Οι εργασίες του αποχετευτικού έφεραν στο φως αρχαιολογικά ευρήματα

Επιπλέον αποθήκες για να φυλαχτεί ο όγκος των ευρημάτων στη Λάρνακα

Επιπλέον αποθήκες χρειάστηκε να κατασκευαστούν για να φυλαχτεί μεγάλος όγκος των ευρημάτων που προκύπτουν τα τελευταία χρόνια από τις έκτακτες ανασκαφές στα εργοτάξια του αποχετευτικού Λάρνακας. Όπως αναφέρει ο Υπουργός Μεταφορών, Μάριος Δημητριάδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της βουλευτού Αννίτας Δημητρίου οι αρχαιολογικές ανασκαφές στην επαρχία Λάρνακας διεξάγονται από το Τμήμα Αρχαιοτήτων, καθώς και από ξένες αποστολές, με την άδεια του διευθυντή του Τμήματος Αρχαιοτήτων.
Τα ευρήματα από όλες τις ανασκαφές διαβαθμίζονται και φυλάσσονται ως αντικείμενα δηλαδή ακέραια ή σχεδόν ακέραια αντικείμενα, όπως για παράδειγμα πήλινα, γυάλινα και μεταλλικά αγγεία, λίθινα αγάλματα, λίθινα και μεταλλικά εργαλεία κ.ά. Τα αντικείμενα φυλάσσονται στις πέντε αποθήκες του Αρχαιολογικού Μουσείου επαρχίας Λάρνακας, οι οποίες προστατεύονται από σύστημα συναγερμού. Τα μεταλλικά αντικείμενα ειδικότερα φυλάσσονται εντός αποθήκης μεγαλύτερης ασφάλειας.
Επίσης τα ευρήματα διακρίνονται και ως όστρακα, δηλαδή σπασμένα κομμάτια από κεραμικά αγγεία, τα οποία φυλάσσονται σε 16 αποθήκες εντός απαλλοτριωμένου τεμαχίου εντός του αρχαιολογικού χώρου αρχαίου Κιτίου (πρώην εργοστάσιο Terra Umbra). Λόγω του μεγάλου όγκου των ευρημάτων που προκύπτουν τα τελευταία χρόνια από τις έκτακτες ανασκαφές στα εργοτάξια του αποχετευτικού Λάρνακας, κατασκευάστηκαν πριν από δύο χρόνια δύο νέες αποθήκες, οι οποίες διαθέτουν σύστημα συναγερμού. Σταδιακά έχει αρχίσει η εγκατάσταση συστήματος συναγερμού και στις παλιές αποθήκες.
Σε ό,τι αφορά το μητρώο των ευρημάτων, όπως σημειώνει ο κ. Δημητριάδης, με την παράδοση των ευρημάτων στο τέλος της κάθε ανασκαφικής περιόδου από τον διευθυντή της εκάστοτε ξένης αποστολής στο Αρχαιολογικό Μουσείο, γίνεται έλεγχος ενός εκάστου των αντικειμένων που παραδίδονται με βάση αναλυτικό κατάλογο και αυτά ακολούθως φυλάσσονται αναλόγως διαβάθμισης. Έτσι, για κάθε αρχαιολογική αποστολή που δραστηριοποιείται στην πόλη και επαρχία Λάρνακας τις τελευταίες δεκαετίες, τηρείται ξεχωριστό αρχείο πληθυσμού, με αναλυτικούς καταλόγους κάθε ανασκαφικής περιόδου και με αναφορά στο χώρο αποθήκευσης.
Τα ευρήματα που προκύπτουν από τις ανασκαφές που διεξάγει το Τμήμα Αρχαιοτήτων καταγράφονται αφενός στο μητρώο ευρημάτων του Αρχαιολογικού Μουσείου Λάρνακας (που φέρει την Κωδική ονομασία “ΜΛΑ”), αλλά και σε αναλυτικούς καταλόγους (αναφέρονται ως “Καταλογίσεις”), οι οποίοι αποστέλλονται και στον διευθυντή στη Λευκωσία, ώστε να φυλάσσονται και στο Αρχείο του Τμήματος Αρχαιοτήτων.
Επιπλέον τα τελευταία χρόνια γίνεται σταδιακή ψηφιοποίηση του μεγάλου αρχείου ευρημάτων του Μουσείου Λάρνακας, τόσο των ξένων αποστολών όσο και του ίδιου του Τμήματος.
Σε ό,τι αφορά τη συντήρηση των ευρημάτων, τα πήλινα αγγεία τυγχάνουν συντήρησης από τεχνικό του Μουσείου Λάρνακας, η οποία έχει εξειδικευθεί στη συντήρηση κεραμικής. Πριν από τρία χρόνια δημιουργήθηκε και εξοπλίστηκε κατάλληλα το εργαστήριο συντήρησης εντός του Μουσείου Λάρνακας, καθώς μέχρι το 2014 η συντήρηση γινόταν σε χώρους όπου διεξάγονταν και άλλες εργασίες. Άλλα αντικείμενα που τυχόν χρειάζονται συντήρηση μεταφέρονται στο εργαστήριο συντήρησης στη Λευκωσία, όπου τα αναλαμβάνουν εξειδικευμένοι συντηρητές. Αφού ολοκληρωθεί η συντήρηση στη Λευκωσία, τα αντικείμενα μεταφέρονται πίσω στη Λάρνακα για μόνιμη φύλαξη.
Ελένη Κωνσταντίνου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy