Η Επιτροπή Ελέγχου καλεί Καδή-Λακκοτρύπη-Δημητριάδη

Για την προμήθεια υλικών από τα κατεχόμενα για οικοδομικές εργασίες στο Παγκύπριο Γυμνάσιο

Πονοκέφαλο προκαλεί στην κυβέρνηση η προμήθεια υλικών από τα κατεχόμενα για οικοδομικές εργασίες στο Παγκύπριο Γυμνάσιο και άλλα έργα του δημοσίου, αφού από τη μία η έλευση των υλικών γίνεται νομότυπα μέσω του κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή, ενώ από την άλλη υπάρχουν αντιδράσεις από κόμματα και κοινωνικά σύνολα.

Μάλιστα χθες ο Υπουργός Παιδείας, Κώστας Καδής, απέφυγε να πάει στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, η οποία είχε προγραμματισμένη συνεδρία με θέμα την προμήθεια υλικών από τα κατεχόμενα για τις οικοδομικές εργασίες που πραγματοποιούνται στο Παγκύπριο Γυμνάσιο και ενδεχόμενη διασπάθιση δημοσίου χρήματος ή/και παραβίαση των διαδικασιών.

Αντί αυτού ο Κ. Καδής δήλωσε ότι θα τον εκπροσωπούσε η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου, Αίγλη Παντελάκη, όμως ούτε αυτή παρευρέθηκε στη συνεδρία αλλά έστειλε άλλο εκπρόσωπο. Όσον αφορά την ουσία του θέματος, κατά τη συνεδρία τόσο η Ελεγκτική Υπηρεσία όσο και η Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων ανέφεραν ότι η εμπορία υλικών από τα κατεχόμενα εμπίπτει στον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής, όπως αυτός εφαρμόζεται σύμφωνα με οδηγία της ΕΕ. Σημειώνεται ότι ο κανονισμός (866/2004 του Συμβουλίου της ΕΕ) τέθηκε σε ισχύ από την 1η Μαΐου 2004 και ορίζει τους όρους εφαρμογής των διατάξεων της κοινοτικής νομοθεσίας για την κυκλοφορία προσώπων, εμπορευμάτων και υπηρεσιών διαμέσου της Γραμμής.

Ωστόσο τα κόμματα ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ έθεσαν θέμα ότι τα προϊόντα προέρχονται από εργοστάσια Ε/κ, ενώ οι Οικολόγοι έθεσαν επίσης θέμα για την περιβαλλοντική καταστροφή του Πενταδακτύλου. Το σύνολο των κομμάτων συμφώνησαν πάντως ότι το θέμα είναι πολιτικό και έψεξαν τη μη παρουσία Υπουργών στη συνεδρία.

Μάλιστα η βουλευτίνα του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου κατήγγειλε ότι οι πολιτικοί προϊστάμενοι των Υπουργείων Παιδείας και Ενέργειας κρύφτηκαν πίσω από τους τεχνοκράτες. Επίσης κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και την κυβέρνηση να δηλώσουν κατά πόσον υιοθετούν τις τοποθετήσεις του Υπουργού Παιδείας ότι θέλει περιορισμούς στην ευρωπαϊκή οδηγία για τον κανονισμό της Πράσινης Γραμμής. Το θέμα θα συζητηθεί ξανά σε νέα συνεδρία, αυτή τη φορά στην παρουσία των Υπουργών Παιδείας, Ενέργειας και Μεταφορών.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy