Οι Ευρωβουλευτές της Επιτροπής Υγείας προειδοποιούν για την μείωση των εμβολιασμών

Οι Ευρωβουλευτές ανησυχούν ότι η επιφύλαξη έναντι των εμβολιασμών θα έχει επιπτώσεις στην υγεία.

Ζητούν μεγαλύτερη διαφάνεια στην παραγωγή εμβολίων
Καλούν τα κράτη μέλη να αγοράζουν από κοινού εμβόλια, έτσι ώστε να μειωθούν οι τιμές τους.
 
Η πτώση της εμπιστοσύνης του κοινού στον εμβολιασμό αποτελεί μεγάλη πρόκληση και έχει ήδη επιφέρει συνέπειες στην υγεία, ανέφεραν οι Ευρωβουλευτές της Επιτροπής Υγείας την Τρίτη.
 
Τα Μέλη του ΕΚ εξέφρασαν την ανησυχία τους σε ψήφισμα που εγκρίθηκε την Τρίτη σημειώνοντας ότι τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει σημαντικό κενό στην αποδοχή των εμβολιασμών, ενώ είναι ανεπαρκές το ποσοστό κάλυψης που θα διασφάλιζε ότι το κοινό προστατεύεται επαρκώς από ασθένειες αντιμετωπίσιμες με εμβολιασμό.
 
Όπως σημείωσαν οι Ευρωβουλευτές, η αυξανόμενη και ευρέως διαδεδομένη διστακτικότητα έναντι του εμβολιασμού είναι ανησυχητική και έχει ήδη επιπτώσεις, όπως είναι η εκδήλωση ιλαράς σε αρκετές χώρες που μπορούσε να αποφευχθεί.
 
Οι Ευρωβουλευτές επισημαίνουν ότι τα εμβόλια ελέγχονται αυστηρά μέσω πολλαπλών σταδίων δοκιμών  και επανεξετάζονται τακτικά. Χαιρετίζουν επίσης την επικείμενη έναρξη μιας Κοινής Δράσης, η οποία συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα της ΕΕ για την Υγεία,  που έχει ως στόχο την αύξηση των ατόμων που εμβολιάζονται. Αναφέρουν επίσης πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να ενισχύσει τη στήριξη της στις εθνικές προσπάθειες εμβολιασμού. 
 
Αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μέσω περισσότερης διαφάνειας
 
Οι Ευρωβουλευτές επισημαίνουν ότι η αυξημένη διαφάνεια στην αξιολόγηση των εμβολίων και των βοηθητικών τους ουσιών, στην χρηματοδότηση ανεξάρτητων ερευνητικών προγραμμάτων και πιθανών παρενεργειών των εμβολίων θα συμβάλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στον εμβολιασμό.
 
Επισημαίνουν ότι οι ερευνητές πρέπει να δηλώνουν οποιαδήποτε σύγκρουση συμφερόντων. Αυτοί που υπόκεινται σε σύγκρουση συμφερόντων θα πρέπει να αποκλείονται από τις ομάδες αξιολόγησης. Θα πρέπει επίσης να αρθεί ο εμπιστευτικός χαρακτήρας των διαβουλεύσεων της επιτροπής αξιολόγησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), και να δημοσιοποιηθούν τα επιστημονικά και κλινικά δεδομένα. 
 
Προτείνουν επίσης την έναρξη ενός αντικειμενικού και επιστημονικού διαλόγου με την κοινωνία των πολιτών,  ο οποίος θα έχει ως στόχο την καταπολέμηση αναξιόπιστων, παραπλανητικών και μη επιστημονικών πληροφοριών σχετικά με τον εμβολιασμό.
 
Κοινή προμήθεια εμβολίων
 
Οι Ευρωβουλευτές λένε ότι είναι αδικαιολόγητο το γεγονός ότι το κόστος μιας πλήρους δέσμης εμβολίων για ένα παιδί ήταν 68 φορές πιο ακριβό το 2014 σε σύγκριση με το 2001. Υποστηρίζουν μια υπάρχουσα συμφωνία που επιτρέπει την από κοινού απόκτηση εμβολίων, συγκεντρώνοντας την  αγοραστική δύναμη των κρατών  μελών.
 
Επόμενα βήματα
 
Το σχέδιο ψηφίσματος εγκρίθηκε με 55 ψήφους υπέρ, 1 κατά και 3 αποχές. Θα τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Στρασβούργου τον Απρίλιο ή τον Μάιου.
 
Ιστορικό
 
Οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν ότι ο εμβολιασμός αποτρέπει περίπου 2,5 εκατομμύρια θανάτους τον χρόνο παγκοσμίως και μειώνει το κόστος θεραπείας που σχετίζεται με ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των αντιμικροβιακών θεραπειών. Κατά την περίοδο 2008-2015, στην Ευρώπη υπήρχαν 215,000 περιπτώσεις ασθενειών που προλαμβάνονται με εμβολιασμό (VPD), εξαιρουμένης της γρίπης.
 
Υπογραμμίζουν επίσης ότι η ανοσοποίηση μέσω του εμβολιασμού είναι ένας τρόπος καταπολέμησης της μικροβιακής αντοχής (AMR). Στο σχέδιο δράσης της για την AMR, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε κίνητρα για την αύξηση της πρόσληψης διαγνωστικών, αντιμικροβιακών εναλλακτικών και εμβολίων.
 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να παρουσιάσει μια πρωτοβουλία για ενισχυμένη συνεργασία κατά των ασθενειών που μπορούν να προληφθούν από τον εμβολιασμό κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2018.
 
Σύμφωνα με μια παγκόσμια έρευνα που διεξήχθη από το Σχέδιο Εμπιστοσύνης για τον Εμβολιασμό (The Vaccine Confidence Project), η Ευρωπαϊκή περιοχή έχει τις υψηλότερες αρνητικές απαντήσεις όσον αφορά την αντίληψη της σημασίας, της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας των εμβολίων, οδηγώντας στον υψηλότερο βαθμό διστακτικότητας του εμβολίου στον κόσμο (Larson, Heidi J. et al (2016).
 
 
Περεταίρω Πληροφορίες
 
Η διστακτικότητα των εμβολίων και η πτώση των ποσοστών εμβολιασμού στην Ευρώπη: αποσπάσματα από την ψηφοφορία, δηλώσεις συν-εισηγητών και επεξηγηματικές λήψεις

Έγγραφα από τις Συναντήσεις
 
Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων
 
Επικοινωνία
Alexandra ATTALIDES
: (+357) 22 87 05 00 (NIC)
: (+357) 99 697 500
: [email protected]

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy