Η Ευρωπαϊκή Ενωση με τα μάτια των μαθητών

* Νέοι από 28 χώρες στις Βρυξέλλες συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Your Europe Your Say»

Από το 2010 διεξάγεται στις Βρυξέλλες, με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ), το πρόγραμμα «Your Europe Your Say», στο οποίο συμμετέχουν νέοι ηλικίας 16-17 ετών από 28 ευρωπαϊκές χώρες.

Στην αρχή επιλέγεται ένα σχολείο από κάθε χώρα, το οποίο επιλέγει τρεις μαθητές που θα ετοιμάσουν ένα τύπο γνωμοδότησης για κάποιο επίκαιρο θέμα και ακολούθως θα πάνε στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν το θέμα με τους μαθητές των άλλων χωρών, εγκρίνοντας στο τέλος το τελικό κείμενο που θα διαμορφωθεί.

Φέτος από την ΕΟΚΕ επιλέχθηκε για την Κύπρο το Grammar School Λεμεσού.

Είχα την ευκαιρία ως Υπεύθυνος Επικοινωνίας από μέρους των πέντε Κυπρίων μελών της ΕΟΚΕ, να επισκεφτώ το εν λόγω σχολείο, να συναντηθώ με τους τρεις μαθητές που επιλέχθηκαν και την υπεύθυνη καθηγήτρια και να συζητήσουμε για την Ε.Ε., την ΕΟΚΕ και το θέμα που φέτος αφορά την επέτειο των 60 χρόνων από την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Μετά ακολούθησε διάλεξη σε μαθητές της 6ης τάξης στην οποία ανέλυσα το ιστορικό της ίδρυσης της Ε.Ε., όλα τα στάδια της διεύρυνσής της, τη δημιουργία της ΟΝΕ, την υιοθέτηση του ευρώ σε 19 χώρες, τα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάστηκαν με την παγκόσμια οικονομική κρίση, την πολιτική αυστηρής λιτότητας που επιβλήθηκε σε μια σειρά χώρες του νότου, μεταξύ τους και η Κύπρος, το Brexıt, το προσφυγικό και το μέλλον της ίδιας της Ε.Ε..

Στη συνέχεια αναφέρθηκα στην ΕΟΚΕ, τη συμβουλευτική αυτή Επιτροπή που γνωματεύει για λογαριασμό του Ευρωκοινοβουλίου και της Κομισιόν, στην οποία μετέχουν συνδικαλιστικές, εργοδοτικές, αγροτικές οικολογικές και άλλες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.

Οσον αφορά τα 60χρονα της Ε.Ε., οι μαθητές που θα πάνε στις Βρυξέλλες πρέπει να ετοιμάσουν ένα έγγραφο εξετάζοντας και απαντώντας, μεταξύ άλλων, τα πιο κάτω θέματα:

• Πώς αξιολογείτε τα κύρια επιτεύγματα της ΕΕ μέχρι σήμερα;
• Πώς οραματίζεστε την Ευρώπη του μέλλοντος;
• Τι περιμένουν οι νέοι από την ΕΕ στο μέλλον;
• Πώς θα μπορούσαν οι νέοι να αυξήσουν την επιρροή τους στη λήψη αποφάσεων στην ΕΕ;
• Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ και τι ευκαιρίες προσφέρονται να οικοδομηθεί μια πιο ισχυρή και πιο αλληλέγγυα Ευρωπαϊκή Ενωση;
1. Η οικονομική ανάκαμψη
2. Η απασχόληση των νέων
3. Οι πρόσφυγες/η μετανάστευση
4. Η άνοδος του εθνικισμού
5. Η ασφάλεια/η ειρήνη
6. Ο ενεργειακός εφοδιασμός
7. Ενα βιώσιμο μέλλον (αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής)
8. Επάρκεια σε τρόφιμα ποιότητας σε προσιτές τιμές
9. Ψηφιοποίηση
10. Το δημογραφικό πρόβλημα

Σημειώνω από την εμπειρία μου ότι οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα αυτό έχουν μοναδική ευκαιρία να πάρουν πρωτοβουλίες και να συζητήσουν μέσα σ’ ένα διαπολιτισμικό περιβάλλον, να θέσουν επιχειρήματα πάνω στο θέμα της επετείου των 60χρονων της Ε.Ε. και να εγκρίνουν στο τέλος το έγγραφο που θα αποσταλεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στην Κομισιόν.

Ανδρέας Παυλικκάς, μέλος της ΕΟΚΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy