Η Ευρωομάδα της Αριστεράς καταδικάζει τις τουρκικές κινήσεις

“Η παρεμπόδιση της Τουρκίας στα κυπριακά ύδατα παραβιάζει την εδαφική ακεραιότητα της ΕΕ”, σύμφωνα με δήλωση της Ομάδας της Ενωτικής Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (GUE/NGL), όπου σημειώνεται ότι “η άρνηση της Τουρκίας να επιτρέψει σε ένα ιταλικό πλοίο εξόρυξης φυσικού αερίου να εισέλθει στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΕΖΟ)  καταδικάζεται ως καταφανής παραβίαση της αρχής της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών καθώς και του συμβατικού και εθιμικού δικαίου της θάλασσας”.

Η Ευρωομάδα της Αριστεράς αναφέρει σε γραπτή της ανακοίνωση ότι “την περασμένη Παρασκευή, ο Τούρκος στρατός εμπόδισε το ιταλικού νηολογίου Siam 12000 – μια πλωτή εξέδρα της εταιρεία; ΕΝΙ – να κατευθυνθεί προς το Σημείο 3 της ΑΟΖ μέσα στα κυπριακά ύδατα”.

Σημειώνεται ακόμα ότι “η ΕΕ προειδοποίησε έκτοτε την Τουρκία ως προς την ανάγκη να σεβαστεί την κυριαρχία των κρατών μελών στα θαλάσσια χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο”.

Επιπλέον όμως η GUE/NGL καλεί τη διεθνή κοινότητα, και ειδικότερα τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, “να αναλάβουν αποφασιστική δράση εναντίον της Άγκυρας και να σταματήσουν την παράνομη δράση της που εξακολουθεί να επιτείνει την ένταση στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου”.

“Η τελευταία παραβίαση της Τουρκίας επαναβεβαιώνει την πεποίθησή μας ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την Κυπριακή Δημοκρατία να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στους φυσικούς πόρους της ΑΟΖ της είναι να υπάρξει λύση στο Κυπριακό πρόβλημα”, καταλήγει η GUE/NGL.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy