Οι Ευρωπαίοι άνω των 65 θα επηρεαστούν από σοβαρές σωματικές αναπηρίες

Περισσότερες από μία στις πέντε γυναίκες και περίπου το ένα έκτο των ανδρών στην Ευρώπη άνω των 65 ετών θα υποστούν σοβαρές σωματικές αναπηρίες πριν από τα μέσα του αιώνα, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Τα ποσοστά αυτά είναι ελαφρώς ψηλότερα από τα σημερινά δεδομένα, ωστόσο η γήρανση του πληθυσμού και η αύξηση της μακροζωίας σε όλη την Ευρώπη σημαίνει ότι ο αριθμός των ηλικιωμένων – με και χωρίς αναπηρία – θα αυξηθεί δραματικά, σύμφωνα με τους ερευνητές στο ιατρικό περιοδικό BMJ Open.

Τα ευρήματα είναι άσχημα για τους προϋπολογισμούς του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης, καθώς και για τα μελλοντικά νοικοκυριά που έχουν ηλικιωμένα μέλη της οικογένειας που δεν μπορούν να εκτελέσουν απλές καθημερινές ασχολίες όπως το ντύσιμο ή το μαγείρεμα.

Μια από τις ερευνήτριες, η Daniela Weber, στο Κέντρο Wittgenstein του Διεθνούς Ινστιτούτου Ανάλυσης Εφαρμοσμένων Συστημάτων στο Laxenburg της Αυστρίας δήλωσε πως τα επόμενα χρόνια αναμένεται ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι ηλικίας άνω των 65 θα έχουν σοβαρές μακροχρόνιες αναπηρίες. 
 
Η έρευνα έγινε σε 26 ευρωπαϊκές χώρες. Στη Γερμανία, για παράδειγμα, το 27% των γυναικών 65 ετών και άνω ανέφερε τουλάχιστον ένα μακροχρόνιο πρόβλημα υγείας. Στην Ολλανδία, αντιθέτως, μόνο το 12 τοις εκατό των γυναικών της ίδιας ηλικίας είχαν αναφέρει προβλήματα υγείας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy