Οι έβδομες προεδρικές εκλογές

 • Ο Βλαντιμίρ Πούτιν διεκδικεί για τέταρτη φορά τον προεδρικό θώκο

 

Την Κυριακή 18 Μαρτίου 2018 θα διεξαχθούν οι επόμενες προεδρικές εκλογές στην επικράτεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας και σε εκλογικά κέντρα, που θα λειτουργήσουν σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου, όπου ζουν πολίτες της Ρωσίας, περιλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι εκλογές της προσεχούς Κυριακής θα πραγματοποιηθούν με βάση το Ρωσικό Σύνταγμα της 12ης Δεκεμβρίου 1993 και τις τροποποιήσεις που ακολούθησαν, μεταξύ των οποίων είναι η αύξηση της προεδρικής θητείας από τα τέσσερα στα έξι χρόνια, καθώς και η διεξαγωγή για πρώτη φορά μετά την επανένωση της Δημοκρατίας της Κριμαίας και της πόλης Σεβαστούπολης με τη Ρωσική Ομοσπονδία στις 18 Μαρτίου 2014, ύστερα από το γνωστό δημοψήφισμα, που έγινε στη Χερσόνησο της Κριμαίας.

Πρόκειται για τις έβδομες προεδρικές εκλογές, που διεξάγονται στη σύγχρονη Ρωσική Ομοσπονδία. Οι προηγούμενες έξι πραγματοποιήθηκαν ως ακολούθως:

1.  Οι πρώτες εκλογές έγιναν στις 12 Ιουνίου 1991 και τις κέρδισε ο Μπορίς Γέλτσιν. (Η 12η Ιουνίου γιορτάζεται ως η εθνική Μέρα της Ρωσίας).

2.  Οι δεύτερες εκλογές έγιναν στις 16 Ιουνίου 1996 και νικητής στον δεύτερο γύρο στις 3 Ιουλίου ήταν και πάλιν ο Μπορίς Γέλτσιν. Ο Μπορίς Γέλτσιν υπέβαλε την παραίτησή του την 31η Δεκεμβρίου 1999.

3.  Οι τρίτες εκλογές έγιναν 26 Μαρτίου 2000 και Πρόεδρος της Ρωσίας εξελέγη για πρώτη φορά ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

4.  Οι τέταρτες εκλογές έγιναν στις 14 Μαρτίου 2004 με νικητή και πάλιν τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

5.  Οι πέμπτες εκλογές έγιναν στις 2 Μαρτίου 2008 και Πρόεδρος εξελέγη ο μέχρι τότε Πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

6.  Οι έκτες εκλογές διεξήχθησαν στις 4 Μαρτίου 2012 και σ’ αυτές Πρόεδρος εξελέγη ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Μέχρι το 2012 η θητεία του Προέδρου ήταν τετραετής. Με συνταγματική τροποποίηση, που ψηφίστηκε νωρίτερα, η θητεία του Προέδρου αυξήθηκε στα έξι χρόνια.

7.  Την Κυριακή 18 Μαρτίου 2018 θα διεξαχθούν για έβδομη φορά προεδρικές εκλογές στη Ρωσία και σ’ αυτές για πρώτη φορά θα πάρουν μέρος και οι ψηφοφόροι της Κριμαίας.

Σύμφωνα με τις πρόνοιες του ισχύοντος σήμερα Συντάγματος της 12ης Δεκεμβρίου 1993, το ίδιο πρόσωπο δικαιούται να εκλεγεί μόνο για δύο συνεχόμενες θητείες.

Ο Πρόεδρος Πούτιν διεκδικεί για τέταρτη φορά τον προεδρικό θώκο. Ας σημειωθεί όμως ότι μετά τις δύο πρώτες θητείες του (2000-2004 και 2004-2008) μεσολάβησε η τετραετής θητεία του Προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ (2008-2012). Έτσι, εάν δεν τροποποιηθεί το ισχύον Σύνταγμα, αυτή θα είναι η τελευταία εξαετής προεδρική θητεία του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ποιοι διεκδικούν την προεδρία για την περίοδο 2018-2024

Την προεδρία για την επόμενη εξαετία (με βάση το ρωσικό αλφάβητο) στις 18 Μαρτίου 2018 θα διεκδικήσουν οι ακόλουθοι οκτώ υποψήφιοι):

1.  Ο Σεργκέι Μπαμπούριν, ηγέτης του κόμματος «Ο Ρωσικός Δρόμος προς στο Μέλλον».

2.  Ο Πάβελ Γκρουντίνιν, ανεξάρτητος υποψήφιος, υποστηριζόμενος από το «Αριστερό Μέτωπο» και το «Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας» (ΚΚΡΟ).

3.  Ο Βλαντιμίρ Ζυρινόφσκι, ηγέτης του «Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος Ρωσίας».

4.  Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ανεξάρτητος υποψήφιος, υποστηριζόμενος από το κόμμα, που βρίσκεται σήμερα στην εξουσία, η «Ενωμένη Ρωσία».

5.  Η Ξένια Σομπτσιάκ, εκ μέρους του αντιπολιτευτικού κόμματος «Αστική Πρωτοβουλία».

6.  Ο Μαξίμ Σουράικιν, ηγέτης του «Κομμουνιστικού Κόμματος – Κομμουνιστές της Ρωσίας».

7.  Ο Μπορίς Τιτώφ, ηγέτης του «Κόμματος Ανάπτυξης».

8.  Ο Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι, εκ μέρους του αντιπολιτευτικού κόμματος «Γιάμπλοκο» («Το Μήλο»).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα όλων, χωρίς εξαίρεση, των δημοσκοπήσεων, που έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα, αναμένεται ότι τις εκλογές θα κερδίσει από τον πρώτο γύρο ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ενώ τη δεύτερη θέση θα καταλάβει ο υποστηριζόμενος από το «Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας» (ΚΚΡΟ), Πάβελ Γκρουντίνιν, με τρίτο τον Βλαντιμίρ Ζυρινόφσκι.

Η δημοτικότητα του νυν Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν βρίσκεται σήμερα στα ύψη.

Αναμένεται ότι η αποχή στις εκλογές της Κυριακής θα ξεπεράσει το 30% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

 

ΜΟΣΧΑ, ΚΙΝΥΡΑΣ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy