό απαιτεί άλλωστε για 24 συνεχή χρόνια και η Γενική Συνέλευση των Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. 2. Να κλείσουν οι αμερικανικές βάσεις στο Γκουαντάναμο και να επιστραφούν τα εδάφη που κατέχουν οι ΗΠΑ στην Κούβα. 3. Οι διμερείς σχέσεις να διακρίνονται από αλληλοσεβασμό, ισότητα και να εδράζονται στις αρχές του διεθνούς δικαίου.

Ο Κυπροκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας χαιρετίζει την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων ΗΠΑ-Κούβας και θα συνεχίσει την αλληλεγγύη και στήριξή του προς το λαό της Κούβας για τερματισμό του αποκλεισμού και κλείσιμο της βάσης του Γκουαντάναμο. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τον αγώνα του λαού της Κούβας στην υπεράσπιση της Επανάστασης και των κατακτήσεών της.

*Πρόεδρος Κυπροκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy